Volumul tranzacţiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale a fost de 400 de milioane de euro în 2023 – analiză Colliers

Volumul tranzacţiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale (exclusiv cele industriale şi de depozite tradiţionale) a scăzut cu sub 10% faţă de nivelul din 2022, de 450 de milioane de euro, însă continuă să se situeze considerabil peste nivelul de dinaintea pandemiei, potrivit estimărilor Colliers.
AGERPRES - joi, 11 ian. 2024, 12:24
Volumul tranzacţiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale a fost de 400 de milioane de euro în 2023 - analiză Colliers

Conform sursei citate, începutul anului şi ultimele luni din 2023 au contribuit semnificativ la rezultatul pozitiv, întrucât activitatea a încetinit în trimestrele doi şi trei, scrie Agerpres.

„Performanţa este foarte bună, având în vedere provocările din anumite zone ale pieţei imobiliare comerciale, pe fondul costurilor de construcţie mai mari decât în urmă cu câţiva ani”, a afirmat Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers România.

Potrivit acesteia, anul 2024 va fi unul cu rezultate bune, având în vedere atât interesul investitorilor, cât şi volumul actual de tranzacţii în lucru.

„Este îmbucurător să vedem entuziasmul investitorilor în privinţa potenţialului pe termen lung al României. În prezent, ţara şi sectorul imobiliar se confruntă cu multe provocări. De la costurile de construcţie mult mai mari decât în urmă cu câţiva ani, la incertitudinile legate de economie sau de situaţia geopolitică globală, la ratele ridicate ale dobânzilor şi la incertitudinile care însoţesc de obicei un an electoral. Chiar şi în acest context, anul trecut s-au vândut terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale în valoare de puţin peste 400 de milioane de euro, un nivel mulţumitor dacă ne gândim că înainte de pandemie vorbeam de 300-400 milioane de euro pe an”, a explicat Sînziana Oprea.

Estimările Colliers includ doar tranzacţiile pentru proiecte imobiliare comerciale, cu excepţia proiectelor industriale şi din domeniul energiei. Anul 2023 a început mai lent decât anii precedenţi şi a marcat în mare parte închiderea unor tranzacţii aflate în lucru de mult timp. Totuşi, investitorii s-au activat bine în ultima parte a anului, în contextul în care unii au urmărit să închidă tranzacţiile în anul financiar curent din considerente fiscale, în timp ce alţii poate au urmărit eficientizarea fluxului de numerar.

Cererea nouă pentru terenuri a fost mai mică decât în anii precedenţi, astfel că rezultatul de anul trecut a fost susţinut de unele tranzacţii importante care erau în derulare de o perioadă lungă de timp şi care au fost în cele din urmă închise.

Aproximativ 70% din terenurile comercializate provin din Bucureşti şi împrejurimi. Analizând în mod specific volumul din Bucureşti, consultanţii Colliers au remarcat că jumătate a fost generat de terenuri cu destinaţie rezidenţială, un sfert de zona de retail, iar restul de diverse tipuri de investitori (dezvoltatori de birouri, instituţii din sectorul educaţional, medical) sau pur şi simplu cumpărători speculativi.

În restul ţării, rezidenţialul a reprezentat, de asemenea, aproximativ jumătate din volume, retailul reprezentând cea mai mare parte a diferenţei până la 100%. Trebuie subliniat că tranzacţiile cu terenuri pentru retail au fost în scădere faţă de anii anteriori.

Cei mai activi cumpărători au fost One United, Speedwell şi Kaufland, dar este de remarcat, ca o noutate faţă de anii precedenţi, că un alt cumpărător destul de activ a fost statul român, prin diferite entităţi, care a securizat anumite platforme strategice din marile oraşe precum Braşov, Sibiu, Iaşi.

„Oferta de terenuri a crescut în 2023, în condiţiile în care anumiţi proprietari au simţit o oarecare presiune pentru a vinde sau se tem de perspectivele de viitor. Acest lucru, coroborat cu faptul că ratele de dobândă au fost mult mai ridicate iar economia a încetinit, a determinat o uşoară scădere a preţului mediu al terenurilor faţă de anii trecuţi. Declinul nu a fost unul substanţial şi l-am estima ca fiind de-o singură cifră. Cu toate acestea, nu toţi vânzătorii au simţit această presiune, iar scăderile de preţ nu s-au aplicat în cazul terenurilor foarte bune, care prezintă interes pentru o mulţime de cumpărători. Pe de altă parte, unii investitorii nu se grăbesc să achiziţioneze noi terenuri, deoarece consideră că oricum nu este grabă pentru a începe o dezvoltare şi, în plus, simt că timpul ar putea să curgă în favoarea lor”, a susţinut Sînziana Oprea.

Totodată, directorul Colliers consideră că apetitul rămâne mai redus faţă de perioada 2021-2023, dar această fluctuaţie este departe de a fi dramatică. De altfel, unele tranzacţii majore se află în diverse stadii de due diligence şi ar putea să se încheie în 2024, ceea ce ar putea duce la un alt an bun, odată ce se trage linie la sfârşit de an.

„O mulţime de investitori stau în expectativă, aşteptând să apară noi oportunităţi. Cu toate acestea, în opinia noastră, atâta timp cât nu se materializează niciun scenariu negativ major- cum ar fi, de exemplu, o extindere a războiului sau o criză într-o economie mare, viitorul României după alegeri se anunţă destul de optimist. Prin urmare, 2024 ar putea fi un an foarte bun pentru a face achiziţii de terenuri, având în vedere perspectivele favorabile pe termen lung”, conchide Sînziana Oprea.

Colliers este unul dintre liderii globali în servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor. Cu operaţiuni în 66 de ţări, cei 19.000 de specialişti lucrează împreună pentru a oferi consultanţă de specialitate pentru clienţi. Cu venituri anuale de 4,5 miliarde de dolari şi active gestionate de 98 de miliarde de dolari, Colliers maximizează potenţialul proprietăţilor şi activelor imobiliare şi accelerează succesul clienţilor, investitorilor şi al angajaţilor.

Te-ar mai putea interesa și
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor, persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial....
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Orange anunță numirea lui Carl Al Khawand în funcția de Chief Financial Officer (CFO) al Grupului Orange România, începând ...
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau turul piețelor din București
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau ...
Wizz Air a lansat WIZZ Experiences, un nou serviciu auxiliar, în parteneriat cu Coras, cel mai mare furnizor online de bilete ...
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare.