Volumul tranzacţiilor imobiliare din România a crescut cu 80% în primul semestru din 2016 – studiu

Volumul tranzacţiilor imobiliare din România din primul semestru este estimat la 340 milioane de euro, nivel cu 80% mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, de 187 milioane de euro, conform unui studiu realizat de o companie de consultanţă imobiliară, remis vineri AGERPRES.
Economica.net - vin, 15 iul. 2016, 08:00
Volumul tranzacţiilor imobiliare din România a crescut cu 80% în primul semestru din 2016 - studiu

În primele şase luni din 2016, au fost consemnate atât tranzacţii care au vizat achiziţii de proiecte, cât şi unele care au avut ca obiect preluarea controlului integral al unor coproprietari asupra unor proiecte.

Bucureşti a atras aproape 48% din volumul investiţiilor, dar de asemenea, s-a consemnat prima tranzacţie semnificativă de după 2008 din afara Capitalei, la Sibiu.

Conform studiului realizat de JLL România, volumele au fost echilibrate din punct de vedere al segmentelor de piaţă între retail (45%) şi birouri (38%), în timp ce sectorul industrial a atras 17% din tranzacţii. De menţionat, că 8% din volumul tranzacţiilor reprezintă preluarea unei clădiri de birouri de către banca finanţatoare.

‘Previziunile macroeconomice pentru România par pozitive, cu o prognoză privind o creştere economică menţinută la 4,2% chiar şi după rezultatul referendumului din Marea Britanie. Acest lucru ar trebui să facă din România unul dintre performerii din Europa în 2016. Având în vedere disponibilitatea de proiecte de bună calitate (în special birouri) care vor apărea pe piaţă în următoarele 12 luni şi menţinerea unei diferenţe importante între randamentele oferite de România, pe de o parte, şi Polonia sau Cehia, pe de altă parte, investitorii ar trebui să profite de avantajele condiţiilor curente şi să îşi întoarcă atenţia spre România şi spre produse mai bine poziţionate pe piaţă’, spune Andrei Drosu, consultant Research Department JLL România.

Cea mai mare tranzacţie înregistrată în prima jumătate a anului a fost achiziţia Sibiu Shopping City de către NEPI de la ARGO, contra sumei de 100 de milioane de euro, reprezentând cea mai mare tranzacţie cu o singură proprietate realizată în afara Bucureştiului, după criză.

Randamentele pe piaţa de birouri sunt de 7,5%, cu doar 0,25 puncte procentuale mai mari decât cele de pe piaţa de retail (7,25%), în timp ce proiectele industriale au randamente de 9%. Randamentele s-au redus cu 0,25 – 0,5% în ultimele 12 luni, dar JLL nu estimează o nouă scădere pentru a doua parte a anului.

Realizatorii studiului spun că Brexit-ul ar trebui să aibă un efect redus pe termen scurt şi mediu asupra economiei româneşti atâta timp cât întreaga economie de la nivelul Uniunii Europene nu va suferi alte şocuri neaşteptate.

Investitorii care se uită la proprietăţi cu probleme financiare în România se vor strădui să le găsească pe cele care pot fi puse pe picioare. Condiţiile de finanţare s-au îmbunătăţit în ultimele 18 luni, iar creşterea apetitului băncilor pentru produse bune, deţinute de dezvoltatori serioşi încurajează acest flux de capital. Pe de altă parte, ar putea trece câteva luni până efectul Brexit-ului să se aşeze şi să se contureze un trend clar

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...