Voluntari irakieni ‘iau cu asalt’ magazinele de materiale paramilitare, pentru a se echipa

Zeci de civili irakieni 'cercetează' magazinele de materiale paramilitare din centrul Bagdadului, în căutarea de căşti, bocanci şi uniforme, de care vor avea nevoie pentru a încerca să facă faţă ofensivei lansate de insurgenţi suniţi, informează AFP.
Economica.net - sâm, 21 iun. 2014, 15:17
Voluntari irakieni 'iau cu asalt' magazinele de materiale paramilitare, pentru a se echipa

Zeci de civili irakieni ‘cercetează’ magazinele de materiale paramilitare din centrul Bagdadului, în căutarea de căşti, bocanci şi uniforme, de care vor avea nevoie pentru a încerca să facă faţă ofensivei lansate de insurgenţi suniţi, informează AFP.

Majoritatea dintre ei ies din magazine cu ţinute de camuflaj în saci de plastic, dar unii se orientează spre lucruri mai scumpe, cum ar fi vestele cu multe buzunare, care nu sunt neapărat antiglonţ, dar cel puţin par a fi.

La apelul marelui ayatollah Ali Al-Sistani, principalul şef religios şiit al Irakului, mii de irakieni s-au înscris voluntari pentru a-i combate pe insurgenţii suniţi, care au cucerit deja o bună parte din nordul şi estul ţării. Pentru vânzătorii de materiale paramilitare, acest aflux de voluntari este o mană cerească.

‘De la începutul crizei, vânzările au crescut cu 200 sau chiar 300%, iar preţurile au crescut şi ele’, explică Oussama, proprietar al unui magazin din centrul Bagdadului. Acesta vinde uniforme, bocanci, căşti, veste anti-glonţ, dar şi paturi de puşcă, viziere pentru arme de asalt sau insigne militare.

Înainte, armata şi poliţia erau unicii clienţi, însă de la declanşarea ofensivei insurgenţilor suniţi magazinele de materiale militare din cartierul Bab al-Sharji din Bagdad văd trecându-le pragul tot mai mulţi oameni, de la tineri la bărbaţi cu părul cărunt.

‘Nu avem experienţă militară, însă, dacă Dumnezeu vrea, o vom dobândi de la persoane mai în vârstă’, explică Walid Najm, un tânăr care-şi pune o pălărie de camuflaj şi ochelari de soare, şi care a decis să se înscrie voluntar.

Mamza Zora, un bărbat scund, cu barba grizonată, ţine strâns uniforma de camuflaj pe care tocmai a cumpărat-o. El a fost cinci ani în armata lui Saddam Hussein, dar a ales să profite de pe urma acestei experienţe pentru a lupta împotriva insurgenţilor, printre care se numără şi partizani ai fostului dictator.

Un prieten care-l însoţeşte, Abbas Sadiq, explică, la rândul său, că vrea să ‘apere oamenii nevinovaţi’, indiferent dacă aceştia sunt suniţi, şiiţi sau creştini. El se va înrola în Saraya al-Salam (brigăzi ale păcii), o nouă forţă armată, convocată de puternicul lider şiit Moqtada al-Sadr şi care ar urma să includă membri ai Armatei sale Mahdi, dizolvată oficial în 2008.

Abbas Sadiq şi-a cumpărat deja uniforma şi echipamentul, contra unei sume totale de circa 100.000-150.000 de dinari irakieni (80-125 de dolari).

Însă, pentru proprietarii de magazine de materiale paramilitare, relansarea vânzărilor nu va dura decât până la epuizarea stocurilor actuale: luptele care îi determină pe civili să se echipeze blochează, de asemenea, orice nouă aprovizionare.

Te-ar mai putea interesa și
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze ...
O delegație a Hidroelectrica condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita de lucru în Emiratele Arabe Unite, care are loc în perioada 17-19 aprilie......
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, ...
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...