Voluntari irakieni ‘iau cu asalt’ magazinele de materiale paramilitare, pentru a se echipa

Zeci de civili irakieni 'cercetează' magazinele de materiale paramilitare din centrul Bagdadului, în căutarea de căşti, bocanci şi uniforme, de care vor avea nevoie pentru a încerca să facă faţă ofensivei lansate de insurgenţi suniţi, informează AFP.
Economica.net - sâm, 21 iun. 2014, 15:17
Voluntari irakieni 'iau cu asalt' magazinele de materiale paramilitare, pentru a se echipa

Zeci de civili irakieni ‘cercetează’ magazinele de materiale paramilitare din centrul Bagdadului, în căutarea de căşti, bocanci şi uniforme, de care vor avea nevoie pentru a încerca să facă faţă ofensivei lansate de insurgenţi suniţi, informează AFP.

Majoritatea dintre ei ies din magazine cu ţinute de camuflaj în saci de plastic, dar unii se orientează spre lucruri mai scumpe, cum ar fi vestele cu multe buzunare, care nu sunt neapărat antiglonţ, dar cel puţin par a fi.

La apelul marelui ayatollah Ali Al-Sistani, principalul şef religios şiit al Irakului, mii de irakieni s-au înscris voluntari pentru a-i combate pe insurgenţii suniţi, care au cucerit deja o bună parte din nordul şi estul ţării. Pentru vânzătorii de materiale paramilitare, acest aflux de voluntari este o mană cerească.

‘De la începutul crizei, vânzările au crescut cu 200 sau chiar 300%, iar preţurile au crescut şi ele’, explică Oussama, proprietar al unui magazin din centrul Bagdadului. Acesta vinde uniforme, bocanci, căşti, veste anti-glonţ, dar şi paturi de puşcă, viziere pentru arme de asalt sau insigne militare.

Înainte, armata şi poliţia erau unicii clienţi, însă de la declanşarea ofensivei insurgenţilor suniţi magazinele de materiale militare din cartierul Bab al-Sharji din Bagdad văd trecându-le pragul tot mai mulţi oameni, de la tineri la bărbaţi cu părul cărunt.

‘Nu avem experienţă militară, însă, dacă Dumnezeu vrea, o vom dobândi de la persoane mai în vârstă’, explică Walid Najm, un tânăr care-şi pune o pălărie de camuflaj şi ochelari de soare, şi care a decis să se înscrie voluntar.

Mamza Zora, un bărbat scund, cu barba grizonată, ţine strâns uniforma de camuflaj pe care tocmai a cumpărat-o. El a fost cinci ani în armata lui Saddam Hussein, dar a ales să profite de pe urma acestei experienţe pentru a lupta împotriva insurgenţilor, printre care se numără şi partizani ai fostului dictator.

Un prieten care-l însoţeşte, Abbas Sadiq, explică, la rândul său, că vrea să ‘apere oamenii nevinovaţi’, indiferent dacă aceştia sunt suniţi, şiiţi sau creştini. El se va înrola în Saraya al-Salam (brigăzi ale păcii), o nouă forţă armată, convocată de puternicul lider şiit Moqtada al-Sadr şi care ar urma să includă membri ai Armatei sale Mahdi, dizolvată oficial în 2008.

Abbas Sadiq şi-a cumpărat deja uniforma şi echipamentul, contra unei sume totale de circa 100.000-150.000 de dinari irakieni (80-125 de dolari).

Însă, pentru proprietarii de magazine de materiale paramilitare, relansarea vânzărilor nu va dura decât până la epuizarea stocurilor actuale: luptele care îi determină pe civili să se echipeze blochează, de asemenea, orice nouă aprovizionare.

Te-ar mai putea interesa și
Statul apasă pe accelerație cu angajările pentru PNRR și scurtează la 13 zile perioada de organizare a concursurilor
Statul apasă pe accelerație cu angajările pentru PNRR și scurtează la 13 zile perioada de organizare a concursurilor
Statul apasă pe accelerație și vrea să angajeze mai repede oameni pentru implementarea reformelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, autoritățile vor......
WWF România propune autorităţilor o metodologie de cuantificare a recoltărilor ilegale de lemn
WWF România propune autorităţilor o metodologie de cuantificare a recoltărilor ilegale de lemn
Transporturile ilegale de lemn se fac după nişte tipare predictibile, atunci când este cunoscut modul de operare şi factorii ...
Iuliana Pănescu, Premier Energy: Nici cu un glob de cristal nu mai poţi spune care va fi preţul energiei peste un an
Iuliana Pănescu, Premier Energy: Nici cu un glob de cristal nu mai poţi spune care va fi preţul energiei peste un an
Piaţa globală de energie este atât de volatilă în această perioadă, încât nimeni nu poate şti care vor fi preţurile ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste două miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste două miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 2,132 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,06%, în această săptămână, ...