Vosganian: Am primit trei oferte „foarte serioase” pentru CupruMin. Avem şi alte opţiuni

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spune că sunt trei oferte "foarte serioase" pentru CupruMin, dar există şi alte opţiuni în cazul producătorului de cupru, precum atragerea unor traderi de materii prime sau a SIF-urilor.
Economica.net - Dum, 03 mart. 2013, 10:18
Vosganian: Am primit trei oferte

„Pentru că există nişte litigii, şi atunci nu poţi vinde în câştig acţiunile care sunt litigioase, am găsit o variantă care să evite acest lucru, am luat varianta parteneriatului. Adică, vom căuta un investitor sau un trader care să pună o sumă, iar noi cu banii facem retehnologizări, plata cerinţelor de mediu şi decopertări de noi zăcăminte, iar în schimb îi dăm minereu. Avem acum trei oferte care ni se par foarte serioase. Noi îi dăm minereu cu discount faţă de preţul bursei, astfel că îşi recuperează în timp investiţia”, a afirmat Vosganian în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV.

Guvernul a aprobat miercuri un memorandum, prezentat de Vosganian, în care se arată că societatea CupruMin are nevoie de finanţare pentru retehnologizare, cheltuieli de mediu şi noi decopertări, astfel încât să îşi mărească zona de exploatare.

Vosganian a precizat miercuri că, în acest moment, Guvernul nu ia în calcul înstrăinarea unor acţiuni ale CupruMin, ci doar o asociere pe o activitate specifică.

Ministerul Economiei a fost mandatat de către Guvern să caute un investitor cu care să se asocieze pentru a finanţa activitatea CupruMin, acest investitor, care poate fi trader sau producător din domeniu, urmând să contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro.

În primăvara anului trecut, producătorul de cupru a fost scos la vânzare cu un preţ de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprită din cauza neînţelegerilor cu Roman Copper, câştigătorul licitaţiei. Reluarea procesului de trecere în proprietate privată a Cupru Min a fost asumată în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional.

„O altă variantă este cu SIF-urile, schimb de acţiuni. Am discutat cu câteva SIF-uri o formulă de compensare. Eu le dau acolo unde avem şi să vă faceţi majoritari, voi îmi daţi altele, dacă vreau, sau le cumpăraţi direct. Şi asta este o formulă de privatizare”, a mai spus Vosganian la emisiunea „După 20 de ani”.

AVAS va elabora un cadru legislativ care să permită schimbul de participaţii minoritare pe care instituţia le are în diverse companii în care sunt acţionare şi SIF-urile, iniţiativa având ca scop „optimizarea” portofoliului.

„Am discutat cu SIF Moldova, probabil şi celelalte SIF-uri vor vrea, să facem un «swap» de participaţii, adică acolo unde avem un interes şi suntem minoritari să le cumpărăm acţiunile, şi invers. Astfel, şi noi, şi ei putem să ne optimizăm portofoliile. A fost ideea preşedintelui SIF Moldova. Este un proiect pilot, chiar săptămâna viitoare vom discuta cu SIF Moldova”, a declarat în luna februarie agenţiei MEDIAFAX preşedintele AVAS, Adrian Volintiru.

AVAS are în portofoliu 641 de firme, din care peste 300 sunt în insolvenţă sau lichidare, iar 15 sunt în dizolvare. Autoritatea controlează majoritar 140 de firme, cele mai multe fiind în lichidare sau insolvenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...