Vosganian: Subminarea economiei, acuză a tribunalelor comuniste, înseamnă să bagi bani în buzunar

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat marţi că subminarea economiei naţionale, "o acuză a tribunalelor comuniste din anii '50", este însuşirea unor bani, şi nu transferul lor de la o companie la alta, pentru susţinerea unei industrii.
Economica.net - mar, 03 sept. 2013, 17:24
Vosganian: Subminarea economiei, acuză a tribunalelor comuniste, înseamnă să bagi bani în buzunar

„Dacă ar fi existat asupra mea o bănuială că aş fi avut interes de natură personală, financiară, profesională, politică, dacă ar fi fost vreo bănuială că am negociat bani pentru campania electorală, atunci aş fi putut înţelege, dar câtă vreme Varujan Vosganian nu a avut nicio legătură cu nimeni (…), e normal să chemi un ministru în funcţie, care este reprezentantul României la Bruxelles, care este angajat în acţiuni în plan european, pentru subminarea economiei naţionale, care este o acuză a tribunalelor comuniste din anii ’50? Subminarea economiei naţionale eu o văd aşa: iei nişte bani din economie şi-i bagi în buzunar. Dacă banii din economie merg de la o companie la altă companie, că şi aia este tot economie naţională, şi oamenii îşi păstrează locurile de muncă, şi o industrie care era pe moarte supravieţuieşte, ce fel de subminare a economiei naţionale este asta?”, a spus Vosganian, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că dacă i se va cere suspendarea, el va demisiona, „chiar cu un minut înainte”.

„Dacă un procuror crede că ordinele mele au favorizat o anumită industrie, cu atât mai bine acelei industrii şi cu atât mai bine mie. Eu sunt aici să favorizez industria românească, nu sunt aici să bag bani în buzunar, nu sunt aici să privilegiez pe nimeni, ci să favorizez toate industriile care îmi cer sprijinul”, a spus ministrul.

Vosganian a afirmat că oriunde merge în România, nu există „ceva” care să nu fie legat de numele său.

„Nu există comună sau oraş din România în care să nu existe ceva, o cărămidă pusă, când am fost eu ministru. De aceea nu accept, ca în baza unei sume echivalentă cu o pârtie de schi sau cu un stadion înclinat, să fiu chemat pentru subminarea economiei naţionale”, a adăugat oficialul.

Ministrul a afirmat că această „problemă” nu este a ministerului Economiei, ci a PNL. „O să vedeţi că o să continue şi cu alte partide”, a adăugat el.

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, luni, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale omului de afaceri Ioan Niculae şi au folosit Romgaz în interesul privat al Interagro (companie deţinută de Niculae), producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

Potrivit procurorilor, Romgaz a livrat către Interagro gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezintă „valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal”.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan Chirițoiu, și vicepreședintelui Dan Pascu, informează instituția prin......
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...