1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 34 º

Extern

Votul pentru desemnarea viitorului preşedinte al Eurogrupului, amânat pentru luna iulie

Preşedintele consiliului miniştrilor de Finanţe din zona euro, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a propus, miercuri, ca alegerea succesorului său să fie amânată pentru luna iulie, permiţând, astfel, ca întreaga atenţie să fie acordată negocierilor cu Grecia, transmit Reuters şi AFP.

17 iun, 2015 | Agerpres

Luând cuvântul în Parlamentul olandez, înaintea reuniunii de joi a Eurogrupului, Dijsselbloem, care este şi ministru de Finanţe, a apreciat că a mai rămas foarte puţin timp pentru ajungerea la un acord între Grecia şi creditorii săi.

'Voi propune Eurogrupului ca alegerea preşedintelui său să aibă loc în luna iulie. Grecia necesită întreaga noastră atenţie', a declarat Jeroen Dijsselbloem, într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter.

Pe lângă Dijsselbloem, care candidează pentru un nou mandat, de postul de şef al miniştrilor de Finanţe din zona euro este interesat şi ministrul spaniol de Finanţe, Luis De Guindos. Cei doi au dat marţi publicităţii o scrisoare de candidatură în vederea unei discuţii care ar urma să aibă loc joi, la reuniunea Eurogrupului, unde ar fi putut să se treacă direct la vot. Următoarea reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro este prevăzută a avea loc la Bruxelles, în data de 13 iulie.

Dijsselbloem are un avantaj, deoarece ocupă postul de preşedinte al Eurogrupului din luna ianuarie 2013 şi în prezent joacă un rol central în gestionarea crizei Greciei. Dijsselbloem i-a succedat în funcţie luxemburghezului Jean-Claude Juncker, care a ocupat postul de la crearea euro. Însă, Dijsselbloem va fi judecat în funcţie de succesul sau eşecul negocierilor cu Grecia, ţară care riscă să intre în incapacitate de plată dacă nu-şi rambursează datoriile către FMI la finele acestei luni.

Pentru Spania, obţinerea postului de preşedinte al Eurogrupului ar fi o recunoaştere a eforturilor realizate de întreaga societate pentru reformarea şi relansarea celei de-a patra economii a zonei euro. În plus, candidatura lui Luis De Guindos a primit şi sprijinul cancelarului german Angela Merkel în vara lui 2014, într-un moment în care Madridul miza pe o plecare anticipată a lui Jeroen Dijsselbloem din fruntea Eurogrupului.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO