Angajaţii din învăţământ primesc în acest an vouchere de vacanţă, în format electronic, în valoare de 1.450 de lei. Ordinul, în Monitorul Oficial

Salariaţii din învăţământ primesc în 2020 vouchere de vacanţă, în cuantum de 1.450 de lei per angajat, sumă din care angajatorul va reţine impozitul pe venit de 10%, potrivit Ordinului Ministerului Educaţiei nr. 4635/2020 care intră în vigoare marţi, 30 iunie.
Cristina Şomănescu - mar, 30 iun. 2020, 12:58
Angajaţii din învăţământ primesc în acest an vouchere de vacanţă, în format electronic, în valoare de 1.450 de lei. Ordinul, în Monitorul Oficial

Marţi, 30 iunie, intră în vigoare actul normativ care stabileşte modalitate de acordare a voucherelor de vacanţă salariaţilor din învăţământ, în 2020. Este vorba despre Ordinul Ministerului Educaţiei nr. 4635/2020 privind stabilirea modalităţii de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ de stat, Ministerul Educației și Cercetării și alte instituții publice din subordinea acestuia, pentru anul 2020.

Economica.net vă spune, pe larg, ce prevede actul normativ antemenţionat.

Angajaţii din învăţământ care primesc vouchere de vacanţă în 2020

În anul 2020, salariaților din unitățile/instituțiile de învățământ de stat, Ministerul Educației și Cercetării și alte instituții publice din subordinea acestuia li se acordă o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, pe suport electronic, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, în limita sumelor prevăzute în buget alocate cu această destinație.

Beneficiază de vouchere de vacanță personalul încadrat în unitățile enumerate anterior, care a desfășurat activitate în anul 2020, indiferent de durata acesteia, inclusiv personalul pensionat/detașat sau aflat în situațiile prevăzute la art. 145 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

În cazul salariatului al cărui contract individual de muncă/raport de serviciu, la data acordării voucherelor de vacanță, este suspendat sau a încetat în cursul anului 2020, acesta poate beneficia de vouchere de vacanță numai dacă, în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, depune la unitate/instituție o cerere în acest sens, precum și dovada achitării impozitului aferent prin virament bancar în contul unității/instituției.

În cazul încadrării în sistem de cumul/plata cu ora, voucherele de vacanță sunt acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază, potrivit legii. Beneficiarii au obligația de a depune la unitate/instituție o declarație, în scris, în care să precizeze angajatorul unde au funcția de bază.

În cazul salariaților care au desfășurat activitate la mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, de către angajatorul unde beneficiarul în cauză își are funcția de bază, potrivit legii. Detalii, în Ordinul Ministerului Educaţiei nr. 4635/2020 pe care îl puteţi accesa la acest link.

Sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului.

Beneficiarii au dreptul să își aleagă unitatea afiliată pentru achiziționarea serviciilor turistice.

Beneficiarul poate utiliza voucherele de vacanță pe suport electronic pe baza actului de identitate numai pentru achiziționarea de servicii turistice de la unitățile afiliate.
Voucherul de vacanță are perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.

Angajatorii sunt obligați să înștiințeze beneficiarii cu privire la data alimentării suportului electronic și valoarea voucherelor de vacanță transferate pe acesta.
La sfârșitul perioadei de valabilitate a suportului electronic pe care au fost alimentate voucherele de vacanță sau la data încetării raporturilor de muncă, beneficiarul are obligația de a restitui angajatorului suportul electronic, iar acesta, la rândul lui, va restitui suportul electronic unității emitente. În cazul în care beneficiarul a utilizat în totalitate sau în parte voucherele de vacanță alimentate electronic, iar ulterior intervine o cauză de restituire, acesta va restitui angajatorului contravaloarea voucherelor de vacanță necuvenite, în termen de 30 de zile de la producerea cauzei care determină restituirea.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis: Banii destinații revenirii în urma pandemiei vor merge și către pilonul social
Klaus Iohannis: Banii destinații revenirii în urma pandemiei vor merge și către pilonul social
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că pandemia de COVID-19 nu afectează doar sănătatea oamenilor şi economiile, ci şi structura socială, arătând că e nevoie de soluţii în......
Philip Morris International l-a numit pe Jacek Olczak în funcția de Chief Executive Officer
Philip Morris International l-a numit pe Jacek Olczak în funcția de Chief Executive Officer
Compania Philip Morris International (PMI) a anunțat vineri că, în urmă Adunării Generale a Acționarilor care a avut ...
Datele personale ale clienţilor europeni ai Microsoft vor fi stocate pe teritoriul UE
Datele personale ale clienţilor europeni ai Microsoft vor fi stocate pe teritoriul UE
Microsoft anunţă că toti clienții comerciali sau cei din sectorul public din UE vor putea să proceseze și să-și stocheze ...
România înregistrează 350 de focare active de pestă porcină africană
România înregistrează 350 de focare active de pestă porcină africană
Un număr de 350 de focare de pestă porcină africană (PPA) erau active vineri pe teritoriul României, fiind afectate ...