Vremea secetoasă ameninţă oferta mondială de grâu de calitate

Seceta din mai multe părţi ale lumii diminuează recoltele de grâu de calitate, ceea ce va duce preţurile la cele mai ridicate valori din ultimii ani, informează Reuters.
Economica.net - mar, 18 iul. 2017, 09:30
Vremea secetoasă ameninţă oferta mondială de grâu de calitate

Grâul cu conţinut ridicat de proteine a devenit unul din puţinele segmente cu o ofertă redusă pe o piaţă mondială de cereale inundată cu stocuri abundente după patru ani de recolte consistente. Însă preţurile scăzute i-au descurajat pe fermierii americani să mai cultive grâu, iar în prezent vremea secetoasă exacerbează un deficit de grâu de calitate din America de Nord şi până în Australia. În Europa, seceta ameninţă să reducă producţia de cereale din Italia şi Spania la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.

‘Întrebarea de un milion de dolari la care sectorul de trading încearcă să găsească un răspuns este ce procent din oferta mondială va fi grâu cu un conţinut ridicat de proteine?’, a declarat Terry Reilly, analist principal la Futures International din Chicago.

În prezent există o ofertă abundentă de grâu de calitate scăzută, Departamentul american al Agriculturii estimând că la finele anului agricol 2017/2018 stocurile mondiale de grâu vor atinge un nivel record de 260,6 milioane tone. Însă producătorii de făină şi brutarii au nevoie de grâu de panificaţie, cu un conţinut de proteine de cel puţin 12%, pentru a putea face pâine de calitate.

Grâul de primăvară din SUA, care în mod normal are un conţinut de proteine de 14% şi chiar mai mare, se vinde la un preţ mai mare decât grâul de calitate mai scăzută. Însă conform celor mai recente estimări ale USDA, producţia de grâu de primăvară a SUA va fi de 423 de milioane busheli (1 bushel este echivalentul a 27,2 kilograme n.r.), cea mai mică de după 2002.

În aceste condiţii, cotaţiile futures la grâu la Chicago Board of Trade au ajuns la începutul lunii la 5,50 dolari per bushel, cea mai ridicată valoare din ultimii doi ani, în timp ce la bursa Minneapolis Grain Exchange, o piaţă de nişă pentru grâul de primăvară cu un conţinut ridicat de proteine, cotaţiile au depăşit pragul de 8 dolari per bushel, o premieră în ultimii patru ani.

Direcţia viitoare a pieţei va depinde de cum vor arăta la finalul sezonului recoltele de grâu de primăvară din SUA şi Canada. Săptămâna viitoare piaţa va afla cât de grave sunt pagubele provocate de sectă culturilor de grâu din Dakota de Nord, de departe cel mai mare producător de grâu de primăvară din SUA.

Impactul secetei este amplificat şi de faptul că suprafeţele cultivate cu grâu în acest an în SUA sunt cele mai mici de după 1919, din cauza preţurilor mici din anii precedenţi care i-au determinat pe fermieri să se reorienteze spre alte culturi precum soia sau porumb.

Tot din cauza secetei, traderii şi analiştii şi-au redus estimările referitoare la producţia de grâu a Australiei, al patrulea exportator mondial de grâu, până la 20% sub estimările oficiale.

‘Piaţa a început să ia în calcul o recoltă cuprinsă între 19 şi 21 milioane de tone’, a declarat Matthew Pattison, responsabil de trading la Nidera, o companie achiziţionată anul acesta de grupul chinez COFCO Group. Comparativ, în luna iunie directorul principalului organism de prognoză din Australia miza pe o producţie de grâu de 24,1 milioane tone.

În cazul în care exportatorii australieni vor avea mai puţin grâu de livrat, clienţii din Indonezia şi Coreea de Sud vor fi obligaţi să se îndrepte spre furnizorii din Marea Neagră, unde producţia a crescut în mod semnificativ. Australia a început deja să piardă cote de piaţă în favoarea Ucrainei şi Rusiei iar analiştii se tem că această tendinţă va continua.

Te-ar mai putea interesa și
Alina Gorghiu: PNL spune nu taxei pe marile companii cerută de PSD
Alina Gorghiu: PNL spune nu taxei pe marile companii cerută de PSD
Vicepreşedintele liberalilor Alina Gorghiu transmite că PNL se opune taxei pe marile companii propusă de PSD, punctând că orice modificare în politica fiscală trebuie bine cântărită, nu......
Rusia vrea să-și crească exporturile de motorină în februarie, în ciuda embargoului și a plafonării prețurilor
Rusia vrea să-și crească exporturile de motorină în februarie, în ciuda embargoului și a plafonării prețurilor
Rusia intenţionează să îşi majoreze exporturile de motorină în februarie, în pofida embargoului impus de Uniunea ...
MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din Ucraina
MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din ...
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) lansează luni, 6 februarie, apelul pentru decontarea cheltuielilor ...
Un autocar care transporta români în Italia s-a răsturnat în Slovenia. Trei persoane și-au pierdut viața
Un autocar care transporta români în Italia s-a răsturnat în Slovenia. Trei persoane și-au pierdut viața
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat vineri seară că trei români aflaţi în autocarul implicat în accidentul ...