Wall Street a deschis în scădere puternică din cauza blocajului negocierilor bugetare din SUA

Acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de luni în scădere puternică din cauza impasului negocierilor pentru bugetul federal al Statelor Unite, care amplifică probabilitatea blocării activităţilor guvernamentale, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 30 sept. 2013, 15:01
Wall Street a deschis în scădere puternică din cauza blocajului negocierilor bugetare din SUA

Indicele Dow Jones este în declin cu 1%, Standard&Poor’s 500 cu 0,9%, iar Nasdaq cu 1%.

„Politicienii americani au timp până la miezul nopţii să ajungă la un acord prin care să evite încetarea activităţilor guvernamentale, iar toţi ochii sunt pe democraţi şi republicani. Până în prezent am văzut prea puţină deschidere pentru un compromis”, a declarat Nick Skiming, manager de fonduri la compania Ashburton, din Jersey, Channel Islands.

Congresmenii trebuie să aprobe până la miezul nopţii o lege de urgenţă care să permită funcţionarea guvernului federal de la 1 octombrie, începutul anului fiscal 2014. Un eşec ar avea ca rezultat trimiterea în concediu fără plată a până la 800.000 de angajaţi ai statului federal.

Senatul se va reuni luni, după un weekend în care nu au existat semne de negocieri între democraţi şi republicani.

Republicanii din Camera Reprezentanţilor vor amânarea cu un an a intrării în vigoare a unei legi în domeniul sănătăţii, numită Affordable Care Act, şi alte modificări ale acesteia. Democraţii s-au angajat să nu permită acest lucru.

Dacă negocierile nu vor avea succes, mare parte a activităţilor angajaţilor guvernului federal vor fi blocate, urmând să continue doar operaţiunile esenţiale şi programele cu surse specifice de finanţare. Trezoreria va continua să vândă obligaţiuni, dar rapoartele economice ale Departamentului pentru Comerţ vor fi suspendate, iar Biroul pentru Statistica Muncii va opri activităţile.

Departamentul pentru Comerţ urmează să publice în această săptămână date referitoare la cheltuielile în construcţii, iar Departamentul Muncii un raport privind evoluţia piaţa muncii.

Indicele Standard&Poor’s 500 a scăzut săptămâna trecută cu 1,1%, primul declin săptămânal după luna august, din cauza temerilor că impasul bugetar va afecta economia. Trei runde de programe de stimulare aplicate de Rezerva Federală şi rezultatele financiare peste aşteptări ale companiilor au determinat creşterea cu 150% a indicelui S&P, de la un minim atins în martie 2009.

Blocarea activităţilor va reduce creşterea economiei americane din trimestrul al patrulea cu până la 1,4%, în funcţie de durată, potrivit analiştilor.

Următoarea dispută din Congres va fi cea referitoare la majorarea plafonului de îndatorare a SUA, de 16.700 miliarde de dolari. Trezoreria a anunţat că măsurile de evitare a depăşirii acestei limite vor fi epuizate până pe 17 octombrie.

Plafonul de îndatorare este o problemă mai mare decât încetarea activităţilor guvernamentale, dar este probabil ca SUA să evite ambele blocaje, consideră analiştii Moody’s.

„Data de 17 octombrie pare să fie termenul limită după care, fără măsuri din partea congresmenilor, am putea asista la un default al guvernului american şi o posibilă criză a datoriei suverane”, a spus Skiming, care crede totuşi că nu se va întâmpla aşa ceva.

El a arătat evoluţia economiei SUA se îmbunătăţeşte, iar îngrijorările actuale sunt de scurtă durată.

Te-ar mai putea interesa și
Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani
Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani
 Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care cererea de gaze a fost diminuată de o producţie record de energie......
Singura aplicație gratuită care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, folosită de aproximativ 88.000 de ori în România
Singura aplicație gratuită care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, folosită de aproximativ 88.000 de ...
Peste 63.000 de persoane din România se protejează de violența domestică și folosesc activ Bright Sky RO. Aplicația ...
Românii sunt forţaţi să achite preţuri mai mari decât preţul pieţei la gaze naturale – AEI
Românii sunt forţaţi să achite preţuri mai mari decât preţul pieţei la gaze naturale – AEI
Românii sunt forţaţi să achite preţuri mai mari decât preţul pieţei la gaze naturale, în condiţiile în care preţul ...
Autostrada Buzău – Focșani: UMB a mobilizat peste 800 de muncitori pe tronsonul 1, realizat 12%
Autostrada Buzău – Focșani: UMB a mobilizat peste 800 de muncitori pe tronsonul 1, realizat 12%
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis marți imagini de pe șantierul tronsonului ...