Wall Street, în scădere după prăbuşirea avionului de pasageri în Ucraina

Pieţele bursiere americane au început ziua de joi într-o manieră echilibrată însă anunţul prăbuşirii unui avion malaezian de pasageri în estul Ucrainei a provocat imediat scăderi pe bursă, investitorii fiind îngrijoraţi de consecinţele unei escaladări a tensiunilor în estul Ucrainei asupra economiei mondiale, transmite AFP.
Economica.net - joi, 17 iul. 2014, 17:42
Wall Street, în scădere după prăbuşirea avionului de pasageri în Ucraina

În jurul orei 15.55 GMT, indicele bursier Dow Jones era în scădere cu 0,30%, până la 17.087,43 puncte, iar indicele Nasdaq era în scădere cu 0,69%, până la 4.395,62 puncte. La rândul său, indicele S&P 500 a pierdut 0,50% până la 1.971,68 puncte.

În schimb, piaţa de obligaţiuni, spre care se refugiază operatorii în perioade de incertitudine, era în creştere netă. Randamentele pentru obligaţiunile pe zece ani emise de Trezoreria SUA au scăzut la 2,482%, faţă de 2,538% miercuri seară, în timp ce în cazul randamentelor pentru titlurile pe 30% acestea au scăzut la 3,295% comparativ cu 3,348% miercuri seară.

Un avion de pasageri Boeing-777 al unei companii aviatice malaeziene s-a prăbuşit pe teritoriul Ucrainei, la circa 60 de kilometri de graniţa cu Rusia, nu departe de Doneţk, unde au loc ciocniri între forţele ucrainene şi separatişti proruşi.

‘Cu siguranţă este o veste foarte proastă, mult mai importantă decât sancţiunile occidentale anunţate miercuri seară de Washinngton’, a apreciat Gregori Volokhine de la Meeschaert Financial Services.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat joi că apărarea antiaeriană ucraineană nu a efectuat tiruri cu rachete, dezminţind astfel ipoteza potrivit căreia avionul malaezian prăbuşit în apropiere de Doneţk ar fi fost doborât de armata ucraineană.

‘Acest incident pune sub semnul întrebării securitatea rutelor aeriene din această regiune a globului şi din alte regiuni, precum Orientul Mijlociu. Traficul aerian este foarte important pentru economie’, a subliniat Gregori Volokhine.

Vestea referitoare la prăbuşirea avionului malaezian în estul Ucrainei a fost resimţită în special în sectorul aerian. Acţiunile companiei American Airlines au căzut cu 3,40%, până la 42,00 dolari, acţiunile Delta au pierdut 2,61%, până la 36,88 dolari, United Continental au scăzut cu 2,78%, la 43,65 dolari. Acţiunile constructorului aeronautic american Boeing au înregistrat şi ele scăderi, chiar dacă mai mici, pierzând 0,23% până la 127,13 dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii: CNAIR a dat ordinul de începere pentru completarea studiului de fezabilitate pe tronsonul Târgu Neamț – Iași – Ungheni
Autostrada Unirii: CNAIR a dat ordinul de începere pentru completarea studiului de fezabilitate pe tronsonul Târgu Neamț ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a emis vineri, 7 mai 2021, ordinul de începere pentru contractul privind completarea/revizuirea/actualizarea Studiului de......
CFR Infrastructură a scos la licitație studiul de fezabilitate pentru electrificarea liniei Constanța – Mangalia
CFR Infrastructură a scos la licitație studiul de fezabilitate pentru electrificarea liniei Constanța – Mangalia
Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA a lansat licitaţia deschisă, în valoare totală de 12.023.503,80 RON, ...
Delegaţia FMI va vizita în mod virtual România, în perioada 10 – 28 mai
Delegaţia FMI va vizita în mod virtual România, în perioada 10 – 28 mai
O echipă a Fondului Monetar Internaţional, condusă de şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, va vizita ...
Posibilă situație delicată în sistemul energetic duminică, după oprirea unității 2 de la Cernavodă
Posibilă situație delicată în sistemul energetic duminică, după oprirea unității 2 de la Cernavodă
Sistemul Energetic Național s-ar putea afla într-o situație delicată duminică după-amiază, pe fondul opririlor prognozate ...