Washingtonul a lansat oficial o anchetă în domeniul comercial împotriva Chinei

Administraţia americană a lansat oficial vineri o anchetă asupra Chinei legată de presupuse încălcări ale drepturilor de proprietate intelectuală, au anunţat serviciile reprezentantului american pentru comerţ (USTR) Robert Lighthizer, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Economica.net - sâm, 19 aug. 2017, 06:40
Washingtonul a lansat oficial o anchetă în domeniul comercial împotriva Chinei

Codul comerţului american îi oferă preşedintelui american importante prerogative în domeniul sancţiunilor comerciale, fără să fie necesar să recurgă la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

Această decizie este urmarea memorandumului prezidenţial semnat luni de Donald Trump în care solicită USTR să examineze dacă o astfel de anchetă este fondată.

„Luni, preşedintele Trump mi-a cerut să analizez legile, politicile şi practicile chineze susceptibile să aducă atingere drepturilor de proprietate intelectuală, inovaţiilor şi dezvoltării tehnologiilor americane”, a reamintit Robert Lighthizer într-un comunicat.

„După ce am discutat cu persoanele în cauză şi alte agenţii guvernamentale, am ajuns la concluzia că aceste chestiuni importante necesită o anchetă completă. L-am înştiinţat astăzi (vineri) pe preşedinte despre deschiderea unei anchete în baza articolului 301 din legea comercială din 1974”, a adăugat sursa.

Urmare a iniţiativei preşedintelui american, autorităţile chineze s-au referit la posibilitatea unor represalii.

„Dacă Statele Unite adoptă măsuri ce aduc atingere schimburilor comerciale bilaterale (….), China nu va sta fără să reacţioneze”, a subliniat marţi Ministerul chinez al Comerţului.

Beijingul insistă, de asemenea, ca orice conflict comercial să fie rezolvat în cadrul OMC.

Washingtonul este îngrijorat din cauza sistemului „co-întreprinderilor” (joint-ventures) impus de Beijing firmelor americane: în schimbul accesului la piaţa chineză, aceste firme ar fi obligate să transmită partenerilor locali o parte din cunoştinţele lor tehnologice.

Noua anchetă vine să se adauge altora deschise până în prezent împotriva Chinei de la instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, în special în privinţa oţelului şi aluminiului.

Relaţiile dintre cele două ţări sunt marcate şi de o tensiune diplomatică legată de dosarul nord-coreean, Washingtonul reproşând Beijingului că nu face destule presiuni asupra Phenianului pentru a renunţa la dezvoltarea armelor nucleare.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...