Washingtonul își va închide ultimele două consulate aflate pe teritoriul Federației Ruse

Statele Unite vor închide activitatea celor două consulate pe care le mai are pe teritoriul Rusiei, de la Vladivostok şi Ekaterinburg, a anunţat Departamentul de Stat, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.
Economica.net - sâm, 19 dec. 2020, 08:26
Washingtonul își va închide ultimele două consulate aflate pe teritoriul Federației Ruse

Secretarul de stat Mike Pompeo a decis, după consultări cu ambasadorul John Sullivan, închiderea consulatului din Vladivostok, din Extremul Orient rus, şi suspendarea operaţiunilor la consulatul din Ekaterinburg, a comunicat un reprezentant al Departamentului de Stat, într-un email trimis către Reuters sâmbătă.

Decizia, care este parte a „eforturilor în desfăşurare de a garanta funcţionarea în siguranţă a misiunii diplomatice a Statelor Unite în Federaţia Rusă”, nu afectează consulatele Rusiei în SUA, menţionează comunicatul, fără a oferi alte detalii.

Întrebată în această săptămână despre informaţiile din presa rusă cu privire la posibila închidere a două consulate, ambasada SUA la Moscova a transmis că a suspendat operaţiunile la consulatul din Vladivostok şi a redus operaţiunile la Ekaterinburg în martie din cauza pandemiei.

La rândul său, CNN a anunţat, citând o scrisoare adresată Congresului de Departamentul de Stat la 10 decembrie, că SUA vor închide consulatul de la Vladivostok şi vor suspenda activităţile celui de la Ekaterinburg.

Potrivit CNN, preluat de France Presse, decizia a fost luată „ca răspuns la problemele permanente de personal ale misiunii americane în Rusia în urma plafonării impuse de Rusia în 2017 misiunii americane şi a impasului care rezultă de aici în ce priveşte vizele diplomatice”.

Zece diplomaţi americani angajaţi la cele două consulate vor fi transferaţi la ambasada de la Moscova, iar 33 de salariaţi locali îşi vor pierde locurile de muncă, afirmă CNN.

Ambasada de la Moscova va rămâne, aşadar, singura reprezentanţă diplomatică a Statelor Unite în Rusia.

„Nicio acţiune nu este prevăzută în privinţa consulatelor Rusiei în Statele Unite”, potrivit scrisorii citate de CNN.

Rusia închisese consulatul american din Sankt-Petersburg în martie 2018, după măsuri identice luate de Washington în urma otrăvirii în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal.

Relaţiile dintre SUA şi Rusia sunt tensionate din cauza unor probleme mergând de la conflictele din Siria şi Ucraina, până la acuzaţiile de amestec al Rusiei în politica americană, alegaţii negate de Moscova.

Hackeri despre care se crede că lucrează pentru Rusia sunt acuzaţi de atacuri masive împotriva unor agenţii guvernamentale americane şi companii private. Secretarul de stat Mike Pompeo (foto) a afirmat vineri că este destul de clar că Rusia este implicată în recentele atacuri. Kremlinul a negat implicarea sa.

Directorul executiv al echipe de tranziţie a lui Joe Biden, Yohannes Abraham, a afirmat că atacurile au provocat o mare îngrijorare şi că, sub viitoare administraţie, atacurile cibernetice vor declanşa o ripostă ce va aduce costuri substanţiale.

Joi, la conferinţa de anuală de presă de sfârşit de an, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că speră că preşedintele ales al SUA, Joe Biden, va ajuta la rezolvarea unora din problemele dificile din relaţiile dintre Moscova şi Washington.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul francez Alten, cu prezență în 30 de țări și afaceri de 3 mld. euro pe an, cumpără firma românească de IT Qualitance
Grupul francez Alten, cu prezență în 30 de țări și afaceri de 3 mld. euro pe an, cumpără firma românească de IT ...
Grupul francez Alten, specializat în servicii de consultanţă şi tehnologie, a încheiat un acord pentru achiziţionarea companiei de IT Qualitance, înfiinţată în urmă cu 15 ani de către......
Directorul Azomureș a demisionat din funcție
Directorul Azomureș a demisionat din funcție
Directorul general al producătorului de îngășăminte Azomureș Târgu Mureș, Harri Kiiski, a demisionat din funcție, ...
FMI şi Moody’s critică reducerile de taxe anunţate de Marea Britanie
FMI şi Moody’s critică reducerile de taxe anunţate de Marea Britanie
Fondul Monetar Internaţional şi agenţia de rating Moody's au criticat noua strategia economică a Guvernului britanic, ...
Remus Vulpescu a fost numit administrator provizoriu al Nuclearelectrica
Remus Vulpescu a fost numit administrator provizoriu al Nuclearelectrica
Remus Vulpescu, fost şef al Corpului de control al fostului premier Victor Ponta şi fost consilier onorific al fostului ...