Washingtonul şi-ar fi redus activităţile de spionaj în Europa – presă

Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) şi-ar fi suspendat parţial activităţile de spionaj în ţările Europei Occidentale, partenere ale SUA, au informat sâmbătă canale media internaţionale, citate de Ria Novosti.
Economica.net - Dum, 21 sept. 2014, 06:01
Washingtonul şi-ar fi redus activităţile de spionaj în Europa - presă

Potrivit mass-media, agenţii CIA în Europa au primit ordin să pună capăt întâlnirilor cu informatorii lor în cadrul guvernelor europene, să înceteze să recruteze noi agenţi şi să renunţe la operaţiuni unilaterale, scrie Agerpres.

Totodată, agenţii CIA vor putea în continuare să-şi întâlnească colegii din serviciile secrete ale Europei Occidentale, să participe la operaţiuni multilaterale în Europa şi chiar să-şi organizeze propriile operaţiuni după contactarea serviciilor secrete locale.

Decizia CIA de a-şi suspenda în parte activităţile în Europa este urmarea a două scandaluri de spionaj care au izbucnit vara trecută. În 2 iulie, poliţia germană a arestat un agent al BND (serviciul german de informaţii) suspectat că a transmis timp de doi ani peste 200 de documente către CIA, fiind recompensat cu 25.000 de euro. În 9 iulie, justiţia germană a deschis o anchetă asupra unui colaborator al Ministerului Apărării, care lucrase de asemenea din umbră în beneficiul SUA.

Potrivit media, Agenţia ar fi luat în calcul efectele scandalului provocat de publicarea în octombrie 2013 a datelor furnizate de ex-agentul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) şi al CIA, Edward Snowden. Conform lui Snowden, serviciul de informaţii american ar fi interceptat masiv comunicaţiile telefonice ale cetăţenilor europeni şi a plasat sub ascultare telefoanele şefilor de stat a cel puţin 35 de ţări, între care cancelarul german Angela Merkel.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR pune la bătaie 2,7 milioane de lei pentru lărgirea DN1 la patru benzi pe 300 de metri la Cornu
CNAIR pune la bătaie 2,7 milioane de lei pentru lărgirea DN1 la patru benzi pe 300 de metri la Cornu
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat marți licitație pentru completarea DN1 de la trei benzi la patru benzi pe o distanță de 300 de metri, în dreptul......
Adrian Creci, director ADITBI: Modernizarea rețelei de termoficare ar costa 5 miliarde de euro, bani pe care Bucureștiul nu îi poate aloca
Adrian Creci, director ADITBI: Modernizarea rețelei de termoficare ar costa 5 miliarde de euro, bani pe care Bucureștiul ...
Modernizarea reţelei de termoficare din Capitală ar costa 5 miliarde de euro, bani pe care Bucureştiul de unul singur ...
Bursa de la București a câștigat 3,5 miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la București a câștigat 3,5 miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat, în această săptămână, 3,55 miliarde de lei din capitalizare, respectiv ...
Report de peste 5,59 milioane de euro la Joker
Report de peste 5,59 milioane de euro la Joker
Un report în valoare de peste 27,54 milioane lei (peste 5,59 milioane de euro) este în joc la categoria I a jocului Joker.