Watches & Wonders: Un eveniment major dedicat pasionaților de ceasuri a început la Geneva

Desfășurată online, expoziția de ceasuri de lux Watches & Wonders Geneva a debutat astăzi cu prezentarea celor mai noi creații ale maeștrilor ceasornicari de la case celebre precum Hublot, Patek Philippe sau Vacheron Constantin.
Robert Stan - mie, 07 apr. 2021, 17:45
Watches & Wonders: Un eveniment major dedicat pasionaților de ceasuri a început la Geneva

Ediția din 2021 a Watches & Wonders Geneva a debutat în dimineața zilei de 7 aprilie, pasionații putând urmări online prezentările și premierele până pe 13 aprilie. Eveniment major al industriei de ceasuri de lux, expoziția reunește 38 de mărci printre care se numără A.Lange & Sohne, Cartier, Chanel, Chopard, H. Moser & Cie, Hublot, IWC Schaffhausen, Jaeger-LeCoultre, Montblanc, Nomos Glashutte, Panerai, Patek Philippe, Piaget, Rolex, TAG Heuer, Ulysse Nardin, Vacheron Constantin sau Zenith.

Conform organizatorilor, evenimentul va include circa 500 de conferințe de presă, 400 de prezentări, tururi virtuale și un „Morning Show” în care se discută teme ale pasionaților de ceasuri.

Una dintre aceste teme este chiar derularea evenimentelor, inclusiv a prezentărilor și vânzărilor de ceasuri, online. Știm cu toții că marile case din industria ceasurilor de lux nu apreciază prea mult comerțului online, însă pandemia și vânzările în scădere par să-i fi convins pe mulți că vânzările se pot desfășura, măcar parțial, pe internet. Un factor important în decizia de a participa la evenimente și prezentări strict via internet a fost și rezultatul tot mai bun al platformelor online, precum Watchbox sau Watchfinder, care comercializează ceasuri de lux de ocazie.

Mai mult chiar, exemplul lui Guillaume de Seynes, vicepreședinte executiv al Hermes, care a declarat că evoluția bună a mărcii sale în 2020 s-a datoprat faptului că majoritatea clienților erau deja obișnuiți să cumpere de pe hermes.com, a pus pe gânduri mulți ceasornicari conservatori.

Hermes, casă de lux cunoscută pentru articole din piele, eșarfe de mătase și parfumuri, a apelat la comerțul electronic mult mai devreme decât ceasornicarii elvețieni sau germani, lansând un site de comerț online său în urmă cu aproape 20 de ani.

Totodată, Guillaume de Seynes a declarat pentru Reuters că se așteaptă la o revenire puternică a vânzărilor de ceasuri în acest an.

Watches & Wonders, plin de controverse

În schimb, parcă pentru a susține opiniile conservatoare legate de comerțul cu ceasuri de lux, Rene Weber, analist al Vontobel, estimează că doar aproximativ 2% din vânzările de ceasuri elvețiene sunt efectuate în prezent online, cotele exacte fiind diferite de la o marcă la alta. Alți analiști estimează cota vânzărilor online la aproximativ 7% – 9%, procente oricum foarte mici.

Tocmai de aceea, unele mărci elvețiene de ceasuri de lux – precum Patek Philippe și Rolex – au preferat să continue vânzările strict prin magazine tradiționale. Conform lui Thierry Stern, președintele Patek Philippe, vânzarea online nu este încă o opțiune, iar un test efectuat de comercianții mărcii în timpul primului blocaj a confirmat acest lucru. „Oamenii nu vor să cumpere un Patek online, ceasurile sunt scumpe, pierzi frumusețea, magia”, a explicat Thierry Stern. El estimează că, după scăderea cu 20% a vânzărilor în 2020, piața își va reveni, însă fără a atinge valorile din 2019.

Pe de altă parte oficialii micului brand independent H. Moser & Cie au investit major în dezvoltarea platformei online și s-au declarat foarte mulțiumiți de faptul că expozițiile precum Watches & Wonders, derulate pe internet, au costuri mult mai mici decât fastuoasele evenimente de altă-dată preum SIHH sau Baselworld.

De asemenea, cei la la Bvlgari, parte a grupului LVMH, au anunțat că vânzările lor online au cresccut „dramatic”. Conform lui Antoine Pin, șeful divizie de ceasuri a mărcii,a sta s-a întâmplat pentru că „ne-am extins tehnologiile și ne-am făcut mai disponibili pentru clienți”.

Este important de menționat că imediat după închiderea evenimentului de la Geneva, o altă ediție Watches & Wonders va începe la Shanghai. Cu doar 19 mărci participante, expoziția din China va fi deschisă unui grup restrâns de invitați cu condiția respectării unor măsuri draconice de igienă și comportament.

Citește și:

– Marile grupuri care controlează industria mondială a ceasurilor
– Cea mai căutată complicație din industria ceasurilor de lux împlinește 220 de ani

Te-ar mai putea interesa și
Iulius ia credit de IFC, divizie a Băncii Mondiale, pentru finanțarea Palas Campus din Iași, un complex de 60.000 mp
Iulius ia credit de IFC, divizie a Băncii Mondiale, pentru finanțarea Palas Campus din Iași, un complex de 60.000 mp
International Finance Corporation (IFC)  oferă Palas Campus, o sucursală a Iulius Holding aflată în proprietatea exclusivă a acestuia, o finanțare de aproximativ 72 milioane de euro pentru......
Premierul discută cu reprezentanţi ai mediului de afaceri despre organizarea de centre de vaccinare în cadrul companiilor
Premierul discută cu reprezentanţi ai mediului de afaceri despre organizarea de centre de vaccinare în cadrul companiilor
Premierul Florin Cîţu se întâlneşte marţi, la Guvern, cu reprezentanţi ai mediului de afaceri pentru a discuta despre ...
Cîţu propune ca restaurantele cu tot personalul vaccinat să rămână deschise indiferent de nivelul ratei de infectare
Cîţu propune ca restaurantele cu tot personalul vaccinat să rămână deschise indiferent de nivelul ratei de infectare
Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, că restaurantele care au tot personalul vaccinat ar putea rămâne deschise, indiferent ...
Facebook va lansa noi produse audio
Facebook va lansa noi produse audio
Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook Inc, a anunţat luni că această companie intenţionează să lanseze mai multe produse ...