Companiile de web hosting cer RoTLD consultare publică pentru introducerea tarifului anual de mentenanţă pentru domenii „.ro”

Companiile de web hosting din România cer Registrului naţional RoTLD, într-o scrisoare deschisă transmisă miercuri presei, să publice online, spre consultare, propunerea detaliată privind introducerea tarifului de înregistrare şi mentenanţă pentru domeniile ".ro", şi să prezinte fundamentarea economică pe care se bazează propunerea de înregistrare a domeniilor ".ro" pe minimum cinci ani.
Economica.net - mie, 25 ian. 2017, 11:48
Companiile de web hosting cer RoTLD consultare publică pentru introducerea tarifului anual de mentenanţă pentru domenii

Semnatarii scrisorii deschise – 15 companii de web hosting (găzduirea site-urilor web) partenere RoTLD şi asociaţia patronală Consiliul Român pentru Publicitate – precizează că nu contestă introducerea unui tarif anual de mentenanţă de către RoTLD, însă consideră că mai multe aspecte ale noului sistem propus de registrul naţional al domeniilor web ar trebui discutate, deoarece ar face mai puţin accesibile domeniile „.ro”, ar îndepărta România de standardele internaţionale în domeniu şi ar încărca extraordinar departamentele de plăţi şi suport ale RoTLD şi ale companiilor partenere la apropierea termenului de plată.

Companiile solicită de asemenea consultarea publică asupra proiectului, prin întâlniri şi discuţii organizate de către RoTLD online şi offline, accesibile pentru companiile şi organizaţiile profesionale din industria online, presă şi utilizatorii de domeni „.ro”.

RoTLD, registrul unde sunt înregistrate domeniile care găzduiesc site-urile „.ro”, este departament al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică din Bucureşti, aflat în coordonarea Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MSCI).

Scrisoarea este adresată şefului RoTLD, Ionuţ Eugen Sandu, Consiliului de Administraţie al ICI Bucureşti, ministrului Comunicaţiilor, Augustin Jianu, şi comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor.

ECONOMICA.NET redă integral, la sfârşitul acestui articol, conţinutul scrisorii deschise adresată astăzi RoTLD de către companiile de web hosting.

RoTLD a anunţat, în 23 decembrie 2016, introducerea tarifului de înregistrare şi mentenanţă anuală pentru domeniile „.ro”, decizie motivată prin necesitatea alinierii domeniilor „.ro” la practicile internaţionale din industrie.

Înregistrarea pe perioadă limitată a domeniilor web şi reînnoirea în cazul în care solicitantul doreşte folosirea în continuare a domeniului este necesară pentru a debloca numelor de domenii „.ro” care au fost înregistrate şi care în prezent nu mai sunt folosite. Un alt argument adus de RoTLD este necesitatea acoperirii costurilor zilnice de menţinere în funcţiune a înregistrării, cum ar fi: costurile pentru sistemul de nameservere, costuri pentru sistemul de înregistrare, costuri pentru serverul WHOIS, costuri pentru serviciul de „help desk”, costuri de dezvoltare hardware și software, costuri de întreținere și service, precum și costuri pentru asigurarea unei mai bune securități.

„Tariful de înregistrare și mentenanță anuală a unui domeniu „.ro” se stabilește, la o valoare de referință pentru Registrul de domenii .ro și asigură atât serviciul de înregistrare cât și o perioadă de 5 ani de utilizare în condiții de securitate. După expirarea perioadei de 5 ani, se va achita anual o valoare de referință pentru Registrul de domenii .ro, necesară păstrării serviciului de utilizare a domeniului .ro în condiții de siguranță”, a anunţat RoTLD în decembrie.

Deciziile ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie 2017.

Potrivit companiilor de web hosting, RoTLD a organizat, în 18 ianuarie, o întâlnire cu partenerii săi, companii de web hosting prin care se înregistrează aproximativ 60% din domeniile „.ro”.

Tarifele de mentenanţă comunicate sunt de 39 de euro plus TVA pentru înregistrarea unui domeniu pe cinci ani.

În prezent, înregistrarea unui domeniu „.ro” costă 51,26 dolari SUA plus TVA, adică un total de 61 USD, plătibil la cursul BNR din data facturii. Nu există taxă de mentenanţă anuală, astfel că înregistrarea se plăteşte o dată şi rămâne valabilă.

Companiile de web hosting consideră că necesitatea înregistrării unui domeniu pe cinci ani, cu plata aferentă, este o măsură neobişnuită în industrie. „Dintre cele mai populare 20 extensii de domenii din lume, doar unul nu permite înregistrarea pe 1 an, „.au” – minimum 2 ani. Dintre cele 29 extensii de domenii ale țărilor din UE, doar doua nu permit înregistrarea pe 1 an, „.gr” – 2 ani, „.hu” – 2 ani. ROTLD trebuie să argumenteze detaliat de ce este necesară această regulă complet atipică în industrie”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă miercuri de partenerii RoTLD.

„ROTLD are 80 de parteneri localizați în toată țară, cât și în străinătate. Faptul că ROTLD a acordat partenerilor doar 2 zile lucrătoare, prelungite ulterior la 3 zile lucrătoare, pentru a discuta între ei, semna, centraliza și transmite propunerile ridică semne de întrebare asupra deschiderii ROTLD la dialogul cu partenerii săi”, se mai spune în scrisoare.

În prezent sunt înreigstrate peste 900.000 de domenii „.ro”.

Redăm integral scrisoarea deschisă a companiilor de web hosting:

Către

Domnul Ionuț Eugen Sandu, șef departament RoTLD și Cloud Computing
Consiliul de Administrație al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică
Domnul Augustin Jianu, Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională
Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților

Scrisoare deschisă

Solicităm organizarea de consultări publice privind introducerea tarifului anual de mentenanță pentru domeniile “.ro”

În 23 decembrie 2016 ROTLD a publicat online anunțul privind introducerea tarifului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile „.ro” începând cu 1 iulie 2017.

În 18 ianuarie 2017 ROTLD a organizat o întâlnire cu partenerii săi, companii de web hosting, prin care se înregistrează în jur de 60% dintre domeniile “.ro”. La această întâlnire ROTLD a comunicat pentru prima dată noile tarife de mentenanță și reguli de înregistrare pentru domeniile “.ro”.

Niciunul dintre partenerii prezenți la întâlnire nu a negat necesitatea introducerii unui tarif anual de mentenanță, acesta fiind un standard de facto în industrie.

În timpul întâlnirii, participanții au constatat că există mai multe puncte care trebuie discutate înainte de a stabili forma finală a introducerii tarifului anual de mentenanță. Partenerii ROTLD au oferit feedback extrem de valoros, cum ar fi:

–    Tariful de 39 euro + TVA pentru înregistrarea unui domeniu pe 5 ani, în loc de 7,8 euro + TVA pe 1 an este o măsură neobișnuită în industrie și care face mai puțin accesibile domeniile “.ro”
–    Încărcarea extraordinară care se creează pe departamentele de plăți și suport ale ROTLD si ale partenerilor în ziua de 1 octombrie a fiecărui an, când ar fi termenul limită de plată pentru mentenanța tuturor domeniilor “.ro” înregistrate până la data de 1 iulie 2012. Reprezentații ROTLD au estimat un număr de 300,000 de domenii pentru care se va achita tarif anual de mentenanță în perioada 1 iulie – 1 octombrie 2017.

În acest moment sunt peste 900,000 de domenii “.ro” înregistrate. Impactul deciziei ICI este unul major asupra tuturor utilizatorilor de domenii „.ro” și asupra multor categorii de companii din industria online.

Din aceste motive solicităm Consiliului de Administrație al ICI să aloce o perioadă de minimum 3 luni pentru consultări publice cu partenerii ROTLD, asociații profesionale din IT&C, presă și utilizatori de domenii “.ro”.

Inițierea acestor consultări se va face de către ROTLD publicând online:

–    propunerea detaliată a ROTLD
–    fundamentarea economică pe care se bazează propunerea de înregistrare pe minimum 5 ani. Dintre cele mai populare 20 extensii de domenii din lume, doar unul nu permite înregistrarea pe 1 an, “.au” – minimum 2 ani. Dintre cele 29 extensii de domenii ale țărilor din UE, doar doua nu permit înregistrarea pe 1 an, “.gr” – 2 ani, “.hu” – 2 ani. ROTLD trebuie să argumenteze detaliat de ce este necesară această regulă complet atipică în industrie.

Consultarea publică se va face prin întâlniri și discuții organizate de către ROTLD (online și offline) cu actorii din “.ro”.

ROTLD are 80 de parteneri localizați în toată țară, cât și în străinătate. Faptul că ROTLD a acordat partenerilor doar 2 zile lucrătoare, prelungite ulterior la 3 zile lucrătoare, pentru a discuta între ei, semna, centraliza și transmite propunerile ridică semne de întrebare asupra deschiderii ROTLD la dialogul cu partenerii săi.

Vă solicităm să acordați mai mult de 3 zile lucrătoare pentru feedback și consultări, să faceți consultările publice și să implicați companii și organizații profesionale din industria online, presă și utilizatori de domenii “.ro”.

Aceste consultări publice sunt benefice și pentru informarea deținătorilor celor 900,000 de domenii “.ro” care vor fi afectați de această schimbare.

Credem că doar printr-un dialog adevărat veți obține întreaga susținere și apreciere din partea comunității online din “.ro”.

25 ianuarie 2017

Semnatari (ordonați alfabetic)

Lista rămâne deschisă pentru cei care doresc să se alăture demersului nostru.

1.    Andreiaș, Adrian – Hosterion SRL, partener ROTLD
2.    Apostol, Paul – Easyhost SRL – partener ROTLD
3.    Bogdan, Ștefan – Zenith Technology SRL, partener ROTLD
4.    Bolog, Alexandru – Net Solution Hosting SRL, partener ROTLD
5.    Chiruta, Doru Adrian – Net Design SRL, partener ROTLD
6.    Covaci, Ciprian – Awesome Projects SRL, partener ROTLD
7.    Dragan, Marius Eduard – Web Megahosting SRL, partener ROTLD
8.    Frunzeti, Laura – Consiliul Roman pentru Publicitate
9.    Gelabert, Marc – Soluciones Corporativas IP, partener ROTLD
10.    Iordache Catalin Alexandru, Pagini Europene SRL, partener ROTLD
11.    Merca Csaba – Nshost SRL,  partener ROTLD
12.    Neagu, L. Cosmin – Rospot SRL, partener ROTLD
13.    Radulescu, Mihai – Top Level Hosting SRL – partenet RoTLD
14.    Samartinean Vasile, Heliomedia SRL, partenet ROTLD
15.    Sutac, Cristian – Dow Media SRL, partener ROTLD
16.    Tofan, Radu – Romarg SRL, partener ROTLD

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...