Weekend de foc pentru carburanţi: Petrom a redus de două ori preţurile

Petrom, principalul producător de carburant al ţării, a scăzut semnificativ preţurile peste weekend, operând două reduceri. La benzină, după o scădere de 5 bani pe litru, a mai făcut una de 7 bani. Astfel, într-un singur weekend, preţul benzinei a scăzut cu 12 bani pe litru.
Economica.net - Dum, 23 aug. 2015, 21:10
Weekend de foc pentru carburanţi: Petrom a redus de două ori preţurile

La motorină scăderea a fost mai mică, dar a fost operată tot de două ori în acelaşi interval, respectiv 3 bani şi, apoi, 5 bani. Astfel, preţul motorinei a scăzut cu 8 bani, până la 5,07 lei pe litru, înregistrat azi la staţia de benzină Petrom Alexandriei, staţia de referinţă ECONOMICA.NET. Pentru benzină, aceeaşi staţie afişează un preţ de 5,12 lei pe litru. Preţul carburanţilor diferă între diverse staţii din ţară, chiar şi în cadrul aceleiaşi firme. Oscilaţiile pot fi şi de 5%. Compania are şi promoţii de weekend, până în octombrie, dar pe acelea le-am luat în considerare.

Preţurile carburanţilor sunt pe pantă, în ultima vreme , la motorină scăderile fiind însemnate. În urmă cu doar trei luni, litrul de benzină costa cam cât litrul de benzină, preţul oscilând în jurul a 5,80 lei.

Scăderile au intervenit  în urma prăbuşirii preţului barilului de ţiţei de pe pieţele internaţionale,  spun surse din companie.

Preţurile carburanţilor comercializaţi la noi în ţară sunt direct legate de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere şi de cursul de schimb. 

La sfârşitul săptămânii trecute, prețul barilului de petrol a scăzut sub 40 de dolari, marcând astfel cel mai puternic declin săptămânal din ultimii 29 de ani. Cotaţia s-a prăbuşit după ce activitatea fabricilor din China a înregistrat în luna august cel mai pronunţat declin din ultimii şase ani şi jumătate.

Preţurile petrolului continuă să scadă, influenţate de tendinţa negativă a burselor la nivel mondial şi de date sub aşteptări referitoare la industria chineză, cotaţia ţiţeilului de referinţă pe piaţa americană înregistreze cea mai lungă perioadă de declin săptămânal după 1986.

La sfârşitul anului 1985, preţurile au coborât în decurs de cinci luni la 10 dolari pe baril, de la circa 30 de dolari pe baril, după ce OPEC a majorat producţia pentru a recâştiga cota de piaţă pierdută în favoarea producătorilor din afara organizaţiei.

PETROM este cea mai mare companie de pe piaţa de distribuţie a carburanţilor, cu o reţea de circa 550 de staţii. Principalii concurenţi sunt Rompetrol, Lukoil şi Mol. Petrom este controlată din anul 2004 de compania austriacă OMV.

Te-ar mai putea interesa și
Chimcomplex va da afară aproape 400 de angajați
Chimcomplex va da afară aproape 400 de angajați
Chimcomplex va începe un program de disponibilizare colectivă care vizează 396 de angajaţi ai societăţii, informează compania printr-un comunicat transmis luni Bursei de la Bucureşti,......
Viktor Orban: Europa s-a împușcat în picior când a impus sancțiuni împotriva Rusiei
Viktor Orban: Europa s-a împușcat în picior când a impus sancțiuni împotriva Rusiei
Ungaria ar trebui să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina vecină, a declarat luni prim-ministrul Viktor ...
Primăria Capitalei vinde patru cabinete medicale prin licitație cu strigare
Primăria Capitalei vinde patru cabinete medicale prin licitație cu strigare
Primăria Capitalei vinde patru cabinete medicale prin licitaţie publică deschisă cu strigare, anunţă viceprimarul Stelian ...
Maia Sandu: Nu avem garanția că Gazprom va repecta contractul de furnizare către Moldovagaz
Maia Sandu: Nu avem garanția că Gazprom va repecta contractul de furnizare către Moldovagaz
Autorităţile de la Chişinău nu au certitudinea că furnizorul energetic rus Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz, ...