WikiLeaks publică lista contactelor şefului CIA

WikiLeaks a publicat joi o a doua serie de documente, între care o listă a contactelor, presupuse a fi fost recuperate din căsuţa poştală electronică personală piratată a directorului CIA, John Brennan, relatează AFP.
Economica.net - vin, 23 oct. 2015, 05:56
WikiLeaks publică lista contactelor şefului CIA

Niciunul dintre documentele publicate miercuri şi joi – datate 2007 şi 2008, provenite dintr-un cont personal neguvernamental – nu pare să ameninţe securitatea naţională sau să reprezinte vreun risc pentru cariera şefului agenţiei de informaţii.

În acea perioadă, Brennan lucra în sectorul privat, după ce părăsise CIA, unde activase între anii 1980-2005. El a fost apoi angajat al Casei Albe între anii 2009-2013, preluând ulterior conducerea CIA, scrie Agerpres.

WikiLeaks nu a precizat numărul documentelor aflate în posesia sa, dar a comunicat că le va publica în valuri ‘în cursul zilelor următoare’.

Cele trei fişiere făcute publice joi conţin recomandări datate 2008 asupra Afganistanului şi Pakistanului, adresate Comisiei de informaţii a Senatului american, precum şi contacte (adrese e-mail, conturi de mesagerie instantanee /Messenger/) ale lui Brennan.

Aceste contacte par a fi la prima vedere universitari, experţi din sectorul privat în materie de apărare şi informaţii, prieteni şi membri ai familiei sale, precum şi cel puţin un jurnalist. Unele sunt adrese guvernamentale, în special ale unor responsabili din Ministerului Apărării, Ministerul Securităţii Interne şi Aviaţia militară.

Altele sunt ale unor personaje de rang înalt precum fostul consilier pentru securitate naţională Tom Donillon, cu o adresă a cabinetului său de avocatură, sau actuala consilieră pentru securitate naţională Susan Rice, cu adresa guvernamentală pe care ea o utiliza în 2008, când făcea parte din echipa de tranziţie a preşedintelui Barack Obama.

WikiLeaks publicase miercuri şase documente, între care adresele şi numerele de telefon ale familiei Brennan.

CIA a denunţat ‘piratarea contului familiei Brennan, ceea ce reprezintă un delict’ şi care a fost realizată cu ‘intenţii răuvoitoare’.

Această publicare survine la câteva zile după ce un pirat informatic, care se prezenta drept un adolescent american, a declarat tabloidului New York Post că a penetrat adresa de e-mail personală a lui Brennan.

Poliţia federală (FBI) şi Secret Service (serviciul de protecţie a înaltelor personalităţi) au deschis o anchetă după aceste afirmaţii. WikiLeaks nu a indicat sursa documentelor publicate.

Te-ar mai putea interesa și
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a declarat joi......
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă ...
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
 Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană au scăzut cu 5,2% în ritm anual în luna martie, primul declin ...
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. Unul din trei români se teme de efectele furtunilor
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. ...
Furtunile de la începutul acestei luni au dus la deschiderea a 223 de dosare de daună în baza asigurărilor dedicate locuințelor ...