Windows 11: îl instalezi acum sau mai aştepţi? Ce spun experţii

Windows 11 a fost lansat și, deși ar putea fi tentant să îl instalați imediat, experții din industrie, cum ar fi analiștii Gartner, recomandă o abordare mai prudentă.
Ion Dobreanu - mar, 12 oct. 2021, 22:15
Windows 11: îl instalezi acum sau mai aştepţi? Ce spun experţii

Sistemul de operare Windows 11 a devinit disponibil la nivel global din 5 octombrie, prin upgrade gratuit pe computerele Windows 10 eligibile şi pe computerele noi care au Windows 11 pre-instalat. Windows 11 este un succesor al Windows 10, care a fost lansat în 2015 și este construit pe aceeași platformă.

Publicaţia The Register îl citează pe Stephen Kleynhans, vicepreședintele de cercetare al Gartner, care descrie Windows 11 ca la un „facelift întârziat”, care nu oferă suficiente caracteristici noi sau schimbări. „Toate aceste capabilități ar fi putut fi lansate ca o altă actualizare de caracteristici pentru Windows 10”.

Într-un comentariu destul de ascuțit, Kleynhans sugerează că, prin denumirea acestei noi versiuni Windows 11, Microsoft „a creat o oportunitate de marketing”, mai degrabă decât să lanseze un nou sistem de operare substanțial.

Deoarece Windows 11 nu aduce nicio schimbare substanțială, Kleynhans recomandă ca persoanele fizice – și mai ales companiile – să nu se grăbească să facă upgrade la noul sistem de operare.

Windows 11 pentru companii

Kleynhans sugerează că firmele ar trebui, în schimb, să elaboreze un calendar pentru a evalua Windows 11, apoi să migreze la Windows 11 pe parcursul anului viitor.

O altă opțiune, sugerează Kleynhans, este de a efectua teste pilot în rândul angajaților. „Companiile ar trebui să deruleze mici teste pilot în 2022 folosind versiunea inițială Windows 11 21H2, pentru a se familiariza cu noul UX și pentru a înțelege potențialul impact asupra utilizatorilor și a suportului.”

„În timp ce Windows 11 nu aduce schimbări majore faţă de Windows 10, există unele diferențe, în special la interfața cu utilizatorul, care ar putea provoca confuzie. Prin testarea lentă a Windows 11 cu câțiva angajați, ar trebui să puteți identifica orice potențiale probleme (și să le rezolvați) înainte de a-l lansa pentru întreaga forță de muncă.

Aceasta este o abordare mult mai sensibilă decât să îi treceți pe toți la Windows 11 în același timp, încercând apoi să rezolvați toate problemele deodată”.

Tech Radar a stat, de asemenea, de vorbă cu Kleynhans, care a declarat că interfața de utilizator a Windows 11 va evolua în timp, pe baza feedback-ului utilizatorilor. Compania a mai făcut acest lucru înainte și, deși orice modificări ale aspectului și comportamentului Windows 11 „nu vor fi la fel de extreme ca retușurile care au avut loc între Windows 8 și Windows 8.1… este probabil să existe câteva schimbări notabile”.

Dacă vă mutați angajații pe Windows 11 prea repede, sugerează Kleynhans, este posibil ca aceștia să fie nevoiți să învețe cum să folosească interfața inițială a Windows 11, iar apoi să se obișnuiască cu orice modificări ulterioare, „putând experimenta două curbe de învățare”.

Deși Kleynhans a spus că „riscurile adoptării timpurii sunt mici și probabil gestionabile”, el consideră că „majoritatea organizațiilor nu au un motiv deosebit de convingător pentru a grăbi această tranziție”. În zilele următoare, vom aprofunda mai mult provocările pentru întreprinderi despre care ne-a vorbit Kleynhans.

Windows 11, cel mai important update din ultimii 6 ani. Ce se schimbă

După șase ani fără schimbări, era de așteptat ca Microsoft să facă unele upgrade-uri la sistemul său de operare, printre care o schemă de culori pastelate, colțuri rotunjite pentru aplicații, alerte sonore subtile și widget-uri discrete pentru vreme sau diverse aplicații.

Printre cele mai notabile schimbări vizuale se numără taskbar-ul unde apar iconițe centrate, o zonă tray curățată și cu un buton de Start nou, cât și un meniu Start actualizat.

De asemenea, apar și ferestre/iconițe care oferă colțuri mai rotunjite, noi sunete de sistem și per total este abordată tema simplității. Dispar acele Live Tiles și apare opțiunea de a fixa aplicațiile favorite în zona superioară și o funcție de Shutdown/restart instant.

O schimbare majoră apare şi la meniul de start, care până acum se afla în stânga-jos. Acum va fi mutat în centru-jos, fiind însoțit de câteva aplicații importante. Așadar, designul e inspirat de meniul unui smartphone sau al unui Mac.

Există noi moduri în care lumina se deplasează pe pictograme, transparență mai rafinată, teme noi, moduri mai bune de lumină și întuneric.

Panoul widget este o „foaie de sticlă” care se aplică peste restul ferestrelor. Se pare că îl introduci prin glisare din partea dreaptă. Acest lucru este foarte diferit de cel de pe Mac, unde poţi glisa widgeturile din stânga.

Există, de asemenea, ceva ce Microsoft numește „snap layouts”, care vă permite să fixați rapid aplicațiile în diferitele moduri pe care Windows 11 le acceptă. De asemenea, această nouă versiune de Windows 11 își va aminti unde sunt stocate aplicațiile dumneavoastră, datorită a ceva numit Snap Group layouts.

De asemenea, Microsoft integrează Microsoft Teams direct în Windows 11, atât pentru consumatori, cât și pentru utilizatorii comerciali. Teams este integrat direct în bara de activități, permițând utilizatorilor Windows 11 să își sune prietenii, familia sau colegii de muncă. Este clar că aceasta este o mare schimbare față de Skype, care a fost inclus ca parte a Windows 10.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...