Încă un an pe pierdere pentru Wizz Air: 535 de milioane de euro în 2022. În România are o cotă de piață de 66% pe segmentul low-cost

Operatorul low-cost Wizz Air a înregistrat o pierdere de 535 milioane de euro în anul financiar 2023, care s-a încheiat la 31 martie anul acesta, deși numărul pasagerilor transportați aproape că s-a dublat, potrivit datelor financiare auditate ale companiei.
Andrada Ghira - joi, 08 iun. 2023, 13:16
Încă un an pe pierdere pentru Wizz Air: 535 de milioane de euro în 2022. În România are o cotă de piață de 66% pe segmentul low-cost

Wizz Air, cea mai mare companie de transport aerian din România, a înregistrat în anul financiar încheiat în martie 2023 o pierdere de 535 de milioane de euro, cu 16,7% mai mică față de precedentul an financiar, a anunțat compania pe Bursa de la Londra.

Veniturile au fost de 3,89 miliarde de euro, în creștere cu 134% față de anul financiar precedent. Compania a transportat peste 50 de milioane de pasageri, cu 88,3% mai mulți decât anterior.

Analiștii se așteptau încă de săptămâna trecută ca Wizz Air să raporteze o pierdere de jumătate de miliard de euro, pe fondul costurilor mai mari cu combustibilul. Acestea s-au triplat și au fost anul trecut de aproape două miliarde de euro, față de 650 milioane de euro în anul financiar anterior. Motivul acestei creșteri se datorează prețului mai mare la combustibil pentru care a plătit cu 55% mai mult.

„Profitul net al companiei este de așteptat să se situeze între 350 și 450 de milioane de euro în acest an financiar (nr. – care se va încheia la 31 martie 2024) sub rezerva absenței unor evenimente cum ar fi impactul războiului din Ucraina, întârzieri de livrare sau acțiuni similare”, a spus József Váradi, fondator și CEO al Wizz Air.

Veniturile din biletele avion au  fost de peste două miliarde de euro, cu 176,6%, mai mult față de anul financiar anterior, și reprezintă 52% din veniturile totale. Veniturile auxiliare s-au dublat și au fost de 1,87 miliarde de euro.

Mai mult pasageri a înseamnat și o creștere a gradului de ocupare al avioanelor, care a crescut de la 78,1%, la 87,8%.

În România, compania și-a majorat cota de piață de la 37,8% la 49,2%, iar pe segmentul low-cost, acolo unde a preluat și din cota de piață a Blue Air, Wizz Air a ajuns la o cotă de 66%, față de 52,6% cât era în anul financiar precedent.

Capacitate mai mare pentru Wizz Air

Comparativ cu anul financiar încheiat în martie 2020, ultimul an care nu a fost marcat puternic de efectele pandemiei, capacitatea Wizz Air este cu 36% mai mare. Compania a continuat să se extindă cu noi rute, chiar în pandemie. Această nou capacitate este distribuită astfel: 38% în Italia, 8% în Emiratele Arabe Unite, iar 54% în restul rețelei.

Wizz Air și-a restabilit activitatea în regiunile importante și este cea mai mare companie aeriană din România, Ungaria și Bulgaria și se extinde în Polonia, unde și-a crescut numărul de avioane la 30, și în Georgia, unde a mai alocat un avion și a ajuns la un total de patru avioane.

Compania a închis unele baze din Italia pentru a se concentra pe Roma și Milano, unde vor fi alocate noi avioane, car vor crește de la 18 la 25. În plus, și pentru rutele din Austria va mai fi alocat un avion.

„Cererea pentru serviciile noastre rămâne foarte puternică, în special pe piețele noastre tradiționale din Europa Centrală și de Est, unde ne-am extins și continuăm să facem progrese semnificative în Europa de Vest. Oportunitatea din Orientul Mijlociu rămâne incredibil de interesantă, cu nouă avioane alocate până în prezent, iar planul nostru este să ajungem la 16 în următoarele douăsprezece luni”, a mai spus Váradi.

Te-ar mai putea interesa și
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai mari, de peste 3,6 milioane de euro, în timp ce profitul net a avansat cu......
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...