Wizz Air va anunța telefonic pasagerii ale căror zboruri vor fi anulate, va suna un robot. Cum se pregătește compania de sezonul de vară

De luna viitoare, pasagerii Wizz Air ale căror zboruri vor anulate sau care vor avea probleme, vor fi sunați de robotul Wizz Air pentru informare. Compania a avut anul trecut o cotă de piață de 51% în România.
Andrada Ghira - mar, 12 mart. 2024, 22:12
Wizz Air va anunța telefonic pasagerii ale căror zboruri vor fi anulate, va suna un robot. Cum se pregătește compania de sezonul de vară

„Vom aveam o alertă de perturbare automatizată și recunoaștere vocală interactivă. În cazul unei perturbări mai serioase sau a unei anulări, acum vom suna pasagerul noi. Va fi un robot care va suna pasagerul și va explica ce se întâmplă cu zborul lui și care sunt drepturile pasagerilor, și ce poate face el. Va fi un fel de ghid pe telefon. Acest proiect va fi lansat în aprilie”, a declarat Valeria Bragarenco, Corporate Communication Manager al Wizz Air, în cadrul unei întâlniri cu presa de la București.

Această alertă este realizată cu ajutorul tehnologiei bazată pe inteligență artificială și va fi lansată pe toate piețele unde operează Wizz Air, în diferite limbi. Pasagerii vor răspunde la întrebări prin răspunsuri simple cu da sau nu. Spre exemplu, dacă a primit cazare sau dacă încă așteaptă la aeroport. Dacă pasagerul va avea nelămuriri, atunci va fi transferat către un operator call-center. Robotul nu are un nume, așa cum suntem obișnuiți cu cei de la băncile de la noi, însă se va prezenta ca fiind din partea companiei.

Tot luna viitoare va începe și un training despre comunicarea eficientă pentru personalul de la sol contractat de Wizz Air, care să ofere pasagerilor informațiile necesare în cazul zborurilor amânate sau anulate. „De multe ori vedem la televizor cum pasagerii sunt supărați nu de amânarea sau anularea zborului, ci de cum s-a comportat cineva cu ei”, a mai spus Valeria Bragarenco.

În perioadele de vârf, cu multe zboruri, așa cum se întâmplă iarna și în special vara, atunci când pot apărea probleme și întârzieri, Wizz Air ajustează orarul de zbor al însoțitorilor, care zboară chiar și patru sectoare scurte (distanța de la A la B – n.r.). Aeronavele Wizz Air sunt astfel utilizate circa 13 ore, dar cu echipaje diferite. În plus, compania a mărit și numărul avioanelor de rezervă.

„Nu ne place să anulăm zboruri, e ultimul lucru pe care îl vom face. Eram în Milano și voiam sa merg la Budapesta, era un zbor dimineața la ora 8, si am primit un mesaj de la compania noastră, la 1 dimineața, că zborul nu pleacă la 8, ci la 3 după-masa. Ce s-a întâmplat? Zborul era operat de echipajul din Budapesta, care a zburat dimineața la Milano. Dar, la baza din Milano era un avion lipsă pentru că era vreme rea la Reykjavik, iar avionul era blocat acolo. Ce am făcut? Echipajul acestui zbor a plecat la hotel să doarmă, am dat acest avion bazei din Milano, ei au făcut două sectoare, Milano-Londra Gatwick – Milano, care a salvat 400 de pasageri, iar apoi, după-masa, a putut să facă Milano – Budapesta. A însemnat o amânare de opt ore pentru mine, dar nu a fost nicio anulare. Nu e ideal, dar noi încercăm să nu anulăm, pentru că asta ne costă”, a exemplificat Andras Rado, Senior Manager Corporate Communications în cadrul companiei.

Cotă de piață de 51%

Wizz Air este cel mai mare operator aerian de pe piața din România, cu o cotă de piață de 51%, potrivit datelor companiei, care a transportat anul trecut 13,7 milioane de pasageri, în creștere cu 28% față de 2022. Anul trecut, estimările arătau o cotă de piață mai mare, de 53%, pe fondul preluării zborurilor Blue Air.

Cei mai mulți dintre pasagerii din România, în proporție de 56%, au călătorit să-și viziteze rudele sau la muncă, procent în ușoară sădere, de 2%, spun reprezentanții Wizz Air, însă asta arată că călătorii își redirecționează interesul către alte zboruri, cum ar fi cele mai lungi din perioada verii, pentru care s-au înregistrat o creștere de 2%.

Anul acesta, capacitatea Wizz Air va fi similară cu cea de anul trecut, și asta pe fondul verificărilor la motoarele GTF. La sfârșitul anului trecut, Wizz Air avea 13 avioane la sol pentru inspecțiile la motoarele GTF și 33 la data de 24 ianuarie 2024. Compania a primit compensații pentru trimestrul al treilea și se așteaptă ca un număr total de 40 de avioane să fie la sol la finele lunii martie. Capacitatea ASK (locuri puse la vânzare per km) rămâne neschimbată pentru următorul an financiar F25.

 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...