WPD, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din Europa, a primit avizul pentru un nou parc eolian în județul Iași

Germanii de la WPD, printre cei mai mari dezvoltatori de proiecte eoliene din Europa, prezenți în România de 14 ani, intenționează să construiască un parc eolian în județul Iași, potrivit datelor Transelectrica. Este nevoie de întăriri de rețea în zonă, însă.
Mihai Nicuţ - joi, 23 nov. 2023, 08:37
WPD, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din Europa, a primit avizul pentru un nou parc eolian în județul Iași

Un vehicul local al WPD, firma WPD România Wind Farm 07 SRL, a obținut, luna trecută, avizul tehnic de racordare (ATR) pentru construirea unui parc eolian în județul Iași, de circa 128 MW, potrivit Transelectrica. Centrala Electrică Eoliana Butea (localitate din județul Iași, în apropierea orașelor Târgu Frumos și Roman) are ca termen de punere în funcțiune finalul anului 2026.

Noua centrală ar urma să fie racordată în stația Roman Nord a Transelectrica, dar lucrurile nu vor fi simple. Potrivit Transelectrica, este nevoie de lucrări de întărire a rețelei în zonă, la elemente de rețea ale Transelectrica, Delgaz Grid și Hidroelectrica, iar unele nu sunt cuprinse în planurile de investiții ale Delgaz și Hidroelectrica, respectiv reconductorarea a 5 linii de 110 kV din zonă și instalarea a două autotransformatoare de 200 MVA în stația Stejaru.

Dacă aceste investiții nu se fac, parcul celor de la WPD va funcționa în condiții de limitare operațională a puterii evacuate.

În ceea ce privește strict infrastructura Transelectrica, operatorul national spune că este nevoie de reconductorarea liniei de 220 kV Stajaru-Gheorgheni, care este însă în planul de investiții al companiei, cu termen de finalizare sfârșitul anului 2025.

Orientare spre Moldova

În condițiile în care devine din ce în ce mai complicată instalarea de noi capaități în Dobrogea – zona cu cel mai bun vânt din România, în ultimii ani mai mulți investitori s-au orientat către județele din Moldova pentru amplasarea de turbine eoliene. Sunt în dezvoltare, dacă e să judecăm după ATR-uri emise, sute de MW, iar poate cel mai cunoscut proiect, și pentru că este aproape de finalizare, este cel al ucrainenilor de la DTEK, companie controlată de cunoscutul om de afaceri Rinat Ahmetov. Este vorba despre parcul eolian de la Ruginoasa din județul Iași, de 60 MW, care va avea cele mai mari turbine montate până acum în România, unități Vestas de 6 MW, aflat în construcție și care ar urma să devină operațional în prima parte a anului viitor

WPD are experiență în dezvoltarea, construcția, finanțarea și operarea a peste 2 400 de turbine eoliene din Europa și din alte părți ale lumii, cu o capacitate totală de 6.110 MW, potrivt propriilor date. De la înființarea sa în 1996, WPD AG a ajuns treptat în poziția de lider de piață în Germania. În prezent, grupul are în jur de 3 200 de angajați, fiind operațional în 28 de țări, având sediul central în Bremen, Germania. Cu un portofoliu de proiecte de 15.775 MW onshore, WPD este considerat unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de proiecte eoliene din Europa.

În România, compania a fost prima care a intenționat să dezvolte proiecte eoliene offshore, înainte de a se anunța planurile companiei de stat Hidroelectrica, dar ulterior a vândut, într-o tranzacție globală, comapaniile implicate în proiectele offshore.

Te-ar mai putea interesa și
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise de conducere, certificate de înmatriculare, paşapoarte, respectiv......
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...