WRI: 38% din resursele mondiale de şist sunt în zone unde nu există apă disponibilă

Dezvoltarea zăcămintelor de petrol şi gaze de şist în ţările care au cele mai mari rezerve din lume ar putea fi afectată de lipsa de apă disponibilă, a avertizat, marţi, think tank-ul american World Resources Institute (WRI), transmite Reuters.
Economica.net - mar, 02 sept. 2014, 11:53
WRI: 38% din resursele mondiale de şist sunt în zone unde nu există apă disponibilă

În SUA, extracţia de petrol şi gaze de şist a revoluţionat producţia de energie în ultimii ani, ceea ce a dus la reducerea importurilor şi a facturilor la energie.

Potrivit Administraţiei americane pentru Informaţie în Domeniul Energiei (EIA), la nivel global, depozitele de şist ar putea creşte resursele recuperabile de gaze naturale cu până la 47%, iar resursele de petrol recuperabile cu 11%.

Însă, WRI a dat marţi publicităţii un raport în care susţine că aproximativ 38% din resursele mondiale de şist sunt în zone, precum China, Mexic şi Africa de Sud, unde lipsa de apă disponibilă ar putea afecta explorarea acestor resurse.

Având în vedere că fracturarea hidraulică are nevoie de 25 de milioane de litri de apă pentru fiecare puţ, resursele de şist ar putea fi greu de dezvoltat în zonele unde apa este greu de găsit, susţine WRI, adăugând că firmele şi guvernele care dezvoltă astfel de zăcăminte ar putea să intre într-o concurenţă acerbă pentru apă.

Raportul WRI a făcut un clasament al ‘stresului de apă’ pentru cele 20 de ţări din lume cu cele mai mare resurse de şist.

‘Stresul de apă’ este definit ca raportul dintre retragerile totală de apă şi suprafeţe de apă disponibile. WRI susţine că aproximativ 40% din cele 20 de ţări din lume cu cele mai mare resurse de şist (incluzând aici China, Algeria, Mexic, Africa de Sud, Libia, Pakistan, Egipt şi India) se confruntă cu un ‘stres de apă’ ridicat în zonele unde sunt amplasate resursele lor de şist. În schimb, Polonia, Franţa şi Ucraina se află în categoria de stres de apă scăzut spre mediu, iar Australia, Rusia şi Venezuela sunt în categoria ţărilor cu stres de apă redus.

‘Stresul de apă este una din cele mai importante, dar şi cele mai subapreciate provocări atunci când vine vorba de dezvoltarea gazelor de şist’, a declarat preşedintele WRI, Andrew Steer.

‘Cu 386 de milioane de persoane care trăiesc pe terenul din apropierea depozitelor de şist, guvernele şi companiile se confruntă cu alegeri dificile atunci când este vorba de gestionarea necesităţilor de apă’, a adăugat Andrew Steer.

WRI avertizează că dezvoltatorii depozitelor de gaze de şist sunt utilizatori semnificativi de apă şi deseori trebuie să concureze cu fermele, gospodăriile şi alte industrii.

În aceste condiţii, WRI apreciază că monitorizarea şi colectarea datelor cu privire la utilizarea de apă, protecţia apelor, planurile de management şi tehnologia destinată reciclării şi reutilizării apelor ar putea reduce riscurile pentru afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Apple domină clasamentul celor mai valoroase mărci din lume în 2021
Apple domină clasamentul celor mai valoroase mărci din lume în 2021
Clasamentul anual „Interbrand – Best Global Brands 2021”, prezentat aseară, are pe primele locuri aceleași mărci ...
eMAG: Aproximativ 2.000 de selleri vând din Marketplace în Ungaria şi Bulgaria. Pe platforma s-au înrolat 36.000 de IMM-uri
eMAG: Aproximativ 2.000 de selleri vând din Marketplace în Ungaria şi Bulgaria. Pe platforma s-au înrolat 36.000 de IMM-uri
În jur de 2.000 de companii româneşti înrolate în platforma eMAG Marketplace exportă produse în Bulgaria şi Ungaria, ...
EXCLUSIV Falimentul City Insurance. Drumurile CNAIR sunt doar vârful aisbergului: 22.000 de lucrări din toată țara au „garanția” City. Peste șase miliarde de lei sunt în aer
EXCLUSIV Falimentul City Insurance. Drumurile CNAIR sunt doar vârful aisbergului: 22.000 de lucrări din toată țara au ...
Așa cum am promis, revenim cu un nou episod din seria pe care o dedicăm asigurărilor de garanții emise de City Insurance, ...