Economia României va creşte puternic în 2014 – analiză Eurobank

Economia românească urmează să înregistreze o creştere solidă în al doilea trimestru din acest an, potrivit unui nou raport al băncii greceşti Eurobank, acesta fiind cel mai recent dintr-un şir de estimări care arată că Produsul Intern Brut al României va înregistra o creştere puternică în acest an, se arată într-un articol publicat luni în cotidianul financiar Wall Street Journal.
Economica.net - mie, 09 iul. 2014, 08:33
Economia României va creşte puternic în 2014 - analiză Eurobank

Deşi a fost afectată mai întâi de criza datoriilor din zona euro, iar, mai recent, de turbulenţele de pe pieţele emergente provocate de criza din Ucraina, România a făcut faţă turbulenţelor din Europa mai bine decât majoritatea ţărilor din regiune. Cele mai recente date statistice arată că România a avut cel mai puternic ritm de creştere din Uniunea Europeană, cu o creştere peste aşteptări de 3,9% în primele trei luni, după ce în 2013, PIB-ul României a crescut cu 3,5%, iar avansul din 2012 a fost de numai 0,4%.

Ceea ce este cel mai încurajator este faptul că actuala creştere economică a României dă semne de extindere. În timp ce anul trecut creşterea PIB-ului s-a datorat mai ales exporturilor, graţie unei recolte bune, ultimele cifre demonstrează că actuala creştere se datorează cererii interne.

Creşterea salariului minim din luna ianuarie a ajutat la stimularea consumului privat, în timp ce producţia industrială, mai ales în domeniul producţiei de automobile, câştigă şi ea teren. Cele mai recente date arată că în luna mai salariile au crescut cu 4,4% comparativ cu anul anterior, în timp ce, în luna aprilie, producţia industrială a crescut cu 10,9%.

La nivel general, aceste cifre întăresc speranţele referitoare la o creştere economică solidă în al doilea trimestru, după o creştere anuală de 3,9% în primul trimestru, care s-a datorat în principal producţiei industriale şi exporturilor‘, se arată în raportul Eurobank.

Banca grecească estimează că pe ansamblul acestui an, PIB-ul României va înregistra un avans de 3%, în condiţiile în care anterior miza pe o creştere de 2,7%.

În iunie, Banca Mondială şi-a revizuit şi ea în sus prognozele pentru economia României, la 2,8% de la 2,5% anterior.

La rândul său, Banca Naţională a României a semnalat că va continua cu reducerea dobânzilor, dând astfel de înţeles că redresarea economiei va continua. Cu toate acestea, autorul articolului din WSJ avertizează că există în continuare unele riscuri. Agravarea crizei din Ucraina a limitat entuziasmul faţă de economia regiunii. De asemenea, redresarea încă anemică din zona euro ar putea ţine pe loc creşterea. În plus, deşi cererea internă este în creştere, cheltuielile din sectorul public şi investiţiile private sunt încă la un nivel scăzut, ceea ce sugerează că România mai are multe de făcut până să se reechilibreze.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a îmbunătăţit estimările referitoare la creşterea economiei româneşti la 2,6%, de la 2,4% cât estima în luna ianuarie a acestui an, avansul PIB urmând să fie condus de exporturi şi de redresarea cererii pe plan intern.

Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit din nou, în mai, previziunile privind creşterea economică a României în 2014 şi 2015, estimate acum la 2,5% în 2014 şi 2,6% în 2015, faţă de de 2,3% şi respectiv 2,5%, cât estimase la momentul prezentării previziunilor de iarnă, în februarie.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că, în acest an, România va înregistra o creştere economică de 2,2%, urmată de un avans de 2,5% în 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul german va acorda 200 de miliarde de euro pentru susținerea plafonării prețurilor la energie
Guvernul german va acorda 200 de miliarde de euro pentru susținerea plafonării prețurilor la energie
Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunţat joi deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie, în ideea de veni în sprjinul consumatorilor în contextul inflaţiei,......
Crescătorii de porci și de păsări vor primi ajutoare de stat de peste 129 de milioane de lei
Crescătorii de porci și de păsări vor primi ajutoare de stat de peste 129 de milioane de lei
Crescătorii de animale din sectoarele suin şi avicol vor primi un ajutor excepţional în valoare de peste 129,16 milioane ...
Wizz Air programează două noi curse din România către Leeds
Wizz Air programează două noi curse din România către Leeds
Compania aeriană Wizz Air a anunțat astăzi că va opera două noi rute din România către Aeroportul Brandford Leeds, ...
UPDATE Sub 1.000 de pasageri afectați: AirConnect anulează zborurile regulate din România și spune că acestea vor fi reluate din martie 2023
UPDATE Sub 1.000 de pasageri afectați: AirConnect anulează zborurile regulate din România și spune că acestea vor fi ...
Compania aeriană românească AirConnect a anunțat pe pagina de Facebook că amână cu aproape șase luni operarea zborurilor ...