WSJ: România, o ţară în care este bine să faci afaceri

Spre surprinderea multor comentatori economici, România a fost în ultimele 12 luni ţara cu cele mai bune performanţe din Uniunea Europeană, cu o creştere economică de 5,2% în ultimul trimestru al anului trecut, se arată într-un articol dedicat României, publicat de Wall Street Journal.
Economica.net - lun, 02 iun. 2014, 16:22
WSJ: România, o ţară în care este bine să faci afaceri

‘Creşterea reflectă un boom al exporturilor, în principal în producţia de automobile, şi un an agricol foarte bun’, a declarat reprezentantul rezident al Fondului Monetar Internaţional /FMI/ în România, Guillermo Tolosa.

România este acum o economie modernă, progresivă, cu un PIB per capita peste media din UE, un nivel relativ redus al şomajului şi un deficit bugetar mic. Principalele industrii, inclusiv energia şi telecomunicaţiile, sunt liberalizate şi potrivit celei mai recente ediţii a Indexului libertăţii economice, scorul României a crescut cu aproximativ 23 de puncte, cea de-a opta performanţă înregistrată la nivel mondial. Reformele structurale şi deschiderea pieţei au transformat România într-o ţară în care este bine să faci afaceri, comentează WSJ.

Pe de altă parte, Guillermo Tolosa recomandă autorităţilor române să deruleze mai multe oferte publice iniţiale, care în opinia sa se vor dovedi profitabile pentru investitori şi în acelaşi timp vor creşte transparenţa. În prezent, cel puţin 10% din economia românească este sub controlul statului, incluzând o mare parte din sectorul minier, căile ferate, transporturile aeriene, industriile energetică şi chimică. ‘Statul este în continuare peste tot. Cred că există loc pentru a îmbunătăţi modul în care sectorul performează’, apreciază Guillermo Tolosa.

WSJ aminteşte, în context, cele două mari oferte publice iniţiale derulate la sfârşitul anului trecut, în urma cărora Romgaz a strâns aproximativ 425 milioane de euro iar Nuclearelectrica a obţinut 64 milioane de euro. În perspectivă, sunt programate noi oferte publice iniţiale la Hidroelectrica şi Electrica.

‘Am fi preferat ţinte mai ambiţioase privind scoaterea la vânzare a unor pachete majoritare, însă privatizările anterioare au eşuat astfel încât Guvernul a decis să ofere pachete minoritare’, a explicat reprezentantul FMI citat de WSJ.

Potrivit Wall Street Journal, spre deosebire de vecinii ei, Ucraina şi Bulgaria, România se bucură de stabilitate politică. Ţara are un Guvern care se bucură de o puternică susţinere parlamentară şi care a reuşit să treacă importante proiecte de reformă, spre surprinderea oficialului FMI. ‘Acesta este un semn de maturitate politică’, a apreciat Guillermo Tolosa, potrivit căruia ceea ce se vede în prezent sunt doar primele semnale pozitive. ‘Sectorul exporturilor înregistrează performanţe foarte bune, investiţiile străine vin în România, astfel încât există mai multă competiţie, mai multă flexibilitate şi taxe mai reduse. Acest lucru va oferi României un avantaj în comparaţie cu alte ţări de la periferia Europei’, susţine Guillermo Tolosa.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional se află la Bucureşti, în perioada 2 – 16 iunie, pentru a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv.

Boardul Fondului Monetar Internaţional a aprobat, pe 27 septembrie 2013, scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile române pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv în valoare de aproximativ două miliarde de euro, pentru o perioadă de doi ani, la care se adaugă alte două miliarde de euro de la Comisia Europeană.

Acesta este cel de-al zecelea acord încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional din ultimii 23 de ani. Primul acord de după decembrie 1989 a fost încheiat în 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a instituţiei financiare internaţionale.

În urmă cu o săptămână, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, declara că actualul acord al României cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană este cu siguranţă ultimul.

 

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...