WSJ: Spania va reduce în 2014 valoarea emisiunilor de obligaţiuni

Guvernul Spaniei a anunţat că va reduce valoarea emisiunilor de obligaţiuni, în 2014, comparativ cu nivelul din 2013, şi va căuta să extindă scadenţa bondurilor, pe fondul interesului semnificativ al investitorilor pentru datoria ţării, potrivit unui articol apărut miercuri în publicaţia americană 'Wall Street Journal'.
Economica.net - mie, 08 ian. 2014, 17:19

Şeful Departamentului Trezorerie, Inigo Fernandez de Mesa, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că Executivul intenţionează să emită anul acesta obligaţiuni în valoare de 65 de miliarde de euro (88,56 miliarde de dolari), sumă care nu include rostogolirea actualei datorii. În 2013, valoarea bondurilor emise a fost de 71,9 miliarde de euro.

Obligaţiunile emise anul acesta vor avea scadenţă la mai mult de un an, a explicat oficialul, o schimbare majoră, după ce, în ultimii ani, a patra economie a zonei euro a fost puternic dependentă de titlurile de stat pe termen scurt.

Emiterile nete, care includ şi rostogolirea titlurilor de stat, se vor ridica la 242 de miliarde de euro, a adăugat Inigo Fernandez de Mesa, în linie cu precedenta prognoză de 243,9 miliarde de euro.

Emiterea de obligaţiuni guvernamentale va totaliza 133,3 miliarde de euro în 2014, în timp ce analiştii estimau 116 – 129 de miliarde de euro.

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale spaniole pe zece ani au scăzut semnificativ în ultimul an, de la aproximativ 5% în ianuarie 2013, la 3,77% miercuri.

Datoria publică a Spaniei, a patra economie a zonei euro, a atins un nou nivel record, de 93,4% din PIB, în trimestrul trei din 2013, a anunţat, luna trecută, Banca Centrală a Spaniei.

La sfârşitul lunii septembrie, datoria publică a Spaniei se ridica la 954,9 miliarde de euro (1.300 miliarde de dolari), în creştere cu 16,73% comparativ cu perioada similară din 2012. În trimestrul trei din 2012, nivelul datoriei era de 79,1% din PIB.

Analiştii se aşteaptă ca datoria Spaniei să crească şi în următorii trei ani şi să depăşească 100% din PIB până în 2015, cel mai ridicat nivel din ultimii peste o sută de ani.

Economia spaniolă a înregistrat o creştere de 0,1% în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, ceea ce înseamnă că a patra economie din zona euro a pus capăt unei recesiuni care a durat doi ani, arată cifrele oficiale publicate luna trecută de Institutul Naţional de Statistică (INE).

Ieşirea timidă din recesiune în perioada iulie – septembrie 2013 s-a datorat exporturilor, dar cererea internă rămâne una slabă, a explicat INE. În schimb, în ritm anual, Produsul Intern Brut al Spaniei a înregistrat o contracţie de 1,1% în trimestrul al treilea, după o contracţie de 1,6% în trimestrul al doilea.

Spania a fost lovită dur în 2008 de spargerea bulei imobiliare şi începutul crizei financiare internaţionale, iar la debutul lui 2011 a intrat în a doua recesiune din ultimii cinci ani.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...