WWF România construieşte WeWilder, primul campus co-working rural din România, cu o investiţie de circa 200.000 de euro

WWF, alături de comunitatea locală din Armeniș (Caraș Severin) și inovatori în arhitectură sustenabilă, a început lucrările la primul campus de colaborare urban-rural din România, WeWilder. Investiția totală în proiect va fi de 200.000 de euro, iar centrul își propune să fie locul de întâlnire pentru freelanceri, echipe din companii, artiști, antreprenori și localnici, totul pentru a forma o rețea de economie circulară amplasată în inima naturii.
Răzvan Zamfir - lun, 28 sept. 2020, 18:56
WWF România construieşte WeWilder, primul campus co-working rural din România, cu o investiţie de circa 200.000 de euro

 „Viziunea noastră pentru WeWilder este să dăm naștere unui centru de inovație în antreprenoriat pentru natură. Ca freelancerpoți să sa lucrezi de aici, să te încarci, să mănânci bine și în schimb să pui umărul la nașterea unor idei și proiecte cu viziune de lungă durată. Companiilor le propunem să ofere echipelor o experiență într-o zonă cu natură sălbatică, unde WWF desfășoră proiecte de conservare. Aceste locuri pot fi cea mai bună sursă de  inspirație pentru sustenabilitate și inovație în business. Puntea pentru toate astea este campusul WeWilder și, odată validat modelul, intenția echipei este să învățăm, rafinăm și multiplicăm în alte zone prioritare de conservare din regiune. Ce înseamnă economie verde și circulară la scara unei societăți? Vom creiona idei și rețete împreună cu partenerii ce se alătură acestui loc,” a spus Orieta Hulea, director WWF- România.

WeWilder este un prototip al Panda Labs divizia de inovație a WWF, dezvoltat ca răspuns la nevoia comunității rurale de a se dezvolta substanțial și sustenabil de pe urma naturii sălbatice în jurul căreia locuiește. Cu o finanțare câștigată de la compania globală Flex, cu sediu și în Timișoara, în valoare de 100.000 dolari, WeWilder își propune să fie un exemplu în ceea ce privește arhitectura verde și un model pentru punerea în practică a unei micro-economii verzi, cu ecou în întreaga regiune. 

Anul acesta, campusul WeWilder se va compune din trei căsuțe din lemn, numite Chilii și un spațiu central, denumit Zâna, care adăpostește o zonă de coworking, o bucătărie comunitară și o bibliotecă. Campusul s-a adaptat la realitatea actuală afectată de pandemia COVID-19. Căsuțele au fost gândite ca spații autonome prevăzute cu o chicinetă și spațiu de lucru pentru laptop, astfel încât un om sau doi pot lucra fără să intre în contact cu alte persoane.

WeWilder va urma filosofia arhitecturii invizibile

Spațiul urmărește filosofia arhitecturii invizibile, adică integrarea construcțiilor în natură atât ca aspect, materiale, cât și ca experiență din interior prin fațadele de sticlă cu deschidere către panorama Munților Țarcu și dealurile spectaculoase din jur. Materialele alese pentru construcție respectă viziunea de dezvoltare durabilă în spiritul respectării naturii, lucru ce nu ar fi fost posibil fără expertiza partenerilor tehnici: Tukuma Works, Tehnica Schweiz, Rothoblaas, Welde, Festool și Saint-Gobain Glass. Construcțiile sunt realizate din lemn cu origine trasabilă, iar izolațiile sunt din fibră de lemn reutilizată.

Campusul WeWilder aflat în construcție este completat de o rețea de locuințe în sat sau în mijlocul naturii, care sunt renovate alături de săteni, care primesc deja oaspeți și căsuța MuMA Hut, o experiență de locuire în livada a unui localnic, nominalizată anul acesta la Beta – bienala de arhitectură de la Timișoara. În plus, un număr de localnici oferă deja bucate locale în completarea șederii sau ca experiențe culinare în natură.

 „Conceptul locului s-a creionat în urma unor workshop-uri alături de Design Thinking Society, experți și localnici la aceeași masă, ce au subliniat nevoia extinderii co-creației între domenii și pături diverse ale societății și mobilizarea a antreprenoriatului social. Campusul a apărut ca cea mai naturală soluție, o trambulină pentru dezvoltarea unei comunități-model în sud-vestul Carpaților. WeWilder este un loc de întâlnire între orășeni și săteni, în care să învățăm unii de la alții. Aici creăm noi idei prin care să trăim mai aproape de natură. Ne place să spunem ca e locul de unde putem reinventa lumea”, spune Oana Mondoc, project manager al WeWilder și responsabilă cu inovația și dezvoltarea comunitară la WWF în Măgura Zimbrilor.

WeWilder își propune să ajute comunitățile locale să treacă de la un model economic bazat pe utilizarea resurselor naturale ca materie primă, la unul care pune accent pe valoarea adăugată resurselor naturale. În plus, campusul va încuraja un model de „sharing economy” al rezidențelor WeWilder, care presupune că specialiști în diverse domenii să ofere cunoștințe comunității în schimbul unei experiențe de locuire ca într-o vacanță cu scop. Programele anteprenoriale de aici, sunt concepute alături de partenerii de la Synerb Venture Catalizer.

Anul următor, după finalizarea primei etape, WeWilder își propune să completeze campusul cu alte 4 căsuțe. Până la acest moment, pe lângă Flex, o serie de parteneri co-echipieri cu expertiză sau materiale la completarea investiției totale care se cifrează la peste 200.000 de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România – cea mai scăzută creştere economică din UE în trimestrul al treilea
România – cea mai scăzută creştere economică din UE în trimestrul al treilea
Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere de 2,2% în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ ...
Cîţu: Nu s-a discutat de nicio creştere de salarii
Cîţu: Nu s-a discutat de nicio creştere de salarii
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că la şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare nu s-a discutat despre o ...
Azomureş va realiza în această iarnă revizia planificată pentru vara următoare – ministrul Energiei
Azomureş va realiza în această iarnă revizia planificată pentru vara următoare – ministrul Energiei
 Azomureş a luat decizia de a muta în această iarnă revizia care era planificată pentru vara următoare, în contextul ...