1EUR = 4.8730 RON | Bucureşti 23 º

Extern

Xi Jinping: Relaţiile chino-ruse sunt la cel mai bun nivel, iar cele chino-americane, marcate de "factori negativi"

Preşedintele chinez, Xi Jinping, a afirmat luni că relaţiile dintre China şi Rusia sunt la cel mai bun nivel al lor din istorie, iar cele dintre China şi Statele Unite ale Americii (SUA) sunt marcate de ''factori negativi'', relatează Xinhua, Reuters şi AFP.

03 iul, 2017 | Agerpres

Într-un interviu pentru media ruse înainte de vizita sa de stat în Rusia, Xi Jinping a precizat că Beijingul şi Moscova au făurit o încredere politică şi strategică la nivel înalt şi şi-au rezolvat total problemele legate de graniţă rămase din trecut, transformând linia de frontieră lungă de 4.300 km într-o legătură de prietenie între cele două popoare.

China şi Rusia au stabilit, de asemenea, mecanisme sănătoase pentru schimburi la nivel înalt şi pentru cooperare în diferite domenii.

''Eu şi preşedintele Vladimir Putin am construit relaţii de lucru bune şi o prietenie personală strânsă. Voi începe o vizită de stat în Rusia la invitaţia preşedintelui Putin. Cred că vizita va da un nou impuls dezvoltării relaţiilor dintre China şi Rusia'', a mai spus liderul chinez.

Referitor la relaţiile dintre China şi SUA, preşedintele Xi Jinping a afirmat că ele sunt umbrite de ''factori negativi''.

''Relaţiile bilaterale (chino-americane) au fost afectate de factori negativi'', a declarat Xi Jinping, potrivit televiziunii de stat CCTV, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său american, Donald Trump. ''Sperăm că SUA vor putea trata corect chestiunile referitoare la Taiwan, în conformitate cu principiul 'o singură Chină' '', a mai spus liderul chinez.

Administraţia Trump a provocat mânia Beijingului autorizând în iunie o vânzare de arme de 1,3 miliarde de dolari Taiwanului, o insulă de facto independentă, dar a cărei suveranitate este revendicată de către regimul comunist.

În cadrul convorbirii lor telefonice, Xi Jinping şi Donald Trump au discutat despre ''pacea şi stabilitatea în Peninsula Coreeană'', potrivit sursei, care nu oferă alte detalii.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO