Yahoo a scanat în secret e-mailurile clienţilor pentru serviciile secrete americane – Reuters

Corporaţia Yahoo a dezvoltat anul trecut un software personalizat pentru scanarea tuturor e-mailurilor primite de clienţii săi, în căutarea unor date specificate de ofiţeri de informaţii americani, afirmă agenţia de presă Reuters, citând surse confidenţiale 'care cunosc bine subiectul'.
Economica.net - mie, 05 oct. 2016, 05:13
Yahoo a scanat în secret e-mailurile clienţilor pentru serviciile secrete americane - Reuters

Yahoo s-ar fi conformat astfel unei solicitări secrete a guvernului Statelor Unite, formulate fie de Agenţia pentru Securitate Naţională (National Security Agency, NSA), fie de Biroul Federal de Investigaţii (Federal Bureau of Investigation, FBI), au declarat agenţiei trei foşti angajaţi ai Yahoo şi o a patra persoană informată despre evenimente.

Au fost scanate sute de milioane de conturi Yahoo Mail.

Experţi în supraveghere au declarat Reuters că este prima dată când se află că o companie americană din domeniul internetului a dat curs unei cereri a serviciilor de informaţii prin scanarea tuturor mesajelor la sosire, în timp real, nu doar a unei părţi din mesajele arhivate.

Reuters nu a reuşit să afle ce anume informaţii erau căutate şi nici dacă Yahoo a transmis efectiv ceva serviciilor secrete.

Doi foşti angajaţi au afirmat că decizia de a coopera cu serviciile a fost luată de managerul general al Yahoo, Marissa Mayer, şi a fost urmată de demisia şefului securităţii informaţiilor, Alex Stamos, care acum ocupă o funcţie similară la Facebook.

Singurul comentariu al Yahoo la solicitarea Reuters a fost că firma ‘respectă legile Statelor Unite’. Printr-un purtător de cuvânt al Facebook, Stamos a refuzat să comenteze. NSA a înaintat întrebările agenţiei de presă biroului directorului pentru informaţii naţionale, care la rândul său nu a făcut niciun comentariu.

Google şi Microsoft, de asemenea furnizori importanţi de servicii de e-mail, au afirmat marţi că nu au efectuat operaţiuni de genul celor menţionate la Yahoo. ‘Nu am primit o astfel de cerere, iar dacă am fi primit, răspunsul ar fi fost simplu: în niciun caz’, a declarat un purtător de cuvânt al Google. Microsoft, tot printr-un comunicat al unui purtător de cuvânt, a susţinut că ‘nu ne-am ocupat niciodată cu scanarea în secret a traficului de e-mail, în genul celui relatat astăzi privind Yahoo’.

Te-ar mai putea interesa și
Arafat: Cel mult 500 de persoane pot lua parte la acțiuni de protest. România va ajuta Grecia în lupta cu incendiile
Arafat: Cel mult 500 de persoane pot lua parte la acțiuni de protest. România va ajuta Grecia în lupta cu incendiile
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat joi că impunerea unui număr de maxim 500 de persoane care pot lua parte la un protest ţine de specificul unor astfel......
Moderna confirmă că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de ea are o eficiență de 93% la șase luni după administrare
Moderna confirmă că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de ea are o eficiență de 93% la șase luni după administrare
Compania americană Moderna a anunţat joi că vaccinul ei anti-COVID-19 are o eficienţă de aproximativ 93% la şase luni ...
Premieră națională: CJ Bihor și primăria Oradea înființează propria linie aeriană
Premieră națională: CJ Bihor și primăria Oradea înființează propria linie aeriană
Consiliul Județean Bihor şi municipiul Oradea îşi înfiinţează, în premieră naţională, o companie aeriană proprie, ...
Cîțu infirmă că Ministerul Muncii va pierde bani la rectificare, dar că va fi virată o sumă mai mică de la buget pentru a acoperi deficitul de la pensii
Cîțu infirmă că Ministerul Muncii va pierde bani la rectificare, dar că va fi virată o sumă mai mică de la buget ...
Premierul Florin Cîţu a declarat joi, la Palatul Victoria, că la rectificarea bugetară nu se taie nimic de la Ministerul ...