Yannis Stournaras: Grecia se îndreaptă spre redresare

Economia Greciei se îndreaptă spre redresare, a afirmat joi ministrul elen de Finanțe, Yannis Stournaras, citând estimările guvernamentale, care arată o creștere a PIB-ului în trimestrul doi din 2013, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 19 sept. 2013, 15:11
Yannis Stournaras: Grecia se îndreaptă spre redresare

‘Pe baza datelor ajustate sezonier pe care le avem la dispoziție, economia a înregistrat creștere în trimestrul doi, comparativ cu precedentele trei luni. Pentru prima dată de la începutul crizei, estimăm un avans al PIB-ului în ritm trimestrial’, a declarat oficialul elen înaintea vizitei creditorilor internaționali la Atena.

Oficiul central de Statistică din Grecia (ELSTAT) nu dă publicității datele privind evoluția PIB-ului în ritm trimestrial. Conform datelor neajustate sezonier publicate luna acesta, economia Greciei s-a contractat cu 3,8% în trimestrul doi din 2013, comparativ cu perioada similară din 2012.

‘Indicatorii arată o tendință a economiei elene, spre o recesiune mai redusă și o redresare lentă’, a explicat Stournaras.

Acesta a confirmat joi că se așteaptă la un declin de aproximativ 3,8% al PIB-ului Greciei în acest an, față de o scădere de 4,2% estimată anterior.

Grecia speră că o revenire pe creștere după șase ani de recesiune va majora veniturile guvernului și va ajuta Atena să evite noi măsuri dure de austeritate, pentru a îndeplini țintele fiscale stabilite cu creditorii internaționali.

Încurajat de cele mai recente date privind PIB-ul Greciei, premierul Antonis Samaras a cerut reprezentanților UE, BCE și FMI să nu mai solicite alte concedieri, reduceri de pensii și salarii.

Produsul Intern Brut al Greciei este în declin din trimestrul trei al anului 2008. Deși Grecia a beneficiat în ultimele luni de creșterea optimismului privind viitorul țării, după ce temerile privind ieșirea din zona euro s-au atenuat, economia arată puține semne de redresare, iar rata șomajului a ajuns în mai la nivelul record de 27,6%.

Grecia, care în 2010 a devenit prima țară din zona euro ce a cerut ajutor extern, nu reușește să revină pe creștere, chiar dacă a primit două pachete de asistență financiară totalizând 240 miliarde de euro (318 miliarde de dolari) și o reducere a datoriei de aproximativ 100 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...