1EUR = 4.8398 RON | Bucureşti 25 º

Extern

Yuanul chinezesc a depăşit euro în finanţarea schimburilor comerciale

Yuanul chinezesc a devenit în luna octombrie a doua cea mai utilizată monedă în finanţarea schimburilor comerciale la nivel mondial, depăşind pentru prima dată euro, în timp ce dolarul a rămas valuta dominantă, potrivit datelor organizaţiei Swift, citate de Bloomberg.

03 dec, 2013 | Mediafax

Yuanul chinezesc, cunoscut şi ca renminbi, a avut o cotă de 8,66% în luna octombrie în scrisorile de credit şi plata schimburilor comerciale, în urcare de la 1,89% în ianuarie 2012, potrivit unui comunicat al Swift - Societatea pentru Telecomunicaţii Financiare Interbancare Globale, care operează cea mai mare reţea electronică interbancară de transmitere de informaţii privind tranzacţii financiare.

În acelaşi interval, cota monedei euro a scăzut de la 7,87% la 6,64%.

"Renminbi este fără îndoială o monedă de top pentru finanţarea comerţului global, cu atât mai mult în Asia", a declarat Franck de Praetere, director de plăţi şi comerţ Asia Pacific în cadrul Swift.

China vrea să creacă influenţa monedei naţionale în comerţul global şi în mediu investiţional, iar guvernul relaxează treptat controlul asupra ratei de schimb valutar şi costurilor de finanţare. China este a doua mare economie a lumii, cu un produs intern brut de peste 8.000 miliarde de dolari în 2012.

Viceguvernatorul Băncii Populare a Chinei, Yi Gang, a declarat săptămâna trecută că acumularea de rezerve valutare nu mai este în interesul Chinei. Rezervele valutare ale Beijingului totalizau 3.660 miliard de dolari la finele lunii septembrie, nivel record.

Yuanul chinezesc s-a plasat în octombrie pe locul 12 în topul celor mai utilizate monede în sistemul global de plăţi, în stagnare faţă de septembrie, potrivit datelor Swift.

Tranzacţiile zilnice în yuani au crescut la o medie 120 miliarde de dolari în luna aprilie, faţă de 34 miliarde de dolari în 2010, moneda chineză urcând astfel pe locul 9 în lume, potrivit unui raport publicat în luna septembrie de Banca pentru Reglemente Internaţionale.

Gradul de utilizare a yuanului la nivel internaţional este creşte odată cu deschiderea pieţei chineze de capital. În primele nouă luni ale acestui an, aproximativ 17% din comerţul global al Chinei a fost reglementat în renminbi, faţă de mai puţin de 1% în 2009, potrivit datelor Deutsche Bank.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO