1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 24 º

Extern

Yuanul chinezesc ar putea fi inclus în coşul FMI de valute de rezervă - G7

Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G7 (grupul celor mai industrializate state din lume) sunt de acord ca yuanul chinezesc să devină devină monedă de rezervă la FMI, însă nu este necesară urgentarea acestui proces, a afirmat, vineri, ministrul germane de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, transmit Xinhua şi AFP.

29 mai, 2015 | Agerpres

Oficialii chinezi au cerut includerea yuanului în rândul monedelor în coşul de valute DST (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de Fondul Monetar Internaţional în tranzacţiile internaţionale. Includerea ar reprezenta un sprijin semnificativ pentru poziţia Chinei ca putere economică globală.

În prezent, coşul FMI cu super-valute include doar dolarul, euro, lira sterlină şi yenul, însă componenţa sa este revizuită la fiecare cinci ani.

'Există probleme tehnice şi nu numai tehnice, pentru a rezolva includerea yuanului în rândul monedelor în coşul de valute. Suntem de acord cu acest obiectiv, dar nu ar fi bine să ne grăbim', a declarat Schaeuble, la conferinţa de presă în care au fost prezentate concluziile reuniunii G7.

Moneda Chinei 'nu mai este subevaluată', a anunţat marţi Fondul Monetar Internaţional, yuanul având astfel şanse să devină monedă de rezervă la FMI. Subevaluarea a fost o problemă în trecut, dar nu mai este cazul în prezent, consideră FMI.

'Aprecierea efectivă din ultimul an a adus rata de schimb la un nivel care nu mai este subevaluat. Credem că statul chinez ar trebui să aibă ca obiectiv o flexibilizare efectivă a cursului de schimb al yuanului în următorii 2-3 ani', a declarat şeful misiunii FMI în China, Markus Rodlauer.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO