Zahărul din magazin este de 4 ori mai scump decât la bursă

Preţul mediu de retail al unui kilogram de zahăr în magazinele din România este de 1,6 dolari, de peste 4 de ori mai mare decât cel la care este tranzacţionat pe bursă, respectiv de 35,9 cenţi pe kilogram, potrivit calculelor analiştilor de la casa de brokeraj XTB România.
Adrian N. Ionescu - joi, 04 iul. 2013, 09:07
Zahărul din magazin este de 4 ori mai scump decât la bursă

Scumpirea zahărului este o tendinţă anuală, amplificată în România de neaplicarea uhui TVA diferenţiat la produsele alimentare de bază.

Preţului de retail al zahărului a crescut în continuu începând cu anul 2006, deşi, la marile burse de mărfuri, cotaţiile zahărului au scăzut constant în ultimii doi ani.

Zahărul se tranzacţiona pe bursă la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, de 28,6 cenţi pe kilogram, la începutul lunii iunie a acestui an, cu aproximativ 40% inferior celui din 2011.

În toată această perioadă, contrar evoluţiei de pe piaţa bursieră, preţul de retail a crescut cu aproximativ 25%, potrivit unui raport al sucursalei din România a casei de brokeraj X-Trade Brokers Dom Maklerski (XTB).

„Chiar şi în aceste condiţii, vânzările de zahăr au continuat să crească în România, atât către retaileri, cât şi către producătorii de băuturi răcoritoare. Spre exemplu, Agrana, unul dintre cei mai mari actori de pe piaţa zahărului, a înregistrat anul trecut, pe piaţa locală, o creştere a vânzărilor cu 19,8%”, se spăune în raportul XTB România.

Tendinţa de creştere a preţurilor de retail poate fi observată şi în alte state europene, „dar nu de aceeaşi amplitudine ca în România” şi adeseori zahărul se vinde mai ieftin decât în România.

Astfel, în Polonia preţul mediu de retail al unui kilogram de zahăr este de 1,2 dolari, în Cehia este de 0,9 dolari, iar în Bulgaria de 1,4 dolari.

Alimentele în general s-au scumpit în ultimii ani, tendinţă amplificată şi de folosirea culturilor agricole  pentru produse energetice verzi (cazul trestiei de zahăr).

Pe de altă parte, „preţul din magazine al zahărului este ridicat în România şi din cauza nivelului TVA, practicat nediferenţiat la produsele de bază, acestea fiind taxate similar celorlalte bunuri, cu 24%”, observă analiştii de la XTB.

„Spre deosebire de ţara noastră, în majoritatea ţărilor membre ale UE se aplică o cotă redusă de TVA la alimentele de bază, cuprinsă între 5% şi 20%”, precizează XTB.

Chiar şi excluzând contribuţia TVA-ului, însă, „preţul în România rămâne cel mai ridicat din regiune (1,3 dolari în România, comparativ cu 1,1 în Polonia, 0,8 în Cehia, 1,2 în Bulgaria). Şi în Ungaria, singura ţară europeană care practică un nivel al TVA-ului mai ridicat decât în România, aplicabil inclusiv în cazul alimentelor de bază, zahărul se vinde mai ieftin, respectiv cu 1,4 dolari pe kilogram”.

Un alt factor care contribuie la creşterea preţului pe care îl plătește consumatorul final „este reprezentat de costurile administrative şi de producţie. Totuși, practica arată că această componentă nu depășește de regulă 20% din preţul final.

De asemenea, în România productivitatea este relativ scăzută faţă de ţările vestice – producţia locală medie este de 40 de tone la hectar, în timp ce ţările vestice obţin producţii spre 60 de tone pe un hectar”.

Piaţa zahărului rămâne dezechilibrată, conform perspectivelor pe termen mediu la nivel global, apreciază analiştii de la XTB.

La scară mondială, zahărul s-ar putea ieftini, dar fenomenul ar putea fi oprit la graniţele României de scumpirea energiei.

„Producția globală de zahăr este estimată pentru sezonul 2012 – 2013 la 183,1 milioane de tone, în timp ce consumul este estimat la 168,7 milioane de tone. În condiţiile acestui dezechilibru între cerere şi ofertă, scăderea preţului sub 33,3 cenți pe kilogram este posibilă, neexistând niciun semnal din punct de vedere tehnic că preţul va rămâne la acest nivel. Următorul preţ de referinţă de urmărit ar putea fi în zona 30,2 cenţi, iar apoi spre 26,10 cenţi”, conchide raportul XTB România.

Compania poloneză X-Trade Brokers Dom Maklerski are peste 20 de sucursale în Europa, Asia şi America de Sud.  Sucursala Bucureşti (XTB România) este activă pe piață din 2009, oferind acces la pieţele valutare (forex), de mărfuri şi de capital (acţiuni şi indici bursieri în piețele majore și cele emergente). Compania este implicată în programe de educare pe teme de analiză tehnică şi fundamentală, psihologia investitorului şi managementul riscului.

Te-ar mai putea interesa și
Camera Reprezentanților SUA, dominată de republicani, investighează Twitter pentru blocarea în campania prezidențială din 2020 a unor știri nefavorabile lui Joe Biden
Camera Reprezentanților SUA, dominată de republicani, investighează Twitter pentru blocarea în campania prezidențială ...
Reţeaua de socializare Twitter a intrat miercuri în atenţia unui comitet parlamentar american, întrucât aceasta a blocat în 2020 difuzarea unor articole ale publicaţiei New York Post critice......
Eurohold susține că asupra Euroins România a fost declanșat un atac coordonat. ASF este direct vizată de aceste acuzații
Eurohold susține că asupra Euroins România a fost declanșat un atac coordonat. ASF este direct vizată de aceste acuzații
Eurohold Bulgaria AD, unul dintre cele mai importante grupuri energetice și financiare din sud-estul Europei, informează ...
După eșecul licitației privind cumpărarea a 12 rame electrice cu hidrogen, ARF s-a decis să consulte piața înaintea organizării unei noi licitații
După eșecul licitației privind cumpărarea a 12 rame electrice cu hidrogen, ARF s-a decis să consulte piața înaintea ...
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a publicat, miercuri, în platforma de achiziţii publice SEAP, un anunţ de ...
Intel solicită mai mulți bani Guvernului german pentru construirea unei noi fabrici de cipuri în Magdeburg
Intel solicită mai mulți bani Guvernului german pentru construirea unei noi fabrici de cipuri în Magdeburg
Intel a furnizat noi calcule Ministerului Economiei din Germania privind planificata fabrică de cipuri din Magdeburg, conform ...