Zamfir, despre legea dării în plată: Nimic din scenariul apocaliptic al BNR nu s-a întâmplat

Deputatul liberal Daniel Zamfir, iniţiator al legii dării în plată, a declarat joi că intrarea în vigoare a actului normativ nu a dus la scenariul apocaliptic expus de Banca Naţională a României, iar la cinci luni de la aplicare creditarea ipotecară a crescut, iar programul 'Prima casă' continuă.
Economica.net - joi, 06 oct. 2016, 11:52
Zamfir, despre legea dării în plată: Nimic din scenariul apocaliptic al BNR nu s-a întâmplat

‘Cel mai important pentru mine, ca iniţiator principal ale legii, pentru colegii mei şi pentru Parlamentul României de fapt a fost că nimic din tezele unui scenariu apocaliptic pe care l-a expus public Banca Naţională, înainte de intrarea în vigoare a legii, nu s-a întâmplat. Vorbea BNR de risc sistemic sever, că se omoară creditarea odată cu intrarea în vigoare a legii dării în plată, că nu se vor mai acorda credite în România, că dispar investitorii, dezvoltatorii imobiliari nu o să mai construiască case, că tinerii nu îşi vor mai lua locuinţe, că va conduce la falimentul sistemului bancar, că se omoară programul ‘Prima casă’. Este o ştire proaspătă, din 24 septembrie, de la BNR care ne spune: creditarea în lei a crescut şi discutăm de creditarea ipotecară, alta decât pe ‘Prima casă’. (…) Nu a existat niciun pericol, totul s-a dovedit a fi un bluf’, a afirmat Zamfir, la Palatul Parlamentului, în cadrul dezbaterii cu tema ‘Legea dării în plată la 5 luni de la intrarea în vigoare’.

Liberalul a menţionat că majoritatea băncilor au sesizat CCR şi au ridicat excepţia de neconstituţionalitate a legii, de aceea multe din notificări sunt blocate astăzi în instanţă în aşteptarea deciziei Curţii.

‘Eu cred că, după decizia CCR, piaţa imobiliară creditară va intra într-o logică firească, cerere şi ofertă. Sunt optimist în ce priveşte decizia Curţii şi îmi doresc foarte mult asta pentru că foarte mulţi oameni şi-au pus speranţa în această lege’, a arătat Zamfir.

El a adăugat că nu are o estimare oficială a numărului persoanelor care au apelat la legea dării în plată, dar din zona consumatorilor ştie că sunt aproximativ 8.000 de notificări de dare în plată.

Daniel Zamfir a precizat că au fost şi câteva probleme pe care le-au întâmpinat consumatorii în ce priveşte această lege, printre ele amintind problema impozitului pe tranzacţie, care până la urmă s-a lămurit, taxa pe care consumatorii o plătesc la ANCPI, taxele notariale şi problemele pe care le au cei care au fost deja executaţi şi au greutăţi în sistarea popririlor.

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Grupul energetic rus Gazprom este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa....
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, ...
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...