1EUR = 4.8743 RON | Bucureşti 15 º

Extern

Zbigniew Brzezinski: Grecia ar putea ''paraliza'' NATO

Grecia, prietenă cu Rusia, ar putea să întârzie, chiar ''să paralizeze'', prin veto-ul său, răspunsul NATO la o încălcare a apărării sale colective, estimează Zbigniew Brzezinski, una dintre vocile influente ale politicii externe americane, relatează miercuri AFP.

25 mar, 2015 | Agerpres

După anexarea Crimeii în 2014, Rusia riscă să ridice pretenţii asupra Republicii Moldova, Georgiei şi Azerbaidjanului, după care republicile baltice şi Polonia, membre ale Alianţei Nord-Atlantice, ar putea ''deveni o ţintă'', a declarat Brzezinski într-un interviu apărut miercuri în cotidianul polonez Dziennik Gazeta Prawna.

Articolul 5 al NATO prevede un răspuns colectiv al Alianţei Nord-Atlantice la orice agresiune împotriva unuia dintre cei 28 de membri ai săi.

''Dar, în cadrul NATO, sunt în vigoare diferite proceduri, inclusiv principiul unanimităţii. Aceasta înseamnă că NATO ar putea fi paralizată un anumit timp, şi n-ar fi decât de către Grecia, care este prietenă cu Rusia şi care dispune, bineînţeles, de un drept de veto'', a explicat el.

Premierul grec Alexis Tsipras este aşteptat pe 8 aprilie la Moscova, unde Atena caută să obţină un sprijin pentru problemele sale economice.

Brzezinski recomandase deja în ianuarie, în faţa Comisiei pentru Forţele Armate a Senatului american, o pre-poziţionare a trupelor americane sau europene în ţările baltice pentru ''a descuraja'' Rusia de la orice intenţie la adresa acestor ţări.

În opinia foarte influentului fost consilier al preşedintelui american Jimmy Carter, în vârstă de 86 de ani, trebuie imaginată ''o disuasiune'', pentru a obliga puterea rusă să înţeleagă ''că va exista o reacţie'' a NATO.

SUA au trimis la începutul lunii martie în cele trei republici baltice peste o sută de echipamente militare grele. Tancurile Abrams, vehiculele de luptă Bradley şi vehiculele Scout Humvees vor rămâne în Estonia, Letonia şi Lituania atât cât ''va fi necesar pentru a descuraja Rusia de la o agresiune'', a declarat la Riga generalul american John O'Connor.

La rândul său, NATO este pe cale de a-şi întări capacităţile înfiinţând o nouă forţă de reacţie rapidă de 5.000 de oameni şi şase 'comandamente' în Europa de Est, în apropiere de Rusia, îndeosebi în Polonia şi în republicile baltice.

Consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Carter din 1977 până în 1981, Brzezinski intervine periodic în dezbaterea publică americană pentru a-şi exprima părerea în special în ce priveşte politica externă.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO