Zborul MH17: Casa Albă nu exclude publicarea evaluărilor serviciilor secrete

Administraţia SUA ar putea să dea publicităţii evaluările făcute de serviciile secrete americane despre prăbuşirea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines joia trecută în estul Ucrainei, cu 298 de persoane la bord, a declarat luni seara purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, citat de Ria Novosti.
Economica.net - mar, 22 iul. 2014, 05:48
Zborul MH17: Casa Albă nu exclude publicarea evaluărilor serviciilor secrete

‘În acest moment, nu pot presupune care sunt concret aceste estimări ale serviciilor secrete. Desigur, s-ar putea ca în zilele următoare să putem face aceasta’, a spus el.

Şeful Direcţiei principale operative a Statului Major al Forţelor armatei ruse, Andrei Kartapolov, a declarat într-o conferinţă de presă luni, că un avion Su-25 ucrainean s-a aflat la o distanţă între 3 şi 5 km pe acelaşi culoar de zbor cu aeronava de pasageri malaieziană care ulterior s-a prăbuşit în ziua fatidică de 17 iulie.

În plus, acelaşi responsabil al Ministerului rus al Apărării a declarat că prăbuşirea avionului malaiezian Boeing joia trecută în estul teritoriului ucrainean a coincis, accidental sau nu, cu survolarea Ucrainei de către un satelit militar american.

În acest sens, Ministerul rus al Apărării a solicitat SUA să facă publice imaginile luate din satelit, dacă acestea există.

‘Potrivit declaraţiilor oficialilor SUA, ei dispun de imagini din spaţiu care confirmă că lansarea rachetei în direcţia avionului malaiezian a fost efectuată de rebeli. Nimeni nu a văzut însă aceste imagini’, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, înaltul responsabil militar citat.

‘Conform calculelor noastre, în data de 17 iulie, de la 17:06 la 17:21 (ora Moscovei) deasupra regiunilor din sud-estul Ucrainei a trecut într-adevăr un aparat cosmic american’, a subliniat Kartapolov, indicând că este vorba de un aparat experimental pentru detectarea şi urmărirea lansărilor de rachete cu rază diferită de acţiune.

‘Dacă partea americană are imagini făcute de acest satelit, i-am cere să le pună la dispoziţia comunităţii internaţionale pentru o examinare detaliată’, a spus el.

Ulterior, Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că a postat pe site-ul său oficial fotografii şi hărţi cu privire la prăbuşirea Boeing 777. ‘Toate documentele au fost publicate pe site-ul oficial al Ministerului rus al Apărării (http://mil.ru/)’, a declarat serviciul de presă al instituţiei.

Printre documente figurează hărţi cu desfăşurarea rachetelor sol-aer ale armatei ucrainene în regiunea Doneţk, date colectate de Centrul regional din Rostov al Sistemului rus de navigaţie aeriană, informaţii privind numărul radarelor ucrainene care au operat în în zona catastrofei între 15 şi 20 iulie, precum şi imagini din satelit care arată poziţiile posturilor de lansare a rachetelor sol-aer ucrainene.

Te-ar mai putea interesa și
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede......
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...