Zeci de legumicultori din ţară şi din alte patru state UE, la Festivalul Tomatelor şi Biodiversităţii

Zeci de legumicultori din întreaga ţară şi din alte patru ţări europene au participat sâmbătă, în Parcul Marghiloman din Buzău, la prima ediţie a Festivalul Tomatelor şi Biodiversităţii.
Economica.net - sâm, 04 aug. 2018, 11:54
Zeci de legumicultori din ţară şi din alte patru state UE, la  Festivalul Tomatelor şi Biodiversităţii

Oferta pasionaţilor de legumicultură a fost diversă, de la tomate româneşti din soiul Inimă de Bou, la varietăţi mai puţin obişnuite de tomate din Franţa, Japonia, Bulgaria şi Republica Moldova.

Printre invitaţi s-a aflat şi preşedintele Asociaţie Internaţionale de Tomatofilie, francezul Bruno Fournie, care a botezat cu acest prilej una din ultimele sale creaţii de tomate, Nelumi, după numele a doi pasionaţi de legumicultură din România.

Iniţiatorul acestei manifestări, cercetătorul Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, a declarat pentru Agerpres că prin acest festival-concurs, organizatorii doresc „păstrarea şi promovarea produselor tradiţionale româneşti”. El a mai spus că sunt prezenţi peste 50 de legumicultori din toată ţara, dar şi din Austria, Ungaria, Franţa şi Republica Moldova, care au adus soiuri noi şi în special soiuri tradiţionale, o contribuţie aducându-şi şi asociaţia Seminţe cu Suflet, care are ca misiune păstrarea patrimoniului genetic.

La rândul său, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a declarat: „Tradiţia trebuie dusă mai departe, Buzăul este leagănul legumiculturii româneşti. La Buzău funcţionează de peste şase decenii cea mai veche şi mai importantă staţiune legumicolă din România, aleasă la acea vreme pentru specialiştii săi şi pentru zona propice acestei îndeletniciri. Ţara noastră are un potenţial extraordinar, dar din păcate importă peste 70 la sută din produsele alimentare în condiţiile în care legumelor româneşti au aromă şi gust deosebite”.

Academicianul Victor Lăcătuş, membru al juriului, a declarat cu acest prilej că participă la „o frumoasă premieră şi un preludiu la Banca de gene, în curs de înfiinţare la Buzău, care va conserva material genetic din întreaga lume”.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, Primăria municipiului şi Grupul „Seminţe cu Suflet”.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...