Zeci de mii de polonezi protestează la Varşovia. Manifestanţii cer Guvernului să respecte Constituţia

Zeci de mii de polonezi au ieşit sâmbătă în stradă la Varşovia, pentru a cere ca Guvernul lor să respecte Constituţia – o escaladare a tensiunilor dintre opoziţie, Curtea Constituţională şi UE, pe de o parte, şi conservatorii aflaţi la putere, pe de alta, relatează Reuters.
Economica.net - sâm, 12 mart. 2016, 20:29
Zeci de mii de polonezi protestează la Varşovia. Manifestanţii cer Guvernului să respecte Constituţia

Manifestanţii, care au fluturat drapele poloneze şi UE şi au scandat „Constituţia!”, au cerut Guvernului să recunoască sentinţa Curţii Constituţionale de a bloca tentativele de reformă a sa.

Partidul eurosceptic Lege şi Justiţie (PiS) se confruntă cu tot mai multe critici din partea UE, a Statelor Unite şi a ONG-urilor de când a preluat puterea în luna octombrie şi a sporit presiunile asupra presei şi altor instituţii.

Mulţimea s-a strâns în faţa Curţii Constituţionale şi a fluturat o pancartă pe care scria „Aduceţi înapoi ordinea constituţională”. Manifestanţii s-au îndreptat apoi spre Palatul Prezidenţial din centrul vechi al Varşoviei – un marş de trei kilometri.

Potrivit unui oficial local, peste 50.000 de oameni au luat parte la manifestaţie, dar cifra nu a putut fi confirmată din surse independente.

„Cu ani în urmă, polonezii protestau pentru a schimba sistemul politic”, a declarat Ryszard Petru, fost economist la Banca Mondială, lider al opoziţiei liberale Partidul Modern, referindu-se la mişcarea anticomunistă Solidaritatea.

„Acum protestăm pentru a ne asigura că nu îl schimbă”, a adăugat el.

Partidul conservator Lege şi Justiţie, PiS, aflat la putere în Polonia, a anunţat sâmbătă că va ignora decizia Curţii Constiţionale, care a declarat ilegală o tentativă de reformă a sa.

Guvernul va cere Parlamentul să analizeze o recomandare a Comisiei de la Veneţia, potrivit căreia reformele ameninţă funcţionarea democraţiei în ţară şi statul de drept, dar nu va recunoaşte verdictul Curţii Constituţionale în acest sens, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului, Rafal Bochenek.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), conservator, a adoptat recent o lege prin care a majorat numărul de judecători necesari pentru a lua o decizie la nivelul Curţii Constituţionale şi a schimbat ordinea în care sunt audiate cazurile. Astfel, PiS a limitat în sine puterea de decizie a Curţii Constituţionale, întrucât judecătorii numiţi de fostul guvern liberal nu pot lua o hotărâre dacă nu colaborează cu cei numiţi de noul executiv.

Mai mult, parlamentarii PiS au revocat numirile de judecători la Curtea Constituţională făcute de Opoziţie, în ciuda unei decizii din partea justiţiei, care interzicea o astfel de acţiune.

Opoziţia poloneză acuză PiS că schimbările afectează eficienţa Curţii Constituţionale, în timp ce liderii europeni şi cei americani şi-au exprimat îngrijorări cu privire la situaţia democraţiei şi a statului de drept în Polonia.

Comisia Europeană va analiza situaţia din Polonia în luna aprilie şi va da publicităţii concluzia sa.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...