Ziua în care Grecia îşi joacă viitorul în zona euro

Grecia va încerca să ajungă luni la un nou acord cu privire la un nou program de finanţare care să îi permită să pună capăt austerităţii, cu ocazia unei reuniuni de care depinde viitorul său în zona euro, transmite AFP, citat de Agerpres.
Economica.net - lun, 16 feb. 2015, 07:42
Ziua în care Grecia îşi joacă viitorul în zona euro

‘Mă aştept la negocieri dificile’, a declarat premierul grec Alexis Tsipras într-un interviu publicat duminică în revista germană Stern, adăugând însă că este încrezător în rezultatul discuţiilor.

Semn al tensiunilor dintre Atena şi Bruxelles, Alexis Tsipras a cerut să vorbească la telefon cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. ‘Preşedintele Juncker a făcut o nouă încercare într-o situaţie extrem de dificilă’, a declarat un responsabil european sub protecţia anonimatului referindu-se la această convorbire care a avut loc duminică.

Reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, care va începe la ora 13,00 GMT, ar putea să nu fie de ajuns pentru a acoperi prăpastia dintre Atena şi partenerii săi. ‘Nu este sigur că vom avea un acord luni. Este o cursă de anduranţă care se derulează într-o manieră prudentă şi respectuoasă faţă de democraţie’, a estimat duminică Guvernul grec.

Un acord ar putea fi găsit ‘în ultimul minut şi chiar după ultimul minut’, a reacţionat, la rândul său, ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, lăsând să se înţeleagă că se aşteaptă la o noapte lungă de negocieri.

Pentru Grecia miza este una crucială, este vorba de a găsi modalităţile de a se finanţa pe termen scurt, în condiţiile în care programul de ajutor actual se termină în data de 28 februarie şi pentru a găsi o soluţie prin care să-şi reducă datoria colosală de aproximativ 315 miliarde de euro, respectiv peste 175% din PIB.

În lipsa unui acord, Grecia, ţară care nu se poate împrumuta de pe piaţă din cauza dobânzilor prohibitive, riscă să ajungă în lipsă de lichidităţi cu riscul ieşirii din zona euro. Un ‘Grexit’ este unul din cele mai proaste scenarii care ar putea ameninţa chiar şi moneda euro.

‘Un acord este imperativ. Deşi Guvernul grec a început să-şi relaxeze poziţia de negociere, trebuie făcute concesii importante pentru a se ajunge la un acord’, apreciază analiştii de la BNP Paribas.

Discuţiile vor fi însă dificile între o zonă euro, în frunte cu Germania, convinsă că a făcut destul de mult pentru Grecia cu un ajutor de aproximativ 240 de miliarde de euro după 2010 şi o Grecie afectată de mai mulţi ani de recesiune şi măsuri de austeritate cerute de creditori (Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional).

Te-ar mai putea interesa și
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio a aprobat miercuri, cu o largă majoritate, textul unei reforme......
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...