Ziua Pământului 2014: Pasărea colibri, macacul japonez, camelelonul şi meduza, sărbătorite de Google

De Ziua Internaţională a Pământului, 22 aprilie, milioane de locuitori ai planetei participă la evenimente dedicate efectelor schimbărilor climatice, scrie RomaniaTV.net. Numeroase organizaţii ecologiste au iniţiat acţiuni prin care înceracă să-i implice pe oameni să găsească soluţii pentru protejarea mediului, de la curăţarea plajelor sau albiilor râurilor până la plantări de copaci.
Economica.net - mar, 22 apr. 2014, 04:40
Ziua Pământului 2014: Pasărea colibri, macacul japonez, camelelonul şi meduza, sărbătorite de Google

PASĂREA COLIBRI, MACACUL JAPONEZ, CAMELEONUL, PEŞTELE-BALON şi MEDUZA sunt sărbătorite de Google de ZIUA PĂMÂNTULUI 2014.

În fiecare an, pe 22 aprilie se sărbătoreşte Ziua Pământului/ Earth Day, apărută în Statele Unite ale Americii într-o perioadă în care a început să se vorbească din ce în ce mai des despre mediul înconjurător.

Ziua Pământului a fost proclamată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi interesul clasei politice faţă de mediu, un subiect ignorat. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 de milioane de cetăţeni americani, în marea lor majoritate tineri şi foarte tineri.

După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de persoane din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei.

Ziua Pământului a avut un rol important în popularizarea problemelor de mediu. De altfel, a fost înfiinţată şi o organizaţie – Earth Day Organization, care are în prezent filiale în peste 170 de ţări.

În prezent, peste 500 de milioane de oameni din toată lumea sărbătoresc Ziua Pământului, pe 22 aprilie, numeroase comunităţi organizând chiar o săptămână întreagă de manifestări dedicate mediului înconjurător.

Google îşi modifică frecvent logoul pentru a marca diferite evenimente speciale sau pentru a omagia personalităţi ale culturii universale.

ZIUA PĂMÂNTULUI 2014 nu a fost uitată nici de Google, care a pregătit un Doodle interactiv: ZIUA PĂMÂNTULUI 2014 este marcată de Google printr-un Doodle interactiv, în care utilizatorii pot vedea 6 specii de animale: PASĂREA COLIBRICAMELEONULMEDUZAMACACUL, GÂNDACUL DE BĂLEGAR şi PEŞTELE BALON.

 

PASĂREA COLIBRI celebrează Ziua Pământului cu ajutorul Google, Poate ca nu masoara mai mult decat cativa centimetri in lungime, dar micuta pasare colibri este mai iute decat un avion de vanatoare si zboara mai repede decat o nava spatiala, sugereaza un nou studiu al cercetatorilor Universitatii din California.

PASĂREA COLIBRI zboară mai repede decât un avion de vânatoare. Este greu de fotografiat

Conform oamenilor de stiinta de aici, pasarea colibri Anne este capabila de cele mai rapide manevre aeriene din lumea naturala, raportat la dimensiunile sale. Cercetatorii universitatii au descoperit recent ca acest animal poate plonja prin aer cu viteza de 92,8 kilometri pe ora, fiind cea mai rapida creatura de pe Pamant. 

Se deplaseaza in fiecare secunda pe o distanta echivalenta cu 383 lungimi de corp, mai repede decat un avion cu reactie, care parcurge in zbor 150 lungimi de corp pe secunda si decat o nava cosmica, care reintra in atmosfera terestra cu viteza de 207 lungimi de corp pe secunda.

Forta G pe care pasarea colibri o exercita atunci cand se intoarce din plonjare este de aproape noua ori (9 G) mai mare decat forta gravitationala, echivalentul maximului experimentat de pilotii avionelor de lupta. Dar Christofor Clark de la Universitatea din California estimeaza ca fortele G create in momentul in care pasarea colibri revine din picaj ar face multi piloti antrenati sa lesine, ca rezultat al golirii rapide a sangelui din creier.

“In timpul picajelor lor, masculii de pasare colibri Anne au atins viteze si accelerari care au depasit perferomantele inregistrate in trecut ale vertebratelor angajate in manevre aeriene voluntare. Dupa ce au initiat primul stadiu al picajului prin miscarea aripilor, acestia si le-au lipit de trup, punct in care au atins o viteza maxima egala cu 383 lungimi de corp pe secunda. Aceasta este cea mai mare vitezain lungimi de corp atinsa vreodata de o vertebrata”, sustine doctorul Clark.

Pasarea Colibri

Pasarile colibri fac parte din familia trohilidaelor. Locuiesc doar pe continentele americane, in zona tropicala si au un penaj foarte viu colorat. 

PĂSĂRILE COLIBRI, Cele mai mici păsări

Din familia PĂSĂRILOR COLIBRI face parte şi cea mai mică zburătoare din lume. Cea mai mare pasăre din familia colibri ajunge la o lungime de 22 de centimetri şi are o greutate de 20 de grame, scrie lumea-copiilor.ro.

 
CUM SUNT COLORATE PĂSĂRILE COLIBRI

Cele mai multe PĂSĂRI COLIBRI au penele, în mare parte, în nuanţe de verde metalizat. Există şi specia „COLIBRI de umbraa€œ, cu pene maro. 

 
CE MĂNÂNCĂ PĂSĂRILE COLIBRI

PĂSĂRILE COLIBRI se hrănesc preponderent cu nectar, pe care îl „beau” din flori. Limbă unei PĂSĂRI COLIBRI iese din plisc de 200 de ori într-un minut. O PASĂRE COLIBRI mănâncă, pe zi, hrană care cântăreşte de două ori cât propria greutate. 

 
CUM ZBOARĂ PĂSĂRILE COLIBRI

Zborul micuţelor PĂSĂRI COLIBRI este foarte interesant, deoarece aripile se mişcă cu o viteză de care nu sunt capabile alte păsări. În timpul zborului, PASĂREA COLIBRI dă din aripi de 70 de ori pe secundă. 

 
PUIŞORII DE PASĂREA COLIBRI

Puii de PASĂREA COLIBRI sunt crescuţi de femelă. Masculii sunt foarte puţin implicaţi, vizitând extrem de rar propriul cuib. Cei mai aprigi duşmani ai PĂSĂRILOR COLIBRI de care trebuie feriţi puişorii, sunt şerpii şi pisicile sălbatice. 
 
Poate zbura în toate direcţiile: orizontal, vertical, lateral, pe spate, înainte, înapoi, în zig-zag. Este capabilă, de asemenea, să zboare fără să se deplaseze din punctul în care se află, părând să fie suspendată în nemişcare. 

 
PASĂREA COLIBRIPASĂRE MAGICĂ 

Vechii amerindieni credeau că Marele Spirit a înzestrat micuţă pasăre cu calităţi magice. Penele sale erau adunate cu grijă şi preţuite că având vibraţia iubirii. Indienii erau convinşi că prin cântecul ei poate deştepta medicamentul din flori şi că nu rămâne niciodată în locuri în care apare urâţenia sau răutatea. De altfel, pasărea colibri moare repede dacă este prinsă în plasă, închisă în colivie sau agresată. 
 
 
ŞTIAŢI CĂ?…

Păsării colibri i se mai spune „pasare musca€œ
Colibri este singură pasăre care zboară cu spatele
Oul unui colibri cu gât rubiniu este mai mic decât o boabă de mazăre
O pasăre colibri cântăreşte doar 3,2 grame
Inimă unei păsări colibri bate de 1.200 de ori pe minut
Pasărea colibri are opt perechi de coaste 
 
 
PASĂREA COLIBRI, GREU DE POZAT 

Pentru a face un instantaneu reuşit cu o PASĂRE COLIBRI trebuie să fii un fotograf iscusit şi să ai un apărat foarte bun. Cele mai interesante imagini sunt cele în care corpul păsării se vede clar, iar aripile rămân parcă „intepenite” în aer 
 

PASĂREA COLIBRI, ZÂNA ALBINELOR 

Cea mai mică pasăre din lume face parte din familia PĂSĂRILOR COLIBRI. Micuţă zburătoare trăieşte doar în Cuba. Este denumită „Zana albinelora€œ, iar în spaniolă i se spune „Zunzuncito”. Are o greutate de doar 2 grame şi o înălţime de cel mult 6 centimetri. 
 
 
DE CE AU FOST BOTEZATE COLIBRI 

Popularitatea micuţei păsări a devenit atât de mare încât o mulţime de lucruri, de la aparatură electronică, la hoteluri, îi poartă numele. Colibri EC 120B este un elicopter cu un singur motor, care poate transporta 4 pasageri, în afară de pilot. Chiar dacă face parte din grupă elicopterelor uşoare, cântăreşte 1,4 tone. Şi cel mai mic pistol vândut vreodată se numeşte Kolibri.  

Cum sforăie o PASARE COLIBRI

BOTEZATE COLIBRI 
Popularitatea micutei pasari a devenit atat de mare incat o multime de lucruri, de la aparatura electronica, la hoteluri, ii poarta numele. Colibri EC 120B este un elicopter cu un singur motor, care poate transporta 4 pasageri, in afara de pilot. Chiar daca face parte din grupa elicopterelor usoare, cantareste 1,4 tone. Si cel mai mic pistol vandut vreodata se numeste Kolibri. 

O legenda rock 
O binecunoscuta formatie rock din Romania poarta numele „Pasarea Colibri“. In imagine, membrii fondatori: Vlady Cnejevici, Mircea Vintila, Florian Pittis si Mircea Baniciu. 

PASARE COLIBRI URIASA 
Intinse pe o suprafata de aproximativ 520 km2, desenele de la Nazca, din sudul Perului, reprezinta una dintre cele mai mari enigme. Vazute de la sol, desenele, mari de sute de metri, nu au nici o noima. Conturul lor poate fi deslusit doar de la 100 de metri inaltime, din avion. Nimeni nu stie la ce serveau acum cateva milenii ditamai desenele si nici cum au fost facute. Unul dintre cele mai cunoscute desene de la Nazca reprezinta o pasare colibri de cateva sute de metri. 

PASĂREA COLIBRI îţi urează O ZI A PĂMÂNTULUI FERICITĂ cu ajutorul Google. 

Inima PASARII COLIBRI  bate de 1200 de ori pe minut.

Ca şi alte păsările îşi fac cuib şi depun ouă, care au mărimea unui bob de mazăre, fiind chiar şi mai mici. Femela este o bună mamă, dar masculul vizitează rar cuibul. Puii sunt hrăniţi de mamă, care trebuie să-i mai apere şi de şerpi şi pisici sălbatice.

Simpatia şi popularitatea de care se bucură această pasăre a făcut ca multe obiecte să fie botezate cu numele ei: elicoptere, aparatură electronică, hoteluri, pistoale şi chiar formaţii de muzică uşoară.

PASARE COLIBRI  a mai fost numită şi piticul cu memorie de elefant. Astfel oamenii de ştiinţă britanici şi canadieni au ajuns la concluzia că gingaşele păsări pot să-şi amintească unde şi când au consumat nectar, chiar dacă au un creier de 7000 de ori mai mic decât al omului.

Pentru realizarea acestui studiu, grupul de cercetatori a urmarit în Muntii Stâncosi din Canada trei colibri roşii de sex masculin, măsurand periodicitatea în care ei încercau să culeagă nectarul a opt flori artificiale. Jumatate din acestea erau alimentate cu nectar la fiecare 10 minute, iar celelalte la un interval dublu. S-a constatat că păsările reveneau să se hrănească urmand orarul fiecărei flori în parte, un comportament unic pentru un animal în libertate. Cercetatorii sunt de parere că această capacitate ar putea fi o rezultantă a faptului că păsările, care cântaresc numai 3,2 grame, trebuie să îşi economisească energia pentru a efectua o migratie de 1.500 km între Canada şi Mexic.

Cu un an în urmă o ştire referitoare la PASARE COLIBRI a stat pe prima pagină a ziarelor româneşti. Se spunea că în localităţi din vestul ţării noastre ar fi fost văzute astfel de păsări. Specialiştii explică acest fenomen prin modificarea climei. Cu toate acestea este greu de explicat cum ar fi putut să străbată o distanţă aşa mare. De altfel, fiind foarte greu de fotografiat, nu există dovezi concrete în acest sens, doar declaraţiile celor care susţin că au văzut-o.

PASAREA COLIBRI, Galerie video: 
 

Cameleonul descoperit recent, botezat Furcifer labordi, a fost reperat in Madagascar, in padurile din sud-vestul insulei. Cercetatorii au fost socati sa afle ca pe durata sezonului secetos, ouale descoperite reprezinta intreaga populatie a acestor cameleoni. Cu o durata de viata identica cu a unei plante, un exemplar de Furcifer labordi incubeaza timp de 9 luni, pentru ca, odata iesit la lumina, acesta sa nu supravietuiasca mai mult de 3-5 luni. In tot acest timp, cameleonul este preocupat de propagarea speciei si de asigurarea unui surplus de hrana. 

Furcifer labordi atinge maturitatea sexuala la doua luni dupa ce a iesit din ou. Pana la aceasta varsta, reprezentatii acestei specii dau dovada de o voracitate iesita din comun, hranindu-se cu orice artropode ce le ies in cale, anunta specialistii. Studiile au aratat ca in numai cinci minute, un exemplar poate captura si consuma hrana care, in mod normal, la alte specii de cameleoni, ar fi suficienta pentru cateva zile.

Odata atinsa maturitatea sexuala, cameleonii din specia Furcifer labordi devin extrem de agresivi, oamenii de stiinta observand pe langa tarditionalele lupte dintre mascului, chiar si lupte intre acestia si femelele mai putin dornice sa se imperecheze. La o luna, maxim doua, dupa aceste ritualuri frenetice de imperechere, cameleonii incep sa se miste mult mai lent, isi pierd o mare parte din masa corporala, iar multi cad, pur si simplul, de pe crengile copacilor, incheind o viata nu mai lunga de 5 luni.

Macacul japonez îţi urează o Zi a Pământului fericită cu ajutorul Google. In cadrul unui experiment, acestea au putut numara semnalele auditive emise de un computer, punctand pe ecranul acestuia fiecare sunet. 

“Abilitatea lor de a intelege numerele, si nu doar imagini sau sunete discrete, dar imagini abstracte care pot fi adunate, sugereaza ca abilitatile matematice nu sunt proprii doar oamenilor”, spune Kerry Jordan, psiholog la Utah State University.  “Acestea sunt dovezi ale faptului ca animalele au mostenit aceste abilitati undeva pe la inceputul lantului evolutionist”, este de parere aceasta.

Se pare ca nu doar maimutele au aceasta abilitate. Eileen Pepperberg, psiholog la Universitatea Cambridge, care a reusit sa dreseze un papagal mic sa adune sume mici, confirma abilitatile matematice ale animalelor.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...