În estul Capitalei se pompează 300 de milioane euro în două malluri apropiate. Care va rezista?

Două noi malluri în Bucureşti se vor lupta pentru buzunarul bucureştenilor. NEPI a început deja lucrările de construcţie la Mega Mall, iar Sonae Sierra şi Caelum Development încep luna viitoare construcţia mult-amânatului ParkLake Plaza. 
Andrada Ghira - mie, 06 nov. 2013, 22:03
În estul Capitalei se pompează 300 de milioane euro în două malluri apropiate. Care va rezista?

În primăvara lui 2010 se deschidea Sun Plaza. Au trecut mai bine de trei ani în care mai mulţi investitori, cu terenuri de zeci de milioane de euro tot anunţau că încep să ridice malluri în Bucureşti.

Singurul inaugurat de atunci este proaspătul Promenada, ridicat de Raiffeisen Evolution în urma unei investiţii de peste 130 de milioane de euro şi deschis publicului luna trecută.

Acum, noul pol de atracţie pentru construcţia de noi malluri este zona de est a Capitalei. Ieri, dezvoltatorii Sonae Sierra şi Caelum Development au anunţat că încep construcţia mallului ParkLake Plaza de pe terenul fostei baze sportive Spartac din cartierul Titan. Companiile au autorizaţie de construcţie din septembrie, iar termenul prevăzut pentru finalizarea lucrărilor este anul 2016. Investiţia pentru noul proiect este de 180 de milioane de euro

CITEŞTE ŞI Începe construcţia mallului ParkLake din cartierul Titan din Bucureşti

În acelaşi timp, la aproape trei kilometri distanţă, sud-africanii de la NEPI, unul dintre cei mai activi investitori din piaţa imobiliară a ultimilor ani, încep să aducă utilaje pe terenul fostei platforme Electroaparataj.

„În principiu, da, am început construcţia, dar mai multe informaţii o să dăm peste două săptămâni”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Tiberiu Smaranda, directorul de dezvoltare comercială din cadrul NEPI.

NEPI a finalizat la sfârşitul lunii august tranzacţia de preluare a 70% din firma care deţine terenul fostei fabrici Electroaparataj, acolo sud-africanii vor ridica în parteneriat cu austriecii de la Real4You MegaMall.

Tot pe terenul fostei fabrici, lucrările la noul magazin Kaufland sunt avansate. 

CITEŞTE ŞI Mega Mallul de lângă Arena Naţională, mai aproape de realizare. NEPI a finalizat achiziţia proiectului

Concurenţă pentru Bucureşti Mall 

La o distanţă şi mai mică, de aproximativ 1,5 km, se află Bucureşti Mall, care de 14 ani nu a avut competitor pentru bugetele de cumpărături ale locuitorilor din zonă. Din toamna acestui an, mallul a intrat într-un proces de repoziţionare pe piaţă, iar operaţiunea este condusă de noul director al Anchor Grup, Răzvan Gaiţă

Dacă Plaza România, aflat în portofoliul Anchor Grup, a pierdut bătălia cu AFI Palace Cotroceni, compania nu vrea ca acelaşi lucru să se întâmple şi cu primul mall modern din Capitală. 25 de milioane de euro vor fi alocate pentru reamenajarea celor două proiecte ale grupului turc. 

„Noi suntem deja în proces de repoziţionare comercială, Bucureşti Mall este deja sub influenţa acestor două apariţii, indiferent dacă apare unul sau dacă apar amândouă. Noi o să terminăm renovarea când ei teoretic ar trebui să termine construcţia. Acum, să vedem care dintre ele.

Avem chiriaşi şi contracte, şi încercăm să le păstrăm, iar lucrurile la Bucuresti Mall, din punctul nostru de vedere, sunt foarte bune. Avem un grad de ocupare de 80% şi nu închiriem tot pentru că mai avem nevoie de spaţiu pentru renovare. Retailerul Massimo Dutti va deschide un magazin până de Crăciun, ceea ce e un semn bun. Avem şi alte suprize pregătite”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Răzvan Gaiţă, directorul general al Anchor.

CITEŞTE ŞI Cum se apără primul mall din România în faţa Mega Mall

Cine va câştiga bătălia pe clienţi: Mega Mall sau ParkLake?  

Rămâne de văzut dacă cele două malluri vor rezista în aceeaşi zonă sau unul dintre ele va pierde bătăţia în faţa concurenţei, aşa cum au mai păţit-o şi alte centre: Plaza România vs. AFI Palace Cotroceni sau Grand Arena vs. Sun Plaza.

Surprins de faptul că lucrările la Parklake Plaza încep luna viitoare, Răzvan Gaiţă spune că nu crede că cele două malluri au loc, şi asta pentru că sunt foarte apropiate unul de celălalt.

„Eu le doresc succes, dar sincer nu cred că amândouă au loc. Eu cred că doar unul dintre ele va rezista, care va fi mai repede finalizat, pentru că sunt atât de apropiate unul de altul, încât nu ştiu cum o să supravieţuiască în condiţiile actuale. Sigur, Bucureşti Mall este influenţat, dar prima lor mare grijă trebuie să fie ei între ei. La cât au costat acele două terenuri, la costurile de construcţie şi chiriile de astazi, sincer nu ştiu cum îşi fac socotelile, care e matematica lor. Poate au altă matematică decât a noastră „, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Răzvan Gaiţă. 

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...