Zona euro a pregătit un scenariu detaliat pentru eventualul „Grexit” – Juncker

Liderii europeni au pregătit 'un scenariu detaliat' pentru cazul în care Grecia va trebui să iasă din zona euro, a afirmat marţi seară preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care nu mai exclude această ipoteză în faţa negocierilor dificile cu Atena, transmite AFP.
Economica.net - mie, 08 iul. 2015, 05:55
Zona euro a pregătit un scenariu detaliat pentru eventualul

‘Nu exclud nicio ipoteză’, a declarat Jean-Claude Juncker în cursul unei conferinţe de presă desfăşurate la Bruxelles, precizând că un ‘scenariu detaliat’ a fost pregătit pentru a lua în considerare ieşirea Greciei din zona euro.

‘Comisia este pregătită pentru toate eventualităţile’, a insistat el la finalul unui summit de urgenţă al celor 19 şefi de stat şi de guvern care au adoptat moneda unică.

Grecia are termen până ‘joi cel mai târziu’ să prezinte creditorilor săi reformele dorite pentru a permite reluarea negocierilor asupra unui plan de ajutor financiar, a declarat marţi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, la finalul unui summit al zonei euro desfăşurat la Bruxelles, scrie AFP.

Un summit european excepţional pe tema Greciei va avea loc duminică la Bruxelles, a anunţat marţi seară şeful guvernului italian, Matteo Renzi, care şi-a exprimat speranţa într-o întâlnire ‘decisivă’ pentru a evita ieşirea ţării din zona euro.

Băncile şi bursa rămân închise şi astăzi. Serviciul Western Union şi-a redeschis, însă, birourile pentru ca populaţia să poată primi bani din străinătate. Întreaga sumă trimisă va fi virată în contul destinatarului, dar acesta va putea să scoată numai 60 de euro pe zi, la fel ca de la bancomate.

CE: Ieşirea Greciei din zona euro nu e exclusă dacă Atena nu prezintă reforme credibile

O ieşire a Greciei din zona euro ‘nu este exclusă’ dacă Atena nu prezintă ‘un pachet de reforme credibile’, a declarat marţi vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, responsabil pentru euro şi dialog social, înainte de summitul extraordinar al Eurogrupului în cadrul căruia vor fi analizate şansele de supravieţuire ale ţării

‘Dacă încrederea nu este stabilită, dacă nu este prezentat niciun program de reforme credibile’, o ieşire din zona euro ‘nu poate fi exclusă’, a declarat Dombrovskis la sosirea sa la Bruxelles pentru reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro.

Anterior, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că îşi doreşte să evite o ieşire a Greciei din zona euro şi că ‘este momentul să se revină la masa negocierilor’, scrie Agerpres.

Juncker a făcut de asemenea apel la ‘găsirea unei soluţii’, într-un discurs susţinut în Parlamentul European la două zile după ce grecii au respins prin referendum propunerile de acord ale creditorilor internaţionali – UE, BCE şi FMI.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Şcolile private pot rămâne deschise. Articolul din decizia CNSU referitor la suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ private nu a fost preluat în HG
Şcolile private pot rămâne deschise. Articolul din decizia CNSU referitor la suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică ...
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că articolul din decizia CNSU referitor la suspendarea cursurilor cu prezenţă ...
Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 13,75% în august 2021
Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 13,75% în august 2021
Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 13,75% în august 2021, comparativ cu luna precedentă, la 232,62 milioane ...
Contrabanda cu ţigarete a crescut în România până la 8,3%, în septembrie – studiu
Contrabanda cu ţigarete a crescut în România până la 8,3%, în septembrie – studiu
Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut, în România, cu 0,6 puncte procentuale, în septembrie faţă de luna iulie, până ...