Zona euro va anunţa decizia privind deficitul de finanţare al Greciei spre sfârşitul anului – oficial

Zona euro va adopta până la sfârşitul anului o decizie privind modul în care va fi acoperit deficitul de finanţare al Greciei, le-a declarat marţi jurnaliştilor, la Bruxelles, un oficial de rang înalt din zona euro, transmite site-ul ekathimerini.com.
Economica.net - mar, 08 oct. 2013, 12:52
Zona euro va anunţa decizia privind deficitul de finanţare al Greciei spre sfârşitul anului - oficial

Potrivit autorităţilor elene şi oficialilor FMI, Grecia va avea nevoie de alte 10-11 miliarde de euro, începând din a doua jumătate a lui 2014 şi până în 2015

De asemenea, oficialul a afirmat că problema unei noi ştergeri a datoriei va fi discutată de Eurogrup numai dacă Oficiul european de statistică (Eurostat) confirmă că Grecia a înregistrat în 2013 excedent bugetar primar. Datele Eurostat ar urma să fie publicate după aprilie 2014.

Progresele analizate de Grecia în implementarea reformelor, analizate în prezent la Atena de reprezentanţii UE, BCE şi FMI, vor fi discutate la reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, care va avea loc la Luxemburg.

Dacă Grecia nu şi-a îndeplinit toate angajamentele asumate în schimbul asistenţei financiare, tranşa de un miliard de euro rămasă din iulie nu va fi acordată, a avertizat oficialul. Acesta a adăugat că Eurogrupul nu va putea avea o imagine clară a necesităţilor de finanţare ale Greciei până când nu vor fi finalizate testele de stres asupra băncilor elene şi nu va fi publicat raportul reprezentanţilor UE, BCE şi FMI.

Aceasta înseamnă că discuţiile cheie privind viitorul Greciei, inclusiv dacă ţara va primi al treilea pachet de asistenţă financiară, nu vor fi discutate până în noiembrie sau decembrie.

De asemenea, oficialul a anunţat că situaţia Ciprului nu va fi pe agenda viitoarei reuniuni a Eurogrupului, după ce reprezentanţii UE, BCE şi FMI au apreciat că programul de reforme progresează corespunzător.

În proiectul de buget pe 2014 prezentat luni în Parlamentul Greciei se arată că economia va ieşi anul viitor din recesiune. Produsul Intern Brut al Greciei va înregistra în 2014 o creştere de 0,6%, datorită redresării investiţiilor şi a exporturilor, inclusiv turismul, se arată în proiectul de buget.

De asemenea, Grecia a confirmat că anul acesta va înregistra un uşor excedent bugetar primar, condiţia impusă de creditorii internaţionali pentru o nouă ştergere a datoriei. Şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a afirmat recent că zona euro va adopta probabil în luna noiembrie o decizie privind al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia, după ce inspectorii internaţionali finalizează evaluarea situaţiei ţării.

Grecia ar urma să raporteze un excedent bugetar primar de cel puţin 340 milioane de euro în 2013, a declarat, luni, adjunctul ministrului elen de Finanţe, Christos Staikouras, la prezentarea în Parlament a proiectului de buget. Pentru 2014 se estimează că Atena va înregistra un excedent bugetar primar de 1,6% din PIB.

Deficitul bugetar general ar urma să ajungă la 2,4% din PIB anul viitor, iar datoria publică va ajunge la 174,5% din PIB. Pentru acest an Guvernul se aşteaptă la un declin al Produsului Intern Brut de 4% şi o rată a şomajului de 27%.

Produsul Intern Brut al Greciei este în declin din trimestrul trei al anului 2008. Deşi Grecia a beneficiat în ultimele luni de creşterea optimismului privind viitorul ţării, după ce temerile privind ieşirea din zona euro s-au atenuat, economia arată puţine semne de redresare, iar rata şomajului a ajuns în mai la nivelul record de 27,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Eurostat: A crescut numărul cetățenilor europeni care își asigură cu dificultate cele necesare traiului
Eurostat: A crescut numărul cetățenilor europeni care își asigură cu dificultate cele necesare traiului
A crescut numărul europenilor care întâmpină dificultăţi în a-şi procura cele necesare traiului, relevă ultimele statistici ale Eurostat, publicate luni şi citate de dpa, relatează......
Primăria Sectorului 5 va împrumuta până la 100 de milioane de lei pentru reabilitarea a 52 de blocuri
Primăria Sectorului 5 va împrumuta până la 100 de milioane de lei pentru reabilitarea a 52 de blocuri
Consiliul Local al Sectorului 5 a aprobat, în şedinţa de marţi, contractarea unui împrumut de până la 100 de milioane ...
Virgil Popescu: Cei care-şi montează panouri fotovoltaice pot deveni prosumatori în mai multe locaţii
Virgil Popescu: Cei care-şi montează panouri fotovoltaice pot deveni prosumatori în mai multe locaţii
Guvernul va aproba, prin ordonanţă de urgenţă, implementarea Directivei RED II, din Directiva de Regenerabile, care va ...
Rabla pentru becuri – Ciucă anunţă o finanţare de 400 milioane lei pentru program
Rabla pentru becuri – Ciucă anunţă o finanţare de 400 milioane lei pentru program
Guvernul va aproba, marţi, o hotărâre privind alocarea sumei de 400 milioane lei pentru finanţarea programului 'Rabla ...