Zona Titan-Dristor domină Capitala cu oferta de locuinţe scoase la închiriat

23 08. 2020
img_2101_98811000_58774200

În ceea ce priveşte chiriile medii cerute pentru cele 576 de garsoniere scoase la închiriat pe anunţul.ro, acestea se cifrau, luna trecută, la 262 euro/lună în cazul garsonierelor, care s-au ieftinit de la 279 euro/lună în ultimele cinci luni, sub influența scăderii cererii cauzată de pandemia de COVID-19.

Deși în august se remarcă creșterea optimismului proprietarilor, care a determinat creșterea chiriilor cerute, cererea și așa destul de redusă se concentrează pe cele mai reduse chirii, în vreme ce garsonierele ai căror proprietari se hazardează să ceară peste 230-250 euro/lună stau multă vreme cu ele libere.

Citește și: Top 20 al europarlamentarilor români

Pentru oferta care includea, pe 20 august, 765 de apartamente cu două camere, chiria medie lunară cerută în iulie era de 375 euro, în creștere ușoară cu 0,2% după ce, în februarie 2020, înainte de pandemie și de instituirea stării de urgență se cereau 408 euro/lună. Și în cazul apartamentelor cu trei camere, proprietarii sunt mai optimiști decât potențialii clienți, care încearcă, mai mult decât anul trecut, să obțină o chirie cât mai mică, pentru o locuință cât mai bună.

În fine, oferta de apartamente cu trei camere era, în mod firesc, mai redusă decât în cazul celorlalte tipuri de apartamente, și cuprindea doar 320 de apartamente. Chiria medie lunară cerută de proprietari se cifra la 507 euro, iar în iulie, după 4 luni de scăderi consecutive, apăruse primul avans, timid, de 0,2%. În februarie 2020, se cereau în medie 545 euro/lună.

Citește și: Cele mai rapide conexiuni la internet ai celor patru mari operatori

Ca și piața vânzărilor rezidențiale, piața închirierilor depinde de evoluția economiei. Dacă România va reuși să rămână în echilibru în următoarele 12 luni, și nu va face excese bugetare, care coroborate cu pandemia ar doborî finanțele țării, cele două piețe vor rămâne și ele la suprafață. Dacă nu, piața rezidențială e unul dintre sectoarele economice care în maximum șase luni de la apariție unei crize reacționează, și astfel, vom trece iar prin sarabanda de falimente, creștere a numărului de credite neperformate, devalorizare a proprietăților și scădere a chiriilor. 

Iar 2020, deși e un an care trebuie uitat rapid, e extrem de important, pentru că va desena viitorul pe termen mediu al României.