Barometrul celor mai rapide conexiuni de internet de la Orange, Vodafone, Digi şi Telekom: ce operator conduce detaşat

În prima jumătate a anului 2020, Orange Mobile este câștigătorul topului în ceea ce priveşte viteza de descărcare și încărcare și, de asemenea, a oferit cea mai bună latență, potrivit datelor nPerf, o companie franceză, unul dintre principalii lideri ai testării rețelelor de telecomunicații.
Lidia Neagu - joi, 20 aug. 2020, 18:35
Barometrul celor mai rapide conexiuni de internet de la Orange, Vodafone, Digi şi Telekom: ce operator conduce detaşat

Compania folosește comunitatea sa de utilizatori din România care au instalat aplicaţia nPerf pe telefon, pentru a efectua teste pe conexiunea lor mobilă și fixă. Mai mult, nPerf nu numai că măsoară viteza rețelelor, ci și experiența clienților cu serviciile de streaming și navigare pe internet.

Scorul nPerf se bazează pe rezultatele testelor de viteză de descărcare și încărcare, latență, navigare și streaming. Datele au fost agregate pentru a stabili un reper de performanță în România.

În primele șase luni ale anului, nPerf a analizat 12.027 de teste relevante cu propria aplicație mobile din România, din care 7.382 de teste au vizat viteza, 2.694 navigarea pe internet şi 1.951 de teste au urmărit calitatea serviciilor de streaming.

Topul celor mai bune viteze la internet în funcţie de operator

Orange ocupă prima poziţie, cu un scor total de 76.129 de puncte, urmat de Vodafone (64.307), Telekom (58.094) şi Digi (44.554).

Începând cu luna iunie, nPerf a observat o creștere semnificativă a vitezei de descărcare, care va permite Orange să extindă în continuare diferența față de concurenți, dacă această tendință este confirmată în al doilea semestru.

De altfel, Orange Mobile a obținut cea mai bună rată de conectare 4G și este la egalitate cu Vodafone la performanțele de streaming. Totodată, Vodafone a oferit cele mai bune performanțe în ceea ce priveşte navigarea pe Internetul mobil.

În ceea ce priveşte rata de succes a testelor, Telekom a avut cea mai bună performanţă (90,67%), urmat de Vodafone, cu o rată de 87,45%, Orange (86,92%) şi Digi, cu 83,99%. 
Rata de succes reprezintă numărul de teste reușite în comparație cu numărul de teste efectuate.

Cât priveşte viteza de download, datele colectate în Bucureşti au plasat Orange România pe primul loc, cu o viteză de 58,28 Mb/s. Urmează apoi Vodafone la mare distanţă, cu 28,45 Mb/s, Telekom România (22,71 Mb/s) şi Digi (15,85 Mb/s).

 

 

Compania notează că nu a existat o scădere specifică a vitezei de descărcare între martie și iunie, perioadă în care guvernul a impus restricţii de circulaţie, din cauza pandemiei de COVID-19. 

La viteza de upload, clasamentul se schimbă uşor, cu Orange pe primul loc, cu 16,53 Mb/s, urmat de Telekom Mb/s (10,95 de Telekom Mb/s) şi la mică diferenţă de Vodafone (10,63 Mb/s) la mică diferenţă, iar pe ultimul loc se află Digi, cu doar 3,31 Mb/s.

Latenţa cea mai mică a avut-o în primul semestru Orange România (38,51 ms), urmat de Telekom – 48,6 ms, Vodafone – 49,14 ms şi Digi, cu 58,66 ms.

Compania a analizat inclusiv experienţa de browsing, respectiv capacitatea furnizorilor de internet de a menține o performanță de navigare constantă în timpul primelor şase luni ale anului, indiferent de sarcina de rețea (numărul de utilizatori finali conectați).

Astfel, Vodafone România a înregistat, în medie, cea mai bună performanţă, cu o rată de 64,72%. Testul a evaluat performanța medie a timpilor de încărcare a celor 5 site-uri web cele mai frecventate de utilizatorii români (cu excepția YouTube). Pe locul doi s-a clasat Digi, cu o rată de 61,54%, apoi Orange (60,87%) şi Telekom – 59,6%.

Acest indicator reflectă calitatea experienţei de browsing percepută de utilizator. Cu toate acestea, poate fi negativ afectată de performanța terminalului folosit, mai ales dacă este vechi. A fost calculat luând în considerare timpul de încărcare a paginii. O pagină încărcată în 10 secunde sau mai mult primește o rată de performanță de 0% și o pagină încărcată instantaneu obține o rată de performanță de 100%. De exemplu, o pagină încărcată în 2 secunde va avea o rată de performanță de 80%.

Măsurarea calității vizionării unui videoclip pe platforma de streaming YouTube

În prima jumătate a anului 2020, Orange și Vodafone au oferit cea mai bună performanţă în ceea ce priveşte streaming-ul video pe mobil al platformei YouTube. Cei doi operatori au înregistrat rate similare de 80,7%, şi respectiv de 80,57%. Pe locul trei se găseşte Telekom (76,46%) şi Digi (70,3%).

Potrivit nPerf, nu a fost observat niciun impact specific stării de urgenţă asupra performanțelor de streaming, cu excepția câtorva scăderi din luna aprilie.

Pentru a determina performanţele, compania a calculat datele luând în considerare tot timpul necesar pentru încărcarea videoclipului (înainte sau în timpul redării). Dacă raportul dintre durata videoclipului și timpul general de citire (citire + încărcare) tinde spre 1 atunci indicele de performanță va tinde spre 100%. Și invers, cu atât raportul se îndepărtează mai mult de la 1, cu atât mai mult indicele va tinde spre 0%.

Rata de conectare la reţeaua 4G

Datele nPerf au fost utilizate şi pentru a determina ratele de conectare 4G. Principiul este simplu: pentru fiecare operator a fost calculat numărul de teste efectuate în 4G din numărul total de teste. Pentru relevanța rezultatului, toate testele efectuate pe terminale care nu sunt compatibile cu reţeaua 4G au fost excluse în prealabil.

Totodată, deși sunt puţini, utilizatorii care nu beneficiază de reţeaua 4G, dar care au un plan mobil pentru 4G nu au fost excluși din rezultate.

Statisticile s-au bazat pe 10.639 de teste efectuate pe terminalele 4G. Datele au plasat Orange pe primul loc, urmat de Telekom, la mică distanţă de Digi, iar Vodafone s-a plasat pe ultimul loc.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...