Zonele în care apartamentele s-au scumpit cel mai mult în Bucureşti. Ce urmează în acest an?

Deşi în București în trimestrul IV al anului trecut, prețul mediu solicitat de către vânzătorii de apartamente a crescut cu doar 0,8%, ajungând la o valoare de 1.390 euro/mp util (față de 1.380 de euro/mp util în cele trei luni anterioare, zonele favorite ale vânzătorilor de apartamente au consemnat creșteri mult mai mari, de 6,1%, au avut loc în zona Aviației sau de 4,7% în Herăstrău-Nordului.
Răzvan Zamfir - lun, 17 feb. 2020, 19:38
Zonele în care apartamentele s-au scumpit cel mai mult în Bucureşti. Ce urmează în acest an?

Potrivit imobiliare.ro, creșteri semnificative au avut loc și în Dristor-Vitan Vechi (3,8%, până la 1.380 de euro pe metru pătrat), dar și în zona Unirii (un plus de 3,5%) și, respectiv, Vitan Nou (3,2%).

Trimestrul trecut au existat, în Capitală, și câteva importante scăderi de preț – cel mai important declin a avut loc în zona Griviței-Gara de Nord, unde locuințele s-au depreciat cu 8,8%, până la 1.220 de euro pe metru pătrat.

O depreciere importantă a avut loc și în arealul Parcul Carol (Cantemir-Mărășești), unde proprietarii de apartamente și-au redus pretențiile cu 6,2%, până la o medie de 1.540 de euro pe metru pătrat; la mică distanță se situează și zona Moșilor, unde a avut loc o scădere de 6,1% față de trimestrul anterior, până la o medie de 1.410 euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, în cartierul Militari a fost consemnat un recul de 4,8%, până la 1.040 de euro pe metru pătrat.

În urma variațiilor de preț consemnate trimestrul trecut, clasamentul cartierelor bucureștene cu cele mai scumpe apartamente a consemnat o modificare importantă. Pe primul loc se situează acum zona Herăstrău-Nordului, cu o medie de preț de 2.720 de euro pe metru pătrat – aceasta a reușit să devanseze Kiseleff-Aviatorilor, unde pretențiile vânzătorilor s-au diminuat cu 1,9%, până la 2.590 de euro pe metru pătrat util.

Următoarele locuri în clasament sunt ocupate, la fel ca trimestrul trecut, de Dorobanți-Floreasca (cu 2.130 euro pe metru pătrat util, de la 2.190 euro pe metru pătrat), de Aviației (cu 2.060 de euro pe metru pătrat, de la 1.940 euro pe metru pătrat), de Dacia-Eminescu (cu 1.860 de euro pe metru pătrat, de la 1.820) și, respectiv, de zona Unirii (cu 1.840 de euro pe metru pătrat, de la 1.780).

Pe de altă parte, clasamentul zonelor bucureștene cu cele mai ieftine apartamente a rămas, practic, neschimbat în perioada analizată: poziția fruntașă este ocupată, în continuare, de Ghencea (cu o medie de preț de 880 de euro pe metru pătrat, de la 910), în vreme ce pe următoarele locuri se află cartierele Rahova (cu 990 de euro pe metru pătrat, de la 970), Giulești (1.030 de euro pe metru pătrat, de la 1.050) și Giurgiului (1.040 de euro pe metru pătrat, de la 1.030).

Cererea a crescut anul trecut

Pe parcursul anului trecut, interesul pentru achiziția de proprietăți rezidențiale în marile orașe a consemnat o marjă de creștere destul de importantă față de anul anterior. Astfel, în ultimul trimestru din 2019 aproximativ 157.000 de potențiali cumpărători au căutat apartamente și case scoase la vânzare pe imobiliare.ro în cele mai mari șase centre regionale ale țării – cifră ce echivalează cu un avans de 25% față de perioada similară din 2018.

Comparativ cu aceeași perioadă din 2018, toate marile centre regionale analizate au consemnat creșteri de două cifre. Cel mai mare avans poate fi observat, astfel, în Cluj-Napoca, unde cererea s-a majorat cu 49%; orașul de pe Someș este urmat de Iași (40%), apoi de Brașov (32%), de Timișoara (31%), de Constanța (20%) și, respectiv, de București (18%).

Ce se va întâmpla în 2020

„Estimam în 2020 o evoluţie similară cu cea înregistrată în 2019 cu creşteri de preţuri medii de până în 10%. Preţurile tind să rămână relativ aliniate în piaţa rezidenţială. Totuşi, pe anumite segmente vom vedea un interes mai mare şi, prin urmare, poate apărea o creştere de preţ semnificativă. Ne referim aici la zonele centrale şi semicentrale şi, în special, la proiectele noi din aceste zone. De asemenea, putem să ne aşteptăm la o creştere mai mare de preţ în Iaşi şi Braşov, comparativ cu Capitala, Cluj-Napoca şi Timişoara”, spune Daniel Crainic, director de marketing și comunicare imobiliare.ro.

E de așteptat ca aceleași zone ca și în acest an să se scumpească peste piață, atât datorită poziției în oraș, în special în nordul acestuia, dar și datorită calității construcțiilor din zonă, care implică o investiție mai mare.

Te-ar mai putea interesa și
Argentina – Ciocniri violente între poliţie şi protestatarii faţă de tăierea cheltuielilor sociale
Argentina – Ciocniri violente între poliţie şi protestatarii faţă de tăierea cheltuielilor sociale
În Argentina au avut loc luni ciocniri violente între poliţie şi demonstranţii care protestau împotriva tăierii cheltuielilor sociale de către noul guvern ultraliberal, relatează dpa....
Calea ferată Brașov – Sighișoara vs Sighișoara – Simeria: Viteza pe tronsonul modernizat, de peste două ori mai mare
Calea ferată Brașov – Sighișoara vs Sighișoara – Simeria: Viteza pe tronsonul modernizat, de peste două ...
Viteza trenurilor pe tronsonul Brașov - Sighișoara abia dacă atinge pe unele porțiuni circa 60 km/oră, în vreme ce ...
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Ministrul Finanţelor din Bulgaria, Assen Vassilev, spune că procesul de aderare la zona euro a ţării vecine continuă, ...
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central începe, de marţi, distribuirea sumelor de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen ...