43% dintre români nu au competenţe digitale. 8% din populaţie are cunoştinţe digitale destul de solide

Un procent de 43% dintre români nu deţine competenţe digitale, mult peste media de 25% în ţările NMS13 (New Member States) şi 14% în EU15, iar 8% din populaţie crede că are cunoştinţe digitale destul de solide pentru a face faţă într-un mediu de lucru competitiv, potrivit raportului Digital Economy Lab (DELab), prezentat, marţi, în cadrul conferinţei de lansare a proiectului educaţional de la Google 'Atelierul digital'.
Economica.net - mar, 26 apr. 2016, 08:44
43% dintre români nu au competenţe digitale. 8% din populaţie are cunoştinţe digitale destul de solide

Pe de altă parte, conform Digital Economy & Society Index (DESI), România se situează pe ultimul loc în clasamentul ţărilor în care competenţele digitale sunt cel mai puţin dezvoltate, în timp ce 16% dintre români au cunoştinţe digitale de bază la jumătatea mediei europene.

Raportul DELab arată că 43% dintre români nu au deloc competenţe digitale, mult peste media de 25% în ţările NMS13 (New Member States) şi 14% în EU15. În acelaşi timp, doar 8% dintre români cred că au cunoştinţe digitale destul de solide pentru a face faţă într-un mediu de lucru competitiv.

La nivelul competenţelor digitale, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană şi numai 16% dintre români au cunoştinţe digitale de bază, în comparaţie cu media de 30% a EU15 şi 26% în ţările NMS13.

Statistica arată, totodată, că, în rândul celor 28 de state membre al Uniunii Europene, România se clasează pe locul 2 la viteza de Internet şi pe locul 3 în ceea ce priveşte utilizarea reţelelor de socializare.

Pe de altă parte, România ocupă poziţia 23 în privinţa conectivităţii, respectiv locul 27 la capital uman, la utilizarea internetului şi la servicii publice digitale.

Google a lansat, marţi, programul educaţional ‘Atelierul Digital’, un proiect care se adresează tinerilor şi care îşi propune să sprijine integrarea companiilor româneşti în economia digitală.

Iniţiativa, lansată în cursul anului trecut la nivel european, la Bruxelles, are la bază datele oficiale ale Comisiei Europene, conform cărora, în viitorul apropiat, 90% dintre slujbe vor necesita cunoştinţe digitale. De asemenea, forul european estimează că, până în 2020, un număr de 825.000 locuri de muncă vor fi neacoperite din cauza acestui decalaj.

Dan Bulucea, country director Google România, estimează că, până la finele anului, aproximativ 30.000 de studenţi români ar urma să beneficieze de avantajele ‘Atelierului Digital’.

‘Atelierul Digital’ oferă pregătire în lumea digitală sub forma unor cursuri video gratuite, pe o gamă cuprinzătoare de domenii: de la cum să-ţi construieşti prezenţa online, la campanii de marketing în social media sau utilizarea mediul mobil pentru a atrage noi clienţi.

Utilizatorii pot alege o anumită temă pe care vor să se pregătească sau să urmeze întregul curs online. La final, pot alege să dea un test şi, dacă îl trec, vor primi o certificare din partea Google şi IAB Europe. Întregul curs cuprinde 89 de lecţii, împărţite în 23 de teme.

În 2015, Google s-a angajat să ofere gratuit pregătire în domeniul digital pentru un milion de persoane din Europa. În continuarea acestui angajament, Google a anunţat, recent, că va dubla acest efort şi va pregăti două milioane de europeni până în 2017.

Google va investi 42 milioane de euro, în 2016, pentru a creşte nivelul cunoştinţelor digitale la nivelul companiilor şi persoanelor din Europa, prin pregătirea unui număr şi mai mare de antreprenori şi studenţi. Programul ‘Atelierul Digital’ lansat marţi în România este parte din această iniţiativă.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...