84% dintre medici au plecat în străinătate pentru că au vrut să se dezvolte profesional – studiu

84% dintre medicii români care profesează în străinătate au plecat pentru că au vrut să se dezvolte profesional, 80% dintre ei - ca urmare a condiţiilor din spitale şi clinici, iar 68% dintre ei - din cauza salariilor mici, potrivit unui studiu dat publicităţii joi de MEDIjobs România.
Economica.net - vin, 15 sept. 2017, 14:07
84% dintre medici au plecat în străinătate pentru că au vrut să se dezvolte profesional - studiu

Din studiu reiese că 56% dintre medici susţin că au plecat din cauza relaţiei cu colegii/mentorii, 44% pentru a studia, iar 36% din cauza relaţiei cu pacienţii români.

Întrebaţi ce nemulţumiri au faţă de meseria şi traiul în străinătate, 40% dintre medicii plecaţi au răspuns că sunt nemulţumiţi de distanţa faţă de familie şi prieteni, 16% – au citat stresul şi programul încărcat. Alte răspunsuri au fost sentimentul de insecuritate, dificultatea în relaţionarea cu pacienţii străini, lipsa limbii de comunicare.

Totodată, întrebaţi ce i-ar motiva să se întoarcă, 44% dintre medicii respondenţi au spus că şi-ar dori să ajute pacienţii români, 40% ar vrea un salariu corect în România, 40% şi-ar dori să se întoarcă la familie şi prieteni, 36% ar veni în ţară dacă şi-ar găsi un job în linie cu experienţa lor profesională, iar 16% şi-ar deschide clinică proprie.

În ceea ce priveşte ajutorul pe care ar dori să-l primească la întoarcere, 53% dintre medicii plecaţi au spus că vor un suport în depunerea actelor la Colegiul Medicilor şi la echivalarea studiilor, dacă este cazul, iar 44% ar vrea sprijin în găsirea unui loc de muncă.

Aşteptări financiare ale medicilor care ar alege să se întoarcă în România sunt salarii care să se încadreze în intervalul 6.000 – 15.000 lei.

Potrivit studiului, 82% dintre asistenţii medicali au plecat din cauza nivelului salarial, 39% din cauza condiţiilor din spitale şi clinici, 34% din cauza dorinţei de dezvoltare profesională, 21% din cauza relaţiei cu colegii/mentorii, 17% – pentru a studia şi 17% – ca urmare a relaţiei cu pacienţii români.

Întrebaţi ce i-ar motiva să se întoarcă, 43% dintre asistenţii plecaţi au răspuns că şi-ar dori să ajute pacienţii români, 73% şi-ar dori un salariu corect, 52% – să se întoarcă la familie şi prieteni, 26% s-ar întoarce dacă şi-ar găsi un job în linie cu experienţa lor profesională, iar 21% şi-ar deschide clinica proprie. 69% dintre respondenţi au spus că şi-ar dori sprijin în găsirea unui loc de muncă în România, 39% – un ajutor în găsirea unei locuinţe, 17% – suport în depunerea actelor la OAMMR şi la echivalarea studiilor, dacă este cazul.

Datele au fost colectate din intervievarea a peste 50 de medici specialişti şi asistenţi medicali stabiliţi în afara României.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...