A apărut proiectul de hotărâre prin care suspendă calendarul de liberalizare a preţurilor la gaze

Departamentul pentru Energie a lansat, marţi, în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern potrivit căruia preţul gazelor de producţie internă nu va mai fi majorat în octombrie nici pentru consumatorii casnici, nici pentru cei industriali.
Economica.net - mar, 16 sept. 2014, 13:46
A apărut proiectul de hotărâre prin care suspendă calendarul de liberalizare a preţurilor la gaze

‘Prin modificarea legislativă propusă, Guvernul României intenţionează să anuleze aplicarea majorării preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici prevăzută pentru data de 1 octombrie 2014 în anexa Hotărârii nr. 511/2014 şi renegocierea calendarului de eliminare a preţurilor reglementate, în sensul extinderii perioadei aferente consumatorilor casnici până la data de 30 iunie 2021’, se arată în nota de fundamentare a documentului.

Autorii proiectului mai precizează că se intenţionează, totodată, menţinerea preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii noncasnici din piaţa reglementată, cu excepţia producătorilor de energie termică, pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice, destinată consumului populaţiei, pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2014, la un nivel de 89,40 lei/MWh.

Anterior, tot marţi, ministrul de resort, Răzvan Nicolescu, anunţase că Departamentul pentru Energie va propune un proiect de hotărâre de Guvern prin care calendarul de liberalizare a preţului gazelor la populaţie va fi suspendat, în urma dezbaterii publice organizate de instituţie în ultimele două săptămâni.

‘În prezent, problema preţului gazelor pentru populaţie a devenit îngrijorătoare, iar termenul de liberalizare asumat de România, respectiv 31 decembrie 2018, este unul dintre cele mai ambiţioase termene dintre statele UE. Astfel că vom propune un proiect de hotărâre de Guvern prin care vom cere suspendarea scumpirii gazelor şi un proiect de lege de modificare a Legii energiei şi gazelor prin care propunem prelungirea termenului de liberalizare totală cu cel puţin doi ani şi jumătate’, a spus ministrul, într-o conferinţă organizată de Grupul de presă Bursa.

Departamentul pentru Energie a demarat, începând cu 1 septembrie, o dezbatere publică privind oportunitatea amânării calendarului de liberalizare în contextul în care, în ultimii doi ani, salariile au scăzut cu 1%, iar preţul final al gazelor a crescut cu 16%.

‘Noi am considerat că este nevoie de o perioadă de pauză în scumpirea gazelor pentru ca preţurile să se echilibreze cu veniturile’, a afirmat Răzvan Nicolescu.

La 1 septembrie, ministrul delegat pentru Energie a declarat că va propune autorităţilor de la Bruxelles ca preţul gazelor interne pentru populaţie să nu mai crească până la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare să se prelungească până la 1 iulie 2021, faţă de 31 decembrie 2018, cum prevede calendarul aflat în prezent în vigoare.

Potrivit calendarului de liberalizare asumat de România în 2012 în faţa Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene, preţul gazelor pentru populaţie ar fi trebuit să se majoreze cu 3%, la 1 octombrie 2014. Preţul pentru consumatorii casnici ar fi urmat să fie complet liberalizat la 31 decembrie 2018, potrivit aceluiaşi calendar.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...