Achim Irimescu spune că a procedat corect şi conform legislaţiei din România şi UE în cazul lotului de brânză contaminată

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a scris pe pagina sa de Facebook că în cazul celor 25 de kilograme de brânză de vaci contaminate cu E.Coli a procedat corect şi în conformitate cu legile din România, dar şi din UE.
Economica.net - joi, 03 mart. 2016, 16:40
Achim Irimescu spune că a procedat corect şi conform legislaţiei din România şi UE în cazul lotului de brânză contaminată

Redăm mai jos mesajul integral al ministrului Agriculturii:

„Referitor la cazul celor 25 de kg de brânza de vaci contaminată cu e. coli, precizez ca am procedat absolut corect și conform cu legislația UE și națională. Astfel, procedura de rechemare/retragere adoptata și în Ghidul ANSVSA prevede:

În cazul unei neconformități a produsului alimentar care pune în pericol major sănătatea populației (de exemplu rezultate nesatisfăcătoare la testele pe baza criteriilor de siguranța definite de Regulamentul 2073/2005 cu modificările ulterioare) și când alte măsuri nu sunt suficiente pentru realizarea unui nivel ridicat de protecție a sănătății, SE INIȚIAZĂ PROCEDURA DE RECHEMARE A ACESTUIA DE LA CONSUMATOR.

Pe lângă informarea celorlalți operatori din lanțul alimentar operatorul economic informează,în mod eficient și precis, consumatorii în legătură cu motivul acestei acțiuni.

CA URMARE, ERA DE DATORIA AUTORITĂȚILOR SĂ COMUNICE NUMELE OPERATORULUI PENTRU A PREÎNTÂMPINA ALTE POTENȚIALE CAZURI DE ÎMBOLNĂVIRI.

Această practică se aplică spre exemplu și la autoturisme, deci cu atât mai riguros trebuie respectată la alimente”, spune Irimescu.

În acelaşi timp, ministerul Agriculturii a trimis un comunicat de presă în care îi ia apărarea ministrului şi spune că menţionarea numelui firmei Brădet este în conformitate cu legislaţia în domeniu.

„Cu privire la situaţia rezultată în urma depistării lotului de brânză contaminată cu e-coli, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale face următoarele precizări: Anunţul făcut de ministrul Achim Irimescu este în conformitate cu prevederile europene (Regulamentul 178/2002, Regulamentul 2073/2005) şi naţionale – GHID privind elaborarea planurilor naţionale de intervenţie în domeniul siguranţei alimentelor (ANSVSA)”, se arată în comunicatul de presă.

Mai departe, instituţia enumeră o serie de prevederi legislative naţionale şi europene pe care anunţul lui Irmiescu le-a respectat:

„Astfel, potrivit:
Art. 10 din Regulamentul UE 178/2002 „Fără a aduce atingere prevederilor aplicabile ale legislației comunitare și interne privind accesul la documente, în cazurile în care există motive rezonabile să se suspecteze că anumite produse alimentare sau hrană pentru animale pot prezenta un risc pentru sănătatea umană sau pentru sănătatea animalelor, atunci, în funcție de natura, gravitatea și dimensiunile riscului respectiv, autoritățile publice iau măsuri adecvate pentru informarea publicului general cu privire la natura riscului pentru sănătate, identificând, în cea mai mare măsură, produsele alimentare sau hrana pentru animale ori tipul de produse alimentare sau de hrană pentru animale, riscul pe care acestea îl pot prezenta și măsurile care se iau sau sunt pe cale să se ia în vederea prevenirii, reducerii sau eliminării acelui risc”.

Art. 17 din Regulamentul UE 178/2002 „Statele membre aplică legislația alimentară, monitorizează și verifică respectarea cerințelor relevante ale legislației alimentare de către operatorii din sectorul alimentar și operatorii cu activitate îndomeniul hranei pentru animale în toate etapele producerii, prelucrării și distribuției. În acest scop, statele membre practică un sistem de controale oficiale și alte activități, conform împrejurărilor, inclusiv comunicarea către public a siguranței și riscului produselor alimentare și hranei pentru animale, supravegherea siguranței alimentelor și a hranei pentru animale și alte activități de monitorizare cuprinzând toate etapele de producție,
prelucrare și distribuție”.

Art.7 din Regulamentul UE 2073/2005
„În cazul în care rezultatele testelor pe baza criteriilor definite în anexa I sunt nesatisfăcătoare, operatorii din sectorul alimentar iau masurile prevăzute la alineatele (2)-(4) ale prezentului articol, împreună cu alte acțiuni corective definite în procedurile lor bazate pe HACCP si alte acțiuni necesare pentru protecția sănătăţii consumatorilor. În plus, operatorii din sectorul alimentar iau masuri pentru a descoperi cauza rezultatelor nesatisfăcătoare în vederea prevenirii reapariției unei contaminări microbiologice inacceptabile. Respectivele masuri pot include modificări ale procedurilor bazate HACCP sau alte masuri de control al igienei produselor alimentare în vigoare.
(2) În cazul în care testele pe baza criteriilor de siguranța produselor alimentare definite în anexa I capitolul 1 dau rezultate nesatisfăcătoare, produsul sau lotul de produse alimentare se retrage sau se retrimite la unitatea de producție în conformitate cu articolul 19 al Regulamentului (CE) nr. 178/2002. Cu toate acestea, produsele introduse pe piața, care nu sunt încă la un nivel de vânzare cu amânuntul şi care nu îndeplinesc criteriile de siguranța a produselor alimentare, pot fi supuse unei prelucrări suplimentare printr-un tratament care sa elimine riscul în cauza. Respectivul tratament poate fi efectuat numai de către operatori din sectorul alimentar, alții decât cei de la nivelul vânzării cu amănuntul”, menţionează sursa citată.

MADR aminteşte şi de cazul companiei Mars care a retras de pe piaţă batoanele de ciocolată spunând că şi în alte cazuri similare numele producătorului produsului a fost a făcut public.

ANSVSA a anunţat luni că în urma analizelor preliminarii, bacteri E.coli a fost depistată în 25 de kilograme de brânză de vaci într-un magazin din Curtea de Argeş. Produsele aparţin unei firme din Argeș.

Autoritățile au dispus stoparea activității societății respective. Totodată, bacteria a fost depistată şi la produse din pui din gospodăria unui localnic din Bacău.

„În urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au găsit E.coli în probele de brânză de la Lactate Brădet din Curtea de Argeș, care comercializează şi produse tradiţionale. Este vorba despre o cantitate de 20 de kilograme de brânză proaspătă de vaci. De asemenea, în judeţul Bacău inspectorii au găsit într-un frigider carne de pasăre recoltată dintr-o gospodărie personală”, a declarat luni, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...