AFI Europe România, venit operaţional net de peste 37 milioane euro, în nouă luni din 2017

AFI Europe România a înregistrat un venit operaţional net (NOI) de peste 37 de milioane de euro, în primele nouă luni ale anului, ce reprezintă o creştere de 10,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, au anunţat, joi, reprezentanţi ai dezvoltatorului.
Economica.net - joi, 23 nov. 2017, 18:27
AFI Europe România, venit operaţional net de peste 37 milioane euro, în nouă luni din 2017

Valoarea activelor generatoare de venit AFI Cotroceni, AFI Ploieşti şi cele cinci clădiri de birouri ale proiectului AFI Park a crescut cu 7,5%, până la 735 de milioane de euro, conform evaluării financiare, la data de 30 septembrie 2017.

Numărul vizitatorilor din AFI Cotroceni s-a menţinut constant, la aproape 50.000 de vizitatori pe zi. Vânzările retailerilor din AFI Cotroceni (cifra de afaceri) au crescut cu 3%, până la 770 milioane de lei faţă de primele nouă luni ale anului 2016.

Valoarea AFI Cotroceni la 30 septembrie era de 501 milioane de euro, ceea ce reprezintă o creştere de peste 7%.

Datele de mai sus sunt înregistrate înainte de deschiderea celui mai mare magazin Peek & Cloppenburg din România (de 5.200 mp), respectiv a celui mai mare magazin Zara din Europa Centrală şi de Est (4.000 mp), care au avut loc în luna octombrie 2017, aşadar după perioada de raportare. În plus, în luna decembrie Bershka va deschide în AFI Cotroceni cel mai mare magazin din Europa Centrală şi de Est. În urma acestor extinderi, AFI Cotroceni a ajuns la o suprafaţă totală închiriabilă de 90.000 mp.

Rezultatele centrului comercial AFI Ploieşti, care are o suprafaţă de 34.000 metri pătraţi, au continuat să înregistreze creşteri semnificative pe toţi parametrii. În primele nouă luni ale anului, vânzările retailerilor (cifra de afaceri) s-au majorat cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la aproape 200 de milioane de lei. Numărul de vizitatori ai centrului comercial din Ploieşti a depăşit 15.000 de persoane pe zi, iar gradul de ocupare rămâne constant, la 99%. Valoarea acestuia a fost evaluată la 67 milioane de euro la 30 septembrie 2017.

Proiectul de birouri AFI Park, cu o suprafaţă de 70.000 metri pătraţi şi un venit anual estimat la 13 milioane de euro, se apropie de un grad de ocupare de 100%, iar valoarea celor cinci clădiri ale proiectului este de 165 milioane de euro, potrivit evaluărilor efectuate la 30 septembrie 2017.

Lucrările de construcţie a proiectului AFI Braşov avansează conform planurilor, iar data estimată de livrare este primul trimestru al anului 2019. În prezent, 50% din spaţiile centrului comercial AFI Braşov sunt pre-închiriate, iar pentru alte 30% se discută, în prezent, semnarea contractelor de închiriere. Centrul comercial se întinde pe o suprafaţă de 45.000 mp şi va include 200 de magazine şi unităţi de retail.

AFI Europe România a demarat procesul de alocare a spaţiilor în proiectul de birouri AFI Park Braşov şi se află în negocieri avansate cu două companii din Braşov pentru închirierea a 4.000 mp în prima clădire. AFI Park Braşov va fi integrat în centrul comercial şi va cuprinde două turnuri de birouri Clasa A, cu o suprafaţă totală de 25.000 mp GLA.

În plus, pe segmentul de birouri, lucrările de construcţie a campusului de business AFI Tech Park din Bucureşti se află în stadiu avansat, în acest moment urmând a fi finalizate lucrările de structură, prima clădire urmând a fi livrată în cel de-al doilea trimestru din 2018 şi va oferi spaţii de birouri pe o suprafaţă de 20.000 mp GLA şi 2.000 mp de spaţii de retail (club de fitness, cantină şi cafenele). Suprafaţa este distribuită eficient pe opt etaje şi va dispune de două parcări subterane. AFI Tech Park a primit pre-certificarea LEED Platinum.

AFI Europe România va lansa primul proiect rezidenţial din România: AFI City, aflat în zona Bucureştii Noi. În faza 1 vor fi dezvoltate două blocuri cu un total de 190 de apartamente, pe 16.000 metri pătraţi suprafaţă construită.

‘Contextul economic favorabil şi dezvoltarea continuă a sectoarelor cheie, precum cel IT&C, consolidează România ca o destinaţie atrăgătoare pentru investiţiile noastre în zona imobiliară. Valoarea portofoliului nostru de active generatoare de venit în România a crescut cu 7,5%, până la 735 milioane de euro şi în prezent dezvoltăm în paralel trei zone distincte de activitate: centrul comercial şi clădirile de birouri AFI Braşov, campusul de business AFI Tech Park şi complexul rezidenţial AFI City. Continuăm să ne menţinem interesul pentru noi oportunităţi, fie că este vorba despre centre comerciale sau proiecte de birouri’, arată David Hay, CEO AFI Europe România, într-un comunicat remis AGERPRES.

AFI Properties a înregistrat, în primele 9 luni ale anului 2017, un profit de 63 milioane de euro şi venit operaţional net de 63 milioane de euro.

AFI Properties, compania mamă a AFI Europe, a publicat rezultatele financiare corespunzătoare primelor nouă luni ale anului 2017, raportând un venit operaţional net de 63 milioane de euro, în creştere cu 11% şi venituri de 160 milioane de euro, o creştere de 30% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016.

AFI Properties a înregistrat un profit de 63 de milioane de euro, în creştere cu 6%, din care 48 milioane de euro s-au reflectat în valoarea estimată conform evaluării financiare la data de 30 septembrie 2017.

Prin intermediul AFI Europe, AFI Properties are în curs de dezvoltare pe pieţele din Europa Centrală şi de Est şi din Europa de Sud-Est 150.000 metri pătraţi de spaţii comerciale, ce includ cinci proiecte de birouri dezvoltate în patru ţări, pe lângă centrul comercial AFI Braşov de 45.000 mp GLA, aflat în prezent în construcţie. Pe segmentul rezidenţial, AFI Europe dezvoltă 1.000 de unităţi rezidenţiale în Serbia, Polonia, Letonia şi Republica Cehă, dintre care 400 vor fi deja vândute pe parcursul anului 2017.

AFI Properties deţine peste 450.000 metri pătraţi de proprietăţi comerciale, iar la data de 30 septembrie 2017 deţinea rezerve de numerar în valoare de 165 milioane de euro.

AFI Properties este membru al AFI Group, un grup de trusturi şi de fonduri de investiţii internaţional, cu subsidiare active în domenii precum: real estate, construcţii, infrastructură, industrie şi hoteluri.

Compania este activă pe piaţă din 1971. AFI Propertis a fost listată la bursa din Tel-Aviv în 2004. Compania este activă în Europa din 1997 prin subsidiarele AFI Europe de pe pieţele din Europa Centrală şi de Est. AFI Properties este cotată ‘BBB+ pozitiv’ de către S&P şi ‘A3 stable’ de către Midroog (o subsidiară a Moody’s).

AFI Europe, subsidiară a AFI Properties, este una dintre companiile lider în ceea ce priveşte dezvoltarea, managementul şi investiţiile din domeniul imobiliar, ce operează în Europa Centrală şi de Est din 1997.

Portofoliul AFI Europe include centre comerciale şi proprietăţi de retail, parcuri de business şi dezvoltări rezidenţiale de mare amploare şi dezvoltări cu utilizare mixtă. AFI Europe operează în România, Cehia, Polonia, Germania, Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Letonia.

AFI Europe operează în România din 2005. Compania a dezvoltat şi gestionează ‘AFI Cotroceni’, cel mai mare şi de succes mall din România şi unul din cele mai mari centre comerciale din Europa Centrală şi de Est. Centrul comercial se întinde pe o suprafaţă închiriabilă de aproape 90.000 metri pătraţi (GLA) şi oferă vizitatorilor săi o zonă extinsă dedicată activităţilor de divertisment, care include o varietate de opţiuni de petrecere a timpului liber şi peste 300 de magazine ale brandurilor locale şi internaţionale, vizitate în medie de 50.000 de clienţi pe zi.

În octombrie 2013, AFI Europe a inaugurat AFI Ploieşti, primul şi singurul mall modern dezvoltat în centrul oraşului Ploieşti, în urma unei investiţii de peste 50 de milioane de euro. Centrul comercial are o suprafaţă închiriabilă (GLA) de 34.000 de metri pătraţi, disponibilă pe două etaje ce cuprind peste 100 de branduri naţionale şi internaţionale, alături de peste 7.000 de metri pătraţi de divertisment.

Adiacent, dar complet integrat centrului comercial AFI Cotroceni, AFI Europe România a dezvoltat AFI Park, cel mai nou şi mai modern parc de business de clasa A din Bucureşti. AFI Park oferă 70.000 metri pătraţi de spaţii de birouri, ocupate de companii multinaţionale din domeniu IT&C. Clădirile de birouri AFI Park 1-5 au atins un grad de închiriere de aproape 100%. În aprilie 2016, AFI Europe România a finalizat lucrările la clădirile de birouri AFI Park 4 şi 5, pe o suprafaţă închiriabilă de 32.000 de metri pătraţi. Printre cele mai cunoscute companii multinaţionale care au sediul în complexul de birouri se numără: Microchip Technologies, Electronic Arts, Endava Romania, Cameron USA, SII Romania, ORTEC Central & Eastern Europe, FotoNation, TELUS International, Veeam Software şi Dell SecureWorks.

În prezent, AFI Europe România dezvoltă în centrul oraşului Braşov proiectul AFI Braşov, care include un centru comercial cu o suprafaţă închiriabilă de 45.000 de metri pătraţi şi două clădiri de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 25.000 de metri pătraţi.

Pe segmentul de birouri, AFI România are în dezvoltare AFI TECH PARK, un parc de business de clasa A cu o suprafaţă închiriabilă de 56.000 de metri pătraţi, aflat în apropierea hotelului J.W. Marriott şi a Parlamentului României. Parcul de business va include două clădiri de birouri de înălţime redusă şi un turn de birouri, care vor avea spaţii verzi amenajate într-o grădină centrală, proiectul fiind un campus high tech care răspunde nevoilor de extindere a companiilor IT&C din România prin oferirea unui spaţiu potrivit din punct de vedere al dotărilor tehnice şi al posibilităţilor de dezvoltare.

De asemenea, AFI Europe România va începe în viitorul apropiat dezvoltarea a încă două proiecte: unul va consta într-un parc de retail care va fi construit pe un teren de 80.000 de metri pătraţi din Arad, a cărui ancoră va fi un hypermarket şi un magazin tip ‘DYI’, iar cel de-al doilea, AFI City, un proiect rezidenţial amplu, care va fi dezvoltat pe un teren de 148.000 de metri pătraţi din Bucureştii Noi (sectorul 1 din Bucureşti).

Te-ar mai putea interesa și
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe......
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se ...